'Illegale spieringvisserij dreigt'

FLEVOLAND
De Vogelbescherming is bang dat er de komende dagen illegaal op spiering in het IJsselmeer en Markermeer gevist zal worden. Volgens de Vogelbescherming hebben vissers hiervoor geen vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming, maar er zijn aanwijzingen dat ze toch zullen uitvaren.

De Vogelbescherming zegt dat de spieringvisserij een grote bedreiging vormt voor visetende vogels als visdief en zwarte stern. Met beide vogelsoorten zou het slecht gaan in het IJsselmeergebied. De provincies Friesland en Noord-Holland gaan volgens de Vogelbescherming optreden tegen illegale visserij. Flevoland zou dat niet gaan doen. 

De provincie Flevoland bevestigt dat er nog op een advies van de Omgevingsdienst wordt gewacht. Volgens een woordvoerder gaat het om een complexe zaak en wil Flevoland graag zorgvuldig te werk gaan. Flevoland zegt de wens en zorgen van de Vogelbescherming wel te begrijpen. Het advies van de Omgevingsdienst wordt begin volgende week verwacht..

reacties (14)

 • Danny

   

  Ik heb in het verleden vaak over de dijk Lelystad - Enkhuizen gereden en zag zeer regelmatig vissersschepen bij de Trintelhaven uitladen in vrachtwagens, vraag me dan steeds af of dat wel klopt?

  reageer
 • Hendrik

   

  Lely heeft eens gezegd dat het IJsselmeer een zeer visrijk water zou worden, waar vele beroepsvissers van kunnen leven. Later schreef Jaap v/d Zwaag een boekje met als titel: aan dood water, waarin hij beschrijft waarin het uiteindelijk resulteerde. Dat handje vol visser wat nu nog is overgebleven is wordt nu ook nog weggepest. Geld is er alleen voor de Markerwadden en watervogels (75 miljoen) en de vissers krijgen geen cent, en bovendien overal de schuld van. Wordt het nu niet eens tijd om een keer voor de vissers op te komen, en echt wat doen om hun omstandigheden te verbeteren?

  reageer
 • frits

   

  Nee, wat mij betreft is het die tijd niet; de visserij is teveel de genadeklap in een ernstig verstoorde omgeving. Natuur en milieu gaan voor. Lely had het gewoon mis: door de aanleg van dammen is de westelijke Zuiderzee verworden tot een bak prut en bagger, en met het oostelijke deel gaat het nauwelijks beter. Eigenlijk zouden de Houtribdijk en Afsluitdijk weer deels opengemaakt moeten worden, met alleen hoogwaterkering als in Zeeland. Maar helaas, in plaats van daar geld in te steken, worden er onzinnig eilandje aangelegd. En dat noemen we dan Wadden, maar dat zijn het niet. Wadden spoelen 2x per dag schoon. Die eilandjes niet. En ze liggen ook niet bij Marken, helaas. De meeste bagger en slib komt immers van de Noord-Hollandse kust, waar veengronden eroderen, al eeuwen lang. Daar doen die eilandjes op de zandgronden van de voormalige Zuiderzee niets tegen. De doorspoeling in het water moet gewoon terug!

 • Peter Schot

   

  Waarom is dat advies er nog niet? Waarom stemmen provincies niet onderling af? Merkwaardig is wel. T schurkt ook tegen Natura 2000 aan.

  reageer
 • Pieter

   

  Het probleem is dat Geert Post zegt dat hij voor de visserman is, maar Geert Post is alleen voor zijn eigen portemonnee. Stem Hart voor Urk.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  ik wil best een paar kaar heen spiering eten als dat betekent dat de visstand weer gezond wordt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

   

  Toevallig allemaal Urkers die reageren. Vragen jullie niet eens af waar al jullie zwarte geld vandaan komt? Omdat de vangst niet altijd bij de veiling aan land wordt gebracht. Het wordt tijd dat ook de Urkers zich aan regelgeving gaan houden en dat er nu eens flink wordt gehandhaaft.

  reageer
 • Klaas

   

  Al eens meegemaakt als spiering aan land word gebracht.dan ruikt heel urk naar spiering dus je kan dit niet ongezien aan land krijgen.de geur verraad je wel

 • Realist

   

  Als ze de subsidie die deze club van de overheid krijgt nu eens aan de vissers gaven gaan die ipv vissen wel vogels tellen.

  reageer
 • Oma gans

   

  Als de visstand niet het probleem is is het wel de vogelstand. Het begint aardig op visserman pesten te lijken. Allemaal maar aan de talapia dan de zwemmende variant op de plofkip. Vol antibiotica en een wereldreis achter de rug voor hij op je bordje ligt, dat noemen we dan duurzaam.

  reageer
 • Hallo

   

  De vogel bescherming die ook tegen windmolens waren? Echter toen er geld kwam konden die vogels ineens om de molens heen vliegen. Onbetrouwbare subsidie club.

  reageer
 • Uk

   

  Het zal eindelijk gebeuren de aalscholvers die illegale praktijken er op nahouden worden eindelijk aangepakt.

  reageer
 • Rob

   

  Ja Provincie ga maar gewoon wachten😒

  reageer
 • De kaat

   

  De vogelbescherming is dat niet die club die dreigde dat het windpark funest was voor de vogelstand maar na een zak geld ineens haar bezwaren introk??

  reageer
 • Rob

   

  Als dat zo is dan zijn vissers nog dommer dan ik al dacht

  reageer
 • Johan

   

  Geert Post zou dit toch regelen? Geert Post beloofd de IJsselmeervissers alles, maar doet ondertussen niets. Als Geert zijn eigen salaris maar ontvangt. Een waardeloze vent.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert