"Gebied winkelcentrum moet kleiner"

ZEEWOLDE
Zeewolde moet een deel van het winkelgebied afstoten voor een aantrekkelijker centrum. Dat is het advies van Evert-Jan de Kort van het onderzoeksbureau STEC. Gisteravond heeft hij zijn bevindingen en plannen gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in grand café The Lux.

Om leegstand tegen te gaan, moet het centrum worden verkleind. Daardoor is er minder ruimte voor leegstand en wordt winkelen plezieriger. Het winkelend publiek vindt het centrum nu vaak grijs en kil, maar volgens De Korte is dit vrij gemakkelijk op te lossen door betonnen palen een kleurtje te geven. Ook zegt hij dat de gemeente het water meer moet betrekken in het centrum.

Ondernemers juichen de plannen toe
Het onderzoek is gedaan in samenwerking met de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde. Volgens voorzitter Johan Safaric zijn de ondernemers enthousiast en juichen zij de plannen toe. Daarnaast wordt ook meteen actie ondernomen. "Vorige week zijn de resultaten gepresenteerd aan de ondernemers. Toen bleek ook dat bezoekers bijvoorbeeld ook aangegeven hebben dat zij het centrum smerig vinden. Dat punt wordt meteen aangepakt.”

Dinsdagavond wordt het plan besproken in een vergadering van de gemeenteraad.  

reacties (13)

 • Janssen

   

  Weer zo een open deur onderzoek .... weggegooid geld naar mij mening, maak er maar iets anders van want de internet winkels gaan nooit meer weg en daar doen we allemaal aan mee

  reageer
 • Jan

   

  Voor de zoveelste keer andere bestrating erin is geen oplossing. Daar worden alleen adviesbureau's beter van. Gewoon je aankopen doen in Zeewolde en wat meer klantgericht ondernemerschap bij de winkeliers is het belangrijkste.

  reageer
 • pieter

   

  Met al die centjes die zijn (mis) gebruikt om de parken te controleren had men vast leuke (zinnige) dingen voor het centrum kunnen doen.

  reageer
 • ylva

   

  Ik ben blij als ze de havenkade erbij willen gaan betrekken. Er zitten daar ook kleine winkeltjes, die het gewoon niet redden in het centrum. En iets wat er niet in het centrum te vinden is. O.a Birgit en home art galeri

  reageer
 • inwoner van zeewolde

   

  Waarom houdt alleen de gevestigde order het vol? Zij zitten hier al jaren en bepalen wat er gebeurt! Er zou inderdaad eens wat aan de huren gedaan moeten worden, die omlaag brengen zou in eerste instantie verloop tegen gaan. Denk ook aan een horecaplein waar ondernemers ruimte hebben om een terras aan te leggen, eisen van centrumbewoners eens tegen het licht houden en aanpassen! Nu zit je bij mooi weer in de schaduw... ( cafe de mens ) Met een aantrekkelijk terras, ga je ook eerder even het centrum in. Maar het belangrijkste is misschien wel dat we als inwoners van Zeewolde weer bij onze eigen centrumondernemers geld gaan uitgeven, op langer termijn pluk je daar de vruchten van.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Zeewoldenaar

   

  Met meer spreiding van de supermarkten door het centrum heen is een waanzinnig idee. Mensen parkeren daar waar een supermarkt is en daar is juist op ingezet in de huidige setting. Kleur, sfeer en gezelligheid moeten de boventoon voeren en daar ontbreekt het aan. Momenteel is er een teveel van het zelfde, teveel patatboeren, shoarma achtige zaken, kledingketens lowbudget. De parkeergarage is een vies hol en je auto kan je daar niet veilig stallen door rondhangende vandaliserende jeugd. Winkeliers zouden zelf ook rondom hun zaak de publieke ruimte meer schoon moeten houden. De huren zijn voor de winkeliers te hoog waardoor veel verloop. Laatste punt de aanloophaven zou veel meer betrokken moeten worden bij het centrum ofwel er zou meer een Corridor moeten zijn tussen het Centrum en de aanloophaven en de Gelderseweg daar ter hoogte moet een echt woon/ winkelerf worden ipv gewoon een doorgaande weg die steeds drukker geworden is in de loop van jaren.

  reageer
 • jacob

   

  De Korte ( of is het nu De Kort) is werkelijk geniaal. Door het kleur geven aan een betonnen paaltje geeft hij Zeewolde de sfeer dat het zo ontbeerd. Het goede nieuws is dat de smerigeheid meteen zal worden aangepakt en dat aldus de verpauperde en verloederde parkeergarage Ravelijn er binnenkort weer kraakhelder bijligt. De realiteit van het verhaal is dat Zeewolde het niet had, heeft en zal krijgen.

  reageer
 • Kees Prins

   

  Daar wordt een mens nou vrolijk van, gekleurde palen... Het grootste probleem ligt bij de idiote huurprijzen. Vele winkeliers hebben het geprobeerd maar na een paar maanden haken ze net zo snel weer af omdat ze de kosten niet meer kunnen opbrengen. En dan staat de voorzitter van de winkeliersvereniging te applaudiseren over een plan wat veel geld kost. Met populair doen in de gemeente win je de oorlog niet, al ben je door betaling patatbakker van NL geworden. De gemeenteraad geeft geld uit aan dingen waar ze met een beetje denken ook zelf de uitkomst hadden kunnen voorspellen. Het centrum is dood en al kleur je alle panden, de één na de andere winkel vertrekt. Conclusie: het wordt weer het zoveelste fiasco van en in de gemeente Zeewolde!

  reageer
 • Y groen

   

  Nee dat is geen oplossing verkleimen huren om laag maak er een gezllig winkel centrum van met leuke winkels dit is echt vreselijk hoe het er nu uitziet

  reageer
 • SJP

   

  Als het gemeentehuis, politieburo en de voormalige brandweerkazerne afgebroken worden kan er een mooi centrum aan het water komen. Het kost wat geld maar dan heb je ook wat!

  reageer
 • Rob uit Z

   

  Dat is leuk, maar hoe wil je het kleiner maken? Nu kun je een rondje lopen om alle winkels langs te gaan. 3x een doodlopend straatje er van maken zet ook geen zode aan de dijk. Huren omlaag en panden aantrekkelijker maken voor ondernemers lijkt mij zinvoller.

  reageer
 • wimjc

   

  Belachelijk. Zeewolde kent totaal geen variatie aan winkels .Het is allemaal hetzelfde waar teveel van is. Tevens is het personeel van veel winkels niet klantvriendelijk. Voor supermarkten staan veel asielzoekers. Daarnaast wordt de leegstand veroorzaakt door internet en te hoge huren. Verkleinen van het winkelcentrum is volgens mij absoluut niet de oplossing.

  reageer
 • JanJaap

   

  Exact Dit is het probleem. Daar heb je geen bureau voor nodig en blijft het gemeenschapsgeld in de kas. Geeft ook aan dat dit gemeentebestuur geen enkele affiniteit heeft met Zeewolde. Het centrum Is de spiegel van dit bestuur.

 • Dirk Zaan

   

  Volgens uw eigen betoog i shet dat juist wel. En wat de asielzoekers er mee van doen hebben is onduidelijk. Die geven de hele dag geld uit. IN tegenstelling tot de rest.

 • Johan

   

  Man man man man man. Grijze palen een kleurtje geven? C gebied afstoten? De winkels die in het C gebied zitten zeuren t minste gok ik. En meer water activiteit? Hoezo? Om de (geholpen) horeca in de haven te faciliteren? Kom op gem. Zeewolde. Laat jullie niets wijsmaken en denk nuchter na. Als de grote steden dit probleem heeft waarom zou een dorpje als Zeewolde ineens het wiel uitvinden??

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert