PvdA en CDA willen anonieme sollicitaties bij gemeente

ALMERE
Als het aan de PvdA en CDA in Almere ligt, gaat de gemeente binnenkort van start met een proefproject anoniem solliciteren. Dat zou volgens de partijen discriminatie op de arbeidsmarkt tegengaan, zo schrijven ze in aan het college van B en W. 

Bij de gemeenten Den Haag en Den Bosch wordt al langer getest met anoniem solliciteren. Concreet houdt het in dat op de cv's die binnenkomen voor een vacature binnen de gemeente, de naam en afkomst worden weggelaten.

De twee partijen zijn van mening dat Almere een voorbeeldfunctie heeft op het gebied van diversiteit op de werkvloer en het tegengaan van discriminatie. 

reacties (11)

 • Jan

   

  Zullen veel uitnodigen niet aankomen...

  reageer
 • Saskia

   

  Sinds wanneer zet je op je CV je religie? Ik heb de vragen gelezen en ik zie dat de PvdA en het CDA af willen van naam, geboortedatum en sekse. Ik juich dit toe en vind het een mooi cadeautje op internationale vrouwendag. Ik weet uit de praktijk dat veel vrouwen rond de 30 moeilijker aan een baan komen vanwege een vermeende kinderwens. Ik weet ook van dichtbij dat veel mensen na hun 45e bijna niet meer aan de bak komen omdat ze worden aangekeken op hun leeftijd. Anoniem solliciteren kan dit voorkomen, zeker zolang de wereld nog niet perfect is. Eindelijk weer een goede actie van de PvdA. Overigens doet Google dit al jaren. Zij geloven dat ze op die manier de beste kandidaten kunnen selecteren, omdat veel resource managers onvewust niet op kwaliteit selecteren. Als ik zie hoe goed Google het doet, geloof ik zeker dat het werkt! Mooi initiatief

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Ik vindt het ook (positive) discriminstie dat vrouwen/iedereen met een kinderwens opeens maandenlang doorbetaald krijgt en de collegas hun werk moeten opvangen (en extra uren moeten draaien) en mensen/singles die geen kinderen willen/kunnen krijgen niet hetzelfde recht krijgen voor bv een betaald sabatical. Dan is er ook geen ongelijkheid in (hogere) kosten van een bepaalde solocitant/werknemer en worden dus aanstande moeders er niet op aangekeken resp. er uit de solocitatieprocedure gehaald. Daarom vindt ik het nog steeds terecht dat vrouwen minder betaald krijgen dan mannen in dezelfde baan etc. Die mannen gaan er per saldo ook niet met het dure zwangerschapsverlof.

 • Nico

   

  Dat zou een verbetering zijn tov het huidig aanname beleid. Hierbij is vastgesteld dat een werkzoekende ambtenaar uit Klazinaveen altijd het onderspit delft tov een werkzoekende uit Kuala Lumpur. Maw, afkomst is nu wel degelijk een issue en kennelijk belangrijker dan kwaliteit. Een blanco voorselectie kan dat verhelpen. Al zie ik niet voor me hoe een sociologe uit Klazinaveen een opleiding in Beirut zou hebben kunnen volgen.

  reageer
 • Paul van der Starre

   

  'Be proud of who you are and show it!' Kwaliteit komt altijd bovendrijven, ongeacht afkomst of religie. En zullen we dan gelijk ook maar de leeftijd uit het cv schrappen?

  reageer
 • ja maar

   

  het lijkt me een goed idee als dan ook de wethouders anoniem moeten solliciteren na 2018, dus geen vriendjespolitiek maar inhoud.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Inwoner

   

  Wanneer je de taal beheerst en voldoende kennis en kunde hebt maakt het allemaal niet uit. Je voldoet of voldoet niet aan de gestelde eisen. Weer zo'n links pamper verhaal. We willen toch naar zelfredzaamheid of geldt dat niet voor iedereen?

  reageer
 • Wil Deris

   

  Belachelijk! Doe dan tijdens het gesprek ook verplicht een muts over je hoofd. Dan zien ze ook niet wie je bent. Waar gaat dit naartoe mensen. Nogmaals....belachelijk.

  reageer
 • Flevoburger

   

  En vervolgens wordt men na het eerste gesprek bedankt... Dit is weer zo'n typisch politieke oplossing waarvan we allemaal nu al weten dat het in de praktijk niets gaat opleveren. Het draagt hoogstens bij aan een stuk maatschappelijke polarisering! Misschien beter eens gaan praten met de functionarissen die het personeel aan nemen.

  reageer
 • Willen Dronten

   

  Dit is echt te gek voor woorden zijn ze van de pot gerukt nog even en de Nederlanders mogen niet meer reageren op een baan

  reageer
 • Flevo

   

  Hoezo deze overtrokken reactie? Als u zich een beetje serieus verdiept in deze problematiek zou u weten dat mensen inderdaad worden afgewezen puur op hun afkomst, terwijl zij zeer geschikt voor de baan kunnen zijn.

 • Jan L. uut L'stad

   

  Afkomst niet bekend maken kan ik mij voorstellen maar je naam moet je wel bekend maken. Ik heb eerder moeite mee hebben als ik mr.X of mr.W.C. genoemd word.

  reageer
 • Paul

   

  Word de leeftijd dan ook weggelaten ? Daar word mi. meer op gediscrimineerd.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Precies! Op zich heeft diegene dan wel een functieeis te pakken: "30 jaar ervaring in 3 jaar tijd".

 • Catherine

   

  Idd, dat lijkt mij een beter plan!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert