Inval levert auto's en fitnesstoestellen op

LELYSTAD • Di 21 maart 2017 | 21:56 • Dinsdag 21 maart 2017 | 21:56
Fitnesstoestellen ter waarde van 250.000 euro en dertig auto's, waaronder BMW's, werden vorige week in beslag genomen bij een inval in Lelystad. Daarnaast is een complete sportschool ontmanteld. Dat bleek dinsdag tijdens een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. 

Anderhalf miljoen euro
Bij de inval werden twee Lelystedelingen van 33 en 45 jaar aangehouden op verdenking van fraude en oplichting. Zij zouden zich hebben voorgedaan als ondernemers en vervolgens spullen hebben besteld bij verschillende leveranciers. Die spullen zijn wel geleverd, maar niet betaald. Het tweetal heeft met de oplichting zeker anderhalf miljoen euro verdiend. Een deel van de verduisterde spullen is na de inval vorige week teruggeven aan de rechtmatige eigenaars. 

Vier nepfirma's 
De twee Lelystedelingen hadden op papier vier nepfirma's in of rondom Lelystad waarmee ze andere ondernemers hebben opgelicht. Het ging om een tv-productiebedrijf, een uitzendbureau, een bedrijf dat zich richtte op sport en fitness en een management-adviesbureau. Daarnaast had het tweetal daadwerkelijk een autobedrijf en een sportschool. 

Aangifte curator
De politie zegt de verdachten op het spoor te zijn gekomen bij een onderzoek naar faillissementsfraude bij uitzendbureau Habé. De curator deed aangifte omdat zij vermoedde dat het faillissement was ontstaan door opzettelijk bedrog of nalatigheid.

De bedrijven van de twee verdachten leken op papier bloeiende ondernemingen te zijn. Leveranciers die gegevens van de bedrijven via de Kamer van Koophandel opvroegen, werden daardoor op het verkeerde been gezet. 

Getuigen
De politie roept gedupeerden van twee Lelystadse oplichters op zich te melden. Waarschijnlijk zijn er nog meer slachtoffers van de oplichtingspraktijken die zich nog niet hebben gemeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel