Provincie gaat toch controleren op illegale spieringvisserij

FLEVOLAND
De Omgevingsdienst gaat de komende weken op het IJssel- en het Markermeer controleren op illegale spieringvisserij. Vissers die zonder de benodigde vergunningen op deze soort gaan vissen, kunnen een boete van 3000 euro per dag verwachten. Dat bedrag kan oplopen tot 30.000 euro maximaal.

De Vogelbescherming trok vorige week aan de bel omdat Flevoland, in tegenstelling tot Noord-Holland en Friesland, geen controles zou gaan uitvoeren. De provincie bevestigde toen dat er nog geen besluit over was genomen en dat op een advies van de Omgevingsdienst werd gewacht.
De Vogelbescherming maakt zich druk over de visserij omdat spiering een belangrijke voedselbron is voor vogels. 

Inmiddels hebben Gedeputeerde Staten besloten dat er toch controles komen. Volgens de provincie vangen de vissers voor aanvang van de paaitijd al duizenden spieringen. Er kan van uit worden gegaan dat het vangen van zo'n grote hoeveelheid een aanzienlijk effect heeft op het ecosysteem in het IJssel- en het Markermeer, stelt de provincie.

Volgens de provincie gaat het om een preventieve maatregel. Er zijn geen signalen dat vissers dit jaar al voor spiering zijn uitgevaren. 

 

reacties (3)

 • Rob

   

  Maak van het IJsselmeer en Markermeer een beschermd gebied en een totaalverbod op vissen voor de komende 5 jaar. Een visser is vaak nog dommer gebleken dan en koe en ze vissen tegen beter weten in net zolang door tot er geen vis meer te bekennen is. En oja voordat ze weer met tegenargumenten komen dat de vogels meer uit het water vissen dan de visser, de vogels zijn er al veel langer dan de vissers en dat consumeren door die vissers past helemaal bij de natuur ofwel het ecologische systeem.

  reageer
 • Lekkerbekje

   

  U discrimineert hier de vissers ten opzichte van de vogels! We leven hier in een vrij land en uw links extremisme uitspraken zijn onacceptabel! De vissers zijn een met de natuur en gaan verantwoordelijk om met de visstand, het is hun broodwinning! Als er minder vis te vangen is, dan wordt het onrendabel en stoppen er vissers. Dat is een gedrag dat veel van onze mededieren ook hebben!

 • Hallo

   

  Zonder dat er sprake is van overtredingen heeft de vogel subsidie club het weer voor elkaar gekregen om vissers zwart te maken. Door allemaal dingen te suggereren zijn de vissers alweer beschimpt zonder dat ze maar iets fout gedaan hebben.

  reageer
 • Rob

   

  Ja hoor de vogels zijn de schuldigen!

 • Frank

   

  OW jah de vogeltjes gaan weer voor. Die veelvraten zoals aalscholvertjes gaat weer voor.

  reageer
 • Frits

   

  De grootste veelvraat is de mens. En dat is nergens voor nodig.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert