Politie surveilleert extra na vernielingen Kruidenwijk

ALMERE
De politie en de gemeente Almere nemen maatregelen na vernielingen in de Kruidenwijk. De politie gaat extra surveilleren en er komt een gesprek met bewoners, de gemeente en de politie. Vorige week werden de ruiten van een huis aan de Basilicumweg ingegooid. Een week daarvoor gebeurde dat twee keer bij de woning ernaast. 

Zorgen om veiligheid
De bewoners maken zich grote zorgen over hun veiligheid. Een groepje jongeren zou verantwoordelijk zijn voor de vernielingen. De politie pakte drie jongens op, maar liet ze ook weer vrij.

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen één van de drie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Van de andere verdachten, wordt één minderjarige verdachte doorverwezen naar HALT, omdat hij geen strafblad heeft. Het onderzoek naar de laatste verdachte is afgerond, en het dossier ligt volgens het OM ter beoordeling. Hij hoort binnenkort wanneer hij ter zitting moet verschijnen.

Het is niet voor het eerst dat jongeren in de wijk voor problemen zorgen. Afgelopen zomer werden meerdere keren ruiten van rijdende bussen ingegooid. 

Stenen door de keuken
Op vrijdagavond 24 februari vloog voor het eerst een steen door de ruiten aan de Basilicumweg. De bewoner belde naar eigen zeggen de politie, die vervolgens niet wilde komen. De bewoner zegt dat het op 1 maart weer raak was, en dat ook deze keer de politie geen onderzoek instelde.

De man liet het daar niet bij zitten en is samen met zijn buurmannen gaan surveilleren in de wijk. "Er is een groepje van vier of vijf jongens dat elke avond in de straat rondhangt", vertelt de bewoner. "Ze komen als het wijkcentrum sluit en lopen dan heel langzaam langs onze woningen. Het is heel intimiderend."

De buurmannen hielden de jongens vanaf de bovenverdieping van hun huis in de gaten toen het weer mis ging. "De groep gooide vier bakstenen naar mijn huis. Eén steen vloog door het keukenraam vol tegen de muur van de keuken. De muur, de koelkast en de kookplaat zijn daardoor beschadigd."

Aanhoudingen
De bewoners vertellen dat ze de jongens hebben achtervolgd terwijl de politie werd gebeld. Die wist die avond één jongen aan te houden. Later werden nog twee andere jongens vastgezet. Afgelopen maandag werden de jongens weer gezien, zonder dat de bewoners van hun vrijlating op de hoogte waren. Dat schoot ze in het verkeerde keelgat. "Ik heb meerdere keren de politie gebeld en gemaild. Wij voelen ons heel onveilig en dan wil je van de politie wel horen dat die jongens weer vrij zijn." Ook de gemeente gaf niet thuis. "Ik heb gebeld en Almere zou contact met me opnemen. Maar ik heb nog steeds niets gehoord."

Reactie van de gemeente en politie
Nadat Omroep Flevoland contact had opgenomen met zowel de gemeente Almere als de politie zijn de bewoners alsnog gebeld. Ze zijn uitgenodigd voor een gesprek met een veiligheidsadviseur van de gemeente en de politie. "We zijn op de hoogte en we weten ook om welke jongens het gaat", laat politiewoordvoerder Hans Meuleman weten. "Voor het ingooien van de ruiten lijkt geen andere reden te zijn dan vandalisme. Samen met de betrokkenen willen we dit oplossen."

reacties (15)

 • Eefje

   

  Wat herkenbaar dit politie"optreden"... Maar veel geld uitgeven aan OR"pretjes" kunnen ze wél goed... Ik herinner mij nog een liedje van vroeger op de radio over de politie die onze beste kameraad was. Dat hoorde ik laatst nog bij Weg misbruikers of zo. Maar dat was in een heel andere tijd....

  reageer
 • verbeek

   

  Zo gaan in ieder geval de misdaad cijfers omlaag, politie komt gewoon niet. Bij heterdaad door bewoners tuig in elkaar slaan, gewoon eigen rechter spelen, zit niets anders op.

  reageer
 • Willemsen

   

  Vergeet vooral niet aangifte te doen. Anders komen straks weer van die mooie opgepoetste cijfers uit die (politie/politici) rapportages.

  reageer
 • pieter

   

  Pappen en nathouden, optreden ho maar, deze politieke incompetentie duurt al jaren in Almere.

  reageer
 • jan

   

  geloof niet alles wat je leest. Heb pas een oordeel als je alle partijen gehoord hebt. Niets is zo makkelijk om achter je PC meteen je mening te spugen....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • guus

   

  ze zitten kennelijk liever achter de pc en bezig met Facebook, twitter enzo. als er echte actie gevraagd wordt..........

  reageer
 • Cirefrin

   

  Daar is politie en gemeente goed in. Niet van zich laten horen.Ach valt wel mee. Maar als de publiciteit gezocht wordt worden we wakker

  reageer
 • Rob.Erto

   

  Vergeet niet de eeuwige belofte van de gemeente "in de toekomst gaan we echt beter communiceren met de bewoners"!

 • Lexxie

   

  De kiezer heeft gesproken wordt nog veel erger,. Suc6 met het wegkijken en theedrinken

  reageer
 • Havenaar

   

  Wat apart dat politie en gemeente pas in actie komen als de media in het geding is. Bah.

  reageer
 • ratje

   

  wel echt schandalig dat er zo slap opgetreden wordt tegen dit soort vandalisme, en helaas in heel het land is dat zo... ze worden paar uur vast gehouden en mogen dan weer naar huis... hoe is het mogelijk he? ik weet zeker dat als er een groep buurtbewoners de krachten bundelen en zelf eigen rechter gaan spelen dat die buurtbewoners een flinke straf zullen krijgen vanuit de rechters. anderzijds zal het misschien toch een keer moeten gebeuren want iedere andere hogere macht heeft oogkleppen op... het is zo ontzettend frustrerend en oneerlijk allemaal

  reageer
 • George

   

  Met dank aan de PvdA

  reageer
 • Ed

   

  Als dit bericht klopt, moet de politie zich diep gaan schamen. Wat een laksheid.

  reageer
 • Renske en boudewijn

   

  Jaja het kan in almere. En maar pamperen de jongeren. Dit is almeers gedoogbeleid. Ik wil hier weg. HELP

  reageer
 • Flevo

   

  Hoe denken jullie dat het elders gaat? Kretelogie.

 • Jan

   

  Fijn dat er weer eens, geheel weer pc, niet bij wordt vermeld om welke jongeren het gaat. En uit welke bevolkingsgroep deze kansparels komen. Gemiste kans mensen, deze verkiezingsronde. En nu weer over tot de orde van de dag. Wegkijken en theedrinken..

  reageer
 • Antje Ha

   

  Die Jan, die denkt dat een pvv overwinnikje iets zou bereiken. Greet wil helemaal niet regeren en heeft helemaal geen mensen die kunnen besturen. In praktijk blijken zijn assitenten vooral zakkenvullers die zoveel gelden uit de gemeenschap trekken.

 • MKM

   

  Maakt het überhaupt uit uit welke bevolkingsgroep de daders komen? Ze moeten sowieso worden aangepakt.

 • grr

   

  Wij gaan dit oplossen.

  reageer
 • Dirk

   

  ze lossen niks op hier in almere beetje slap ouwehoeren zijn ze goed in de politie doet ook geen moer is overal in almere t zelfde .

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert