Wat heeft jouw buurt gestemd?

FLEVOLAND • Do 16 maart 2017 | 15:52 • Donderdag 16 maart 2017 | 15:52
De voorlopige uitslagen van alle stembureaus zijn binnen. Wij hebben ze in kaart gebracht zodat je kunt zien wat er in jouw buurt is gestemd. Iedere stip staat voor een stembureau en de kleur geeft aan op welke partij het meest gestemd is. Een klik op de stip laat de totale uitslag van dit stembureau zien.

Let op: Het gaat om de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

[https://localfocus2.appspot.com/58cc0e5f7aa97]

VVD de grootste
Net als in 2012 is de VVD in Flevoland de grootste. Dat zie je ook nu weer aan veel blauwe stippen op de kaart. De PvdA is tot nu toe nergens de grootste, een groot verschil met de vorige Kamerverkiezingen. De enige rode stippen zijn die voor de SP. Deze partij is op twee plaatsen de grootste: in Almere Stad op het stembureau in basisschool Het Samenspel Noord en in de Emmeloordse wijk De Zuidert, waar in de Brulboei gestemd kon worden.

PVV populairder
De partij van Geert Wilders is flink gegroeid in Flevoland. Waar de partij in 2012 alleen in Almere Haven de populairste partij was in kerkcentrum De Goede Rede, is dat nu op 20 plaatsen. Naast Almere is ook in Emmeloord, in de Revelsant, de Partij voor de Vrijheid het meest gekozen. Opvallend: 124 mensen die voor het anti-islamgeluid van Wilders gingen, deden dat in de Turkse moskee in Biddinghuizen. In Lelystad is de partij populair en op 19 stembureaus de grootste. Daarmee is het de 2e partij in Lelystad na de VVD.

Marker Wadden
Mensen die op de Marker Wadden gingen stemmen kozen veel GroenLinks, maar nog vaker voor de VVD. Het bijzondere stembureau was heel populair. Op de zandbanken in het Markermeer werd door bijna 1300 mensen gestemd.

SGP en CDA winnen terrein
De SGP kreeg net als in 2012 op elk stembureau op Urk de meeste stemmen. Wat opvalt, is dat de SGP nu ook in Tollebeek de grootste partij is. In het dorp wonen veel mensen van Urk, maar bij de vorige verkiezingen won de VVD er nog. Het CDA heeft een kleine comeback gemaakt. In Dronten en Emmeloord was de partij op meerdere stembureaus de grootste. In 2012 was dat op slechts een stembureau in Emmeloord het geval. 

Treinreizigers stemmen groen
In Almere waren vier stembureaus op stations te vinden; twee in Almere Centrum, de andere op de stations Muziekwijk en Buiten. Er werd daar opvallend veel op GroenLinks gestemd, maar ook D66 scoorde goed. Toch is de VVD ook populair bij de kiezers op het station, de partij werd op twee van de vier stations toch de grootste.

DENK grootste in Atolplaza
De partij DENK van lijsttrekker Kuzu won met ruime voorsprong op het stembureau Atolplaza in Lelystad. In deze arbeidersbuurt wonen veel allochtonen die waarschijnlijk op deze partij hebben gestemd. Mede door de goede score in deze wijk kreeg DENK in Lelystad in totaal 3 procent van de stemmen. Dat is het hoogste percentage voor DENK in Flevoland.

Bron van de cijfers
Omroep Flevoland heeft deze cijfers op verschillende manieren verzameld. Enkele gemeenten publiceerden de cijfers zelf, bij andere hebben we om gevraagd en gekregen. Alleen Urk en Lelystad wilden de gegevens niet digitaal voor ons beschikbaar te stellen. Volgens deze gemeenten mag dat niet van de kieswet. De uitslagen waren wel schriftelijk in te zien op het gemeentehuis, onder toezicht van een ambtenaar. Daar mochten geen foto's of kopieën gemaakt worden. Met een laptop hebben we alle gegevens overgetypt, dat mocht wel. Daarom duurde het wat langer voor deze gemeenten op de kaart te zien waren. Sinds vrijdagmiddag is het overzicht compleet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel