Wat heeft jouw buurt gestemd?

FLEVOLAND • Za 18 maart 2017 | 14:15 • Zaterdag 18 maart 2017 | 14:15
De voorlopige uitslagen van alle stembureaus zijn binnen. Wij hebben ze in kaart gebracht zodat je kunt zien wat er in jouw buurt is gestemd. Iedere stip staat voor een stembureau en de kleur geeft aan op welke partij het meest gestemd is. Een klik op de stip laat de totale uitslag van dit stembureau zien.

Let op: Het gaat om de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

[https://localfocus2.appspot.com/58cc0e5f7aa97]

VVD de grootste
Net als in 2012 is de VVD in Flevoland de grootste. Dat zie je ook nu weer aan veel blauwe stippen op de kaart. De PvdA is tot nu toe nergens de grootste, een groot verschil met de vorige Kamerverkiezingen. De enige rode stippen zijn die voor de SP. Deze partij is op twee plaatsen de grootste: in Almere Stad op het stembureau in basisschool Het Samenspel Noord en in de Emmeloordse wijk De Zuidert, waar in de Brulboei gestemd kon worden.

PVV populairder
De partij van Geert Wilders is flink gegroeid in Flevoland. Waar de partij in 2012 alleen in Almere Haven de populairste partij was in kerkcentrum De Goede Rede, is dat nu op 20 plaatsen. Naast Almere is ook in Emmeloord, in de Revelsant, de Partij voor de Vrijheid het meest gekozen. Opvallend: 124 mensen die voor het anti-islamgeluid van Wilders gingen, deden dat in de Turkse moskee in Biddinghuizen. In Lelystad is de partij populair en op 19 stembureaus de grootste. Daarmee is het de 2e partij in Lelystad na de VVD.

Marker Wadden
Mensen die op de Marker Wadden gingen stemmen kozen veel GroenLinks, maar nog vaker voor de VVD. Het bijzondere stembureau was heel populair. Op de zandbanken in het Markermeer werd door bijna 1300 mensen gestemd.

SGP en CDA winnen terrein
De SGP kreeg net als in 2012 op elk stembureau op Urk de meeste stemmen. Wat opvalt, is dat de SGP nu ook in Tollebeek de grootste partij is. In het dorp wonen veel mensen van Urk, maar bij de vorige verkiezingen won de VVD er nog. Het CDA heeft een kleine comeback gemaakt. In Dronten en Emmeloord was de partij op meerdere stembureaus de grootste. In 2012 was dat op slechts een stembureau in Emmeloord het geval. 

Treinreizigers stemmen groen
In Almere waren vier stembureaus op stations te vinden; twee in Almere Centrum, de andere op de stations Muziekwijk en Buiten. Er werd daar opvallend veel op GroenLinks gestemd, maar ook D66 scoorde goed. Toch is de VVD ook populair bij de kiezers op het station, de partij werd op twee van de vier stations toch de grootste.

DENK grootste in Atolplaza
De partij DENK van lijsttrekker Kuzu won met ruime voorsprong op het stembureau Atolplaza in Lelystad. In deze arbeidersbuurt wonen veel allochtonen die waarschijnlijk op deze partij hebben gestemd. Mede door de goede score in deze wijk kreeg DENK in Lelystad in totaal 3 procent van de stemmen. Dat is het hoogste percentage voor DENK in Flevoland.

Bron van de cijfers
Omroep Flevoland heeft deze cijfers op verschillende manieren verzameld. Enkele gemeenten publiceerden de cijfers zelf, bij andere hebben we om gevraagd en gekregen. Alleen Urk en Lelystad wilden de gegevens niet digitaal voor ons beschikbaar te stellen. Volgens deze gemeenten mag dat niet van de kieswet. De uitslagen waren wel schriftelijk in te zien op het gemeentehuis, onder toezicht van een ambtenaar. Daar mochten geen foto's of kopieën gemaakt worden. Met een laptop hebben we alle gegevens overgetypt, dat mocht wel. Daarom duurde het wat langer voor deze gemeenten op de kaart te zien waren. Sinds vrijdagmiddag is het overzicht compleet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (19)

 • Henk

    Za 18 maart 2017 Zaterdag 18 maart 2017

  In atolplaza waren de meeste DENK stemmen. Hier was die wannabe Erdogan ook op bezoek en wat DENK je.........alleen maar allochtonen in de bijeenkomst. Een DENK denkt dat ze voor alle Nederlanders zijn?? Wannabe Erdogan keek zelfs vreemd op dat er toch een verdwaalde blanke in de zaal zat maar daar had hij geen enkel oog voor.

  reageer
 • Kil

    Do 22 maart 2018 Donderdag 22 maart 2018

  Is wel makkelijk om een etiket te plakken op iemand anders die niet het zelfde als jij DENKT
  Maar dan heb je ook is mee gemaakt wat je als niet westerse achtergrond persoon vaker mee maakt
  Ergens binnen komen en dan die blikken en dat gevoel
  Mischien kun je nu wat empatie tonen
  Maar aan je reactie te zien zal dat nog wat te moeilijk voor je zijn

 • Ed

    Za 18 maart 2017 Zaterdag 18 maart 2017

  Jammer dat Sylvana Simons niet gewoon bij DENK is gebleven tot na de verkiezingen. Dan had ze hen daarna een koekje van eigen deeg kunnen presenteren door zich af te splitsen. Ik had haar die zetel van harte gegund. Van een partij als DENK, die zó onder invloed staat van Erdogan en consorten hoeven echt niet veel goeds te verwachten. Hoe loyaal zijn ze aan Nederland als het er op aan komt? Vanuit Turkije zijn er al godsdienstoorlogen in Europa voorspeld. Zeer verontrustend!

  reageer
 • Steven Stedenwijker

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  Grappig dat je niet mag schrijven dat de mensen hier eigenlijk in het paradijs wonen en dan toch reden zien om de buren te haten en op PVV te stemmen.

  reageer
 • Evie zucht

    Za 18 maart 2017 Zaterdag 18 maart 2017

  Nou waarom zou ik als PVV stemmer mijn buten haten? Niet iedereen die PVV stemt is tegen medelanders, integendeel want ik ben zelf erg gestelt op mijn Buurvrouw uit Irak die jawel zich met hoofddoek bedekt en ga met mijn Surinaamse bejaarde buuf woensdags naar de markt. Natuurlijk zijn er haters, maar die zie je in grotere aantallen bij DENK en Artikel1. Niet alles is zo zwart wit als extreem links doet voorkomen.

 • polderbewoner

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  arme tollebekers met de sgp als grootste.

  reageer
 • Redactie Omroep Flevoland - Marco Penninkhof (eindredacteur)

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  Er staan wat vragen over he feit dat zowel Urk als Lelystad niet op de kaart staan. Urk en Lelystad hebben er voor gekozen de gegevens niet digitaal voor ons beschikbaar te stellen. Volgens deze gemeente mag dat niet van de kieswet. Waarom andere gemeenten de regels anders lezen en het ons wel geven, snappen wij dan ook niet. Op dit moment moet onze journalist in Leystad alles overschrijven, met pen en papier! Er mag zelf geen foto worden gemaakt. Naast hem zit een ambtenaar die hem in de gaten houdt. Wat de een openbaart, beschermt de andere gemeente streng. Onze excuses, wij kunnen er niks aan doen en zijn nu hard aan het pennen om alle informatie bijelkaar te krijgen. We hebben gevraagd of bij de volgende verkeizingen in 2018 het iets moderner kan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Peter

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  Waar blijven de gegevens van Urk nu dan?

  reageer
 • lelystadse

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  er zijn helemaal geen uitslagen van Lelystad?

  reageer
 • Rob ter Horst

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  Vreemd. Heb nu bij 2 stembureaus het aantal stemmen geteld, en dit aantal is hoger dan het vermelde aantal. Tot nu toe 7 stemmen meer. Foutje of ?

  reageer
 • Bart

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  Kan achteraf nog gecorrigeerd worden op het stadhuis geloof ik. Denk aan ongeldig verklaarde stemmen die misschien onterecht ongeldig waren

 • Excel lijst

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  Interessante informatie Is er wellicht ook een excel lijst met de cijfers per stembureau in Almere?

  reageer
 • Annie

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  Waarom zie ik hij Urk niets?

  reageer
 • ron H

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  wat erg zo veel licht blauwe stippen. en dan maar zeggen dat de populisten zijn gestopt. In welke nepfeitenwereld leven we?

  reageer
 • jan r. bakker

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  Vele malen erger het feit dat in ieder stemburo de lange arm van grijze wolf Erdogan onze rode potloden meent te moeten besmeuren.

 • Bram

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  De gegevens van Zeewolde worden nu toegevoegd. Urk en Lelystad kunnen de cijfers nog niet geven.

  reageer
 • Kees

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  Ook Urk even gegevens graag.Aan half werk heeft niemand iets.

  reageer
 • Almeerse

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  Als je uitzoomt zie je ook de andere plaatsen. Alleen geen gegevens over Zeewolde?

  reageer
 • Geert

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  Graag de kaart van Urk ook even?????

  reageer
 • Leo

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  Top dat anoniem stemmen

  reageer
 • Saskia

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  En hoe zit het in de provincie hoofdstad of is dat niet belangrijk

  reageer
 • stephan

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  Wat mij opvalt is dat de PVV vooral in de oudere wijken in Almere groot is. Juist daar wonen veel niet-nederlanders. Niet zelden wonen in die wijken ook diegenen met een laag inkomen.

  reageer
 • De accountant

    Za 18 maart 2017 Zaterdag 18 maart 2017

  Dat is helemaal niet zo. Hoogstens heb je in de wijken met veel villasubsidie wat meer VVD stemmers. Men hoopt dat de VVD de subsidie nog wat langer laat door gaan.

 • .\/\/.

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  De inktmorsers van alle media hebben de ziel van de PVV-stemmer de afgelopen weken als een rot ei tegen het licht gehouden om te ontdekken wat deze mensen dwars zit, en in de hoop daarmee een eenvoudige sleutel te vinden om deze mensen van hun onvrede te bevrijden. Naarstig werd er gepulkt en gekrabd, gewrikt en gewroet in de gedachten van de Boze Blanke Man, tot men er achter kwam dat deze BBM vaak ook vrouw was, vaak gewoon werk had, vaak ook redelijk opgeleid was....en het hele vijandbeeld viel in duigen.

 • CJW

    Do 16 maart 2017 Donderdag 16 maart 2017

  Het zou fijn zijn als de stippen ook zichtbaar waren verder op de kaart. Alleen Almere, de rest moeten we raden.....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert