College: 'mogelijkheden woningsplitsing versoepeld'

LELYSTAD
Om aan de toenemende vraag naar kleine, betaalbare en snel beschikbare woningruimte te voldoen, gaat het Lelystadse college van burgemeester en wethouders de mogelijkheden om woningen te splitsen versoepelen. Dat staat op de site van de gemeente.

Aantrekkelijker voor ondernemer en huurder
Volgens het college is het voor een ondernemer aantrekkelijker een woning te splitsen dan deze om te bouwen tot een kamerverhuurpand, waarvan er in de stad al ruim 200 zijn. Dit doordat bij splitsing een huurder niet voorzieningen als keuken, toilet en badkamer hoeft te delen. Ook kan een bewoner, als het inkomen hiervoor niet te hoog is, huurtoeslag aanvragen. Deze woonvorm is volgens het college geschikt voor kleine gezinnen, zoals een (gescheiden) ouder met kind.

Niet in beton gegoten
Het college zegt dat gesplitste woningen zich niet binnen 200 meter van elkaar mogen bevinden. Dat afstandscriterium geldt niet voor kamerverhuurpanden. In de praktijk kan het dus zijn dat een gesplitste woning in de directe omgeving en zelfs naast een kamerverhuurpand mag komen. De beleidsregel dat gesplitste woningen 200 meter uit elkaar moeten staan blijkt niet in beton gegoten. Bij een positief stedebouwkundig advies kan ook binnen deze afstand woningsplitsing plaatsvinden.

Geen overlast gemeld
In tegenstelling tot kamerverhuurpanden zijn er geen meldingen bekend van overlast rond gesplitste woningen, meldt het college. De bestuurders gaan ervan uit dat problemen, zoals te veel bewoners en te veel auto's, zich op een te kleine ruimte niet zullen voordoen.

Op 9 maart treedt de nieuwe versoepelde beleid om woningen te splitsen in werking.

reacties (6)

 • Frans

   

  Naast het feit dat er in een behoefte wordt voorzien is het ook een verdienmodel. Goedkoop deelbare woning opkopen en gedeeld verkopen levert na verbouwing meer op. Je moet er maar op tijd bij kunnen zijn Maar verhuur na deling levert ook goed geld op. Zeker als een huur, reëel of niet, net onder de huurtoeslaggrens kan worden gevraagd. De vraag is dan wie er veelal het voordeel gaan hebben en geldt het adagium geld maakt (meer) geld en dan zijn het veelal enkelingen die ervan profiteren. Maar ja ze voorzien marktgedreven in een behoefte die de overheid op sociale woningbouw gebied helaas laten liggen.

  reageer
 • Saskia

   

  Wanneer houdt de gemeente op om het probleem van te kort aan betaalbare huurwoningen bij eigenaren van koopwoningen te leggen. Meer dan eens levert dit problemen op in de wijk. Van de week nog in de Landerijen. Je zal er maar naast wonen met je dikke hypotheek . Woningeigenaren hebben geen poot om op te staan en moeten maar slikken wanneer er een pand vol met probleem figuren naast zich vestigen. Bekenden van mij wonen naast zo'n pand. Het is schering en inslag. Sociaal zwakkeren die eigenlijk hulpverlening nodig hebben moeten ruimtes met elkaar delen en een prettig leefklimaat creëren met elkaar. Geen toezicht er op. Ze doen soms geen oog dicht van de herrie. Troep gooien ze gewoon naar buiten. Inwoners hebben op verschillende wijze al aandacht gevraagd aan de heer Fackeldey. Is dit dan het antwoord wat hij heeft? Nog meer constructies en versoepeling? Ik gun iedereen een dak boven hun hoofd echt. Maar die zogenaamde participatie samenleving betekend niets anders dan dat hulp te lang op zich laat wachten, een ordinaire bezuiniging. En de brave burger is de dupe.

  reageer
 • Barbara

   

  @Piet, Thomas en Louise, dank voor uitleg. Het blijft dus oppassen nu blijkt dat de wethouder deze plannen al over enkele dagen laat ingaan onder de noemer "versoepeld beleid" waar waarschijnlijk ook weer mazen in dat netwerk te vinden zullen zijn.

  reageer
 • Mmm

   

  Zijn niet goed tijd voor normale mensen ophet stadhuis die gewoon nadenken. Als je meer woningen splitst dan krijg je vanzelf overlast.

  reageer
 • henny

   

  wat dacht u van parkeer overlast .want meer mensen in een huis brengt ook meer auto"s mee..waarom bouwt lelystad geen kleine woningen er is ruimte zat. voor deze huisjes

 • Cees

   

  Zeg maar hallo tegen de nieuwe Oost-Europese buren!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Begrijp als leek niet echt iets van dit verhaal. Leg eens uit a.u.b. Gesplitste woning heeft naar ik aanneem nog steeds 1 en dezelfde ingang. En een zal er parterre moeten wonen en de ander boven? Wie krijgt de tuin? Wie de bergingsruimte. Gaan deze huizen bewoond worden door gastarbeiders of jeugdigen uit deze stad?

  reageer
 • Thomas

   

  Wat vaak voorkomt is dat een woning gesplitst wordt van een peperdure eengezinswoning waarvoor toch niemand meer een hypotheek kan krijgen, naar twee woningen waar zelfs starters een dak boven hun hoofd kunnen krijgen. Bij verkoop komt er dan een akte van splitsing met afspraken over deze appartementsrechten, die daarna ook voor iedereen bindend zijn. Je kunt het dus in verschillende vormen inkleden, maar alles ligt wel netjes vast daarna.

 • Tja

   

  Beetje kort door de bocht Barbara. Gescheiden mensen? Jongeren? Wat is het verschil met bv agorahof? Ook gezamenlijk ingang toch? Eerst in verdiepen en dan oordelen 😉

 • Piet

   

  Nee, bij een gesplitste woning worden er nieuwe voordeuren aangebracht. De voormalige slaapkamerdeuren worden dicht gemaakt en het voormalige raam wordt vervangen door een nieuwe voordeur. Eventuele kamers op de verdieping worden toegankelijk gemaakt door middel van een stalen trap tegen de buitengevel.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert