Dijksma betreurt onrust over vliegroutes

LELYSTAD
Staatssecretaris Sharon Dijksma betreurt het dat er in Overijssel onrust is over de vliegroutes naar Lelystad Airport. Volgens haar is er een onjuist beeld ontstaan dat vliegtuigen onnodig lang en laag over Overijssel aanvliegen of rondcirkelen.
Dat antwoordt Dijksma op vragen van de CDA-Kamerleden Van Helvert en Omtzigt.

Storm in een glas water
Dijksma herhaalt dat vliegtuigen ruim boven de 6.000 voet (1850 meter) Nederland boven Twente binnenkomen, dan ter hoogte van Lemelerveld op 6.000 voet vliegen en zo laat mogelijk voorbij Zwolle verder dalen. Hetzelfde geldt voor de situatie bij Steenwijkerland. Alleen bij Kampen kunnen toestellen in bepaalde situaties lager moeten vliegen. Slechts bij hoge uitzondering zullen vliegtuigen de wachtgebieden bij Lemelerveld en Steenwijkerland gebruiken, waarbij volgens Dijksma 'in principe' op 6.000 voet wordt gevlogen.

Ruimte voor verbeteringen? 
De staatssecretaris laat Luchtverkeersleiding Nederland en het Commando der Luchtstrijdkrachten bekijken of verbeteringen mogelijk zijn, voordat in mei de routes definitief worden vastgesteld. Voorstellen vanuit Overijssel om de routes verder aan te passen zullen worden meegenomen als het luchtruim in de toekomst opnieuw wordt ingericht.

Geluidsniveau Overijssel ver onder grens
De Kamerleden wilden ook weten waarom nooit is onderzocht wat de effecten van de vliegroutes voor Overijssel zouden zijn. Dijksma erkent dat het gebied ten oosten van de IJssel niet is onderzocht, omdat het geluidsniveau van de vliegtuigen daar ver onder de grenzen blijft waarbij maatregelen nodig zijn.

reacties (9)

 • Ria

   

  Wat was er gebeurd als Overijssel het voor elkaar gekregen had om het vliegveld "Lelystad-Zwolle", was gaan heten? Dan had je ze niet zo horen piepen.

  reageer
 • Frits1

   

  Zie het maar als positieve reacties! Als er zulke erge dingen zijn in de wereld (volgens u) kunnen we het weggegooide geld voor dit vliegveld beter gebruiken om de ellende voor anderen wat te verminderen. Wordt de economie van Flevoland beter van vliegtuigspotten of levert de "bekijks" iets op??

 • Lelystedeling 007

   

  Drama dat vliegveld. Juist in Lelystad blijven wonen om geen last te hebben van de vliegtuigen. Bedoel overdag vliegtuigen horen bij het werk in hoofddorp/ Badhoevedorp is al erg genoeg

  reageer
 • Bart

   

  Dan lach je toch om die paar vliegtuigjes hier.

 • Lelytown

   

  Wat een negativiteit zeg allemaal! Zijn ergere dingen op de wereld en om je heen om je druk over te maken. Ik ben hartstikke blij dat lelystad een AirPort krijgt. Lekker hier onze vakantie beginnen en vliegtuigen spotten. Ik hoop dat het snel klaar is! Mooie aantrekker wat veel (positief) bekijks zal krijgen

  reageer
 • Fred

   

  Het hele jaar in de vliegtuig herrie en kerosine lucht zodat de vakantieganger zich eenmaal per jaar 45 minuten reistijd naar Schiphol bespaart, en vliegtuigen kan spotten! Dat is toch nauwelijks een serieus argument te noemen.

 • Frits1

   

  Zie het maar als positieve reacties! Als er zulke erge dingen zijn in de wereld (volgens u) kunnen we het weggegooide geld voor dit vliegveld beter gebruiken om de ellende voor anderen wat te verminderen. Wordt de economie van Flevoland beter van vliegtuigspotten of levert de "bekijks" iets op??

 • Bas

   

  Heeft geen nut. Die zogenaamde tegenstanders hebben allen een ding gemeen: ze zien scheel van jaloezie

 • Hannes

   

  Naar welk land in de wereld kan je aanbevelen, vanaf Lelystad Air Port te kunnen vliegen, om niet negatief terug te komen! Na wat je om je heen eventueel hebt zien gebeuren, om je niet druk over te maken! Zo zijn er velen positieve niet vliegers, die graag van hun natuurlijke omgeving willen blijven genieten!" Waarvoor ze naar Lelystad zijn gekomen!! Om evengoed op Schiphol te blijven werken!!

 • Jan

   

  Ik weet niet waar Dijksma woont maar die vliegtuigen komen vast niet over uw achter tuin dan was het zowiso niet doorgegaan

  reageer
 • Fred

   

  En wanneer heeft een politicus voor het laatst de waarheid gesproken? Dit wordt een bron van overlast voor heel veel mensen en het gaat nauwelijks banen opleveren. ze zijn op Schiphol al aan het inventariseren welk personeel naar Lelystad moet. Het enige wat het Lelystad en omliggende provincies oplevert is onomkeerbare geluidsoverlast. Dan hoor je al die 'pro luchtthavenfiguren' niet meer. Of misschien hebben ze er ook wel maling aan dat ze de woonomgeving van andere mensen verziekt hebben. Jop Fackeldey zal wel ergens burgemeester worden, Sharon Dijksma wordt na de verkiezingen uit politiek gedonderd en de bewoners blijven achter met alle ellende en geluidsoverlast!

  reageer
 • Hannes

   

  De waarheid spreken; dat denkt men nu te doen!! En te betreuren wat men vierjaar, aan zwenkend beleid teweeg hebben gebracht!" ("en nog gaan brengen") "uiteindelijk wordt alles via de spinnen, de ellendige overlast bepaald"

 • Maartje

   

  Tsja alleen de anti's hebben altijd toevallig inside informatie en weten het het allerbeste. Tevens kunnen zij altijd blijkbaar goed in de toekomst kijken.

 • laat alle reacties zien
 • Fred

   

  Opvallend genoeg wilde delen van Overijssel waaronder Zwolle e.o. Kortgeleden nog dat de naam Lelystad AirPort werd aangepast in Lelystad Zwolle vanaf dat daar een Nee als antwoord is gegeven komt men in opstand vreemd hoor

  reageer
 • Rob uit Z

   

  Fijn dat er zoveel aandacht is voor Zwolle, maar hoe zit het met Zeewolde en Almere, die zijn zwaar de dupe van het vliegveld. Startende vliegtuigen moeten precies bij Zeewolde 'gas' gaan geven om te gaan klimmen. Lelystad, u wordt bedankt.

  reageer
 • Maartje

   

  U kunt uw dankbaarheid beter kenbaar maken aan Schiphol. Schiphol wilt en bouwt deze luchthaven. Uiteraard is de gemeente Lelystad blij met alle reuring en werkgelegenheid die dit met zich meebrengt.

 • Jeroen

   

  Weet je hoeveel herrie een vliegtuig op 6000 voet geeft (dat is slechts 1850 meter)? Maar we moeten ons maar niet ongerust maken hoor mensen. Die rust waar u jaren van heeft kunnen genieten pakken ze u niet meer af. Alles voor het geld! Mensen tellen niet meer in Nederland, alleen nog maar geld, geld, geld.

  reageer
 • Martijn

   

  En daarbij komt de nieuwe startbaan ook nog eens vier a vijfhonderd meter dichter bij Lelystad te liggen, wat nou baan verlenging van 2100 naar 2700 meter? Aan de oostkant van Lelystad wil straks niemand meer wonen vrees ik.

 • Flevo

   

  Maar alle vakantievliegtuigen vanaf Lelystad vliegen wel ruim onder 6000 voet een heel rondje over Flevoland, alvorens echt te beginnen met opstijgen.

  reageer
 • Jantje

   

  Met de rust in Flevoland is het dan vanaf 2019 wel afgelopen. Dus dan is er niet veel verschil meer t.o.v. de Randstad.

 • Jantje

   

  Met de rust in Flevoland is het dan vanaf 2019 wel afgelopen. Dus dan is er niet veel verschil meer t.o.v. de Randstad.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert