Eigenaren oudere windmolens draaiden slecht jaar

FLEVOLAND
Eigenaren van oudere windmolens in Flevoland hebben in 2016 een slecht jaar gedraaid. Dat zegt de Windunie, een coöperatie waarin veel windmolenboeren verenigd zijn. Het gaat vooral om eigenaren van zogenoemde solitaire molens die bij agrarische bedrijven staan. 

Volgens directeur Axel Posthumus waaide het vorig jaar zo'n 20 procent minder dan verwacht. En omdat de stroomprijs laag was, kregen de windmolenboeren weinig betaald voor de overtollige stroom die ze aan het elektriciteitsnet terugleverden. Eigenaren van oudere molens voelden dit ook werkelijk in de portemonnee, omdat zij de tegenvallende opbrengsten niet meer via subsidies gecompenseerd krijgen. 

Volgens de Windunie zijn er de laatste jaren in Flevoland weliswaar veel grote turbines gebouwd, maar staan er in de provincie ook nog veel molens uit de periode 2001-2003. Voor die molens is de subsidie inmiddels vervallen.

Hoewel er in Flevoland geen windmolenondernemers in financiële problemen kwamen, was 2016 volgens de Windunie voor veel leden wel een jaar om eens na te denken. Bijvoorbeeld over de vraag of het economisch nog wel rendabel is om een grote reparatie aan een oude molen te laten uitvoeren.


 

reacties (7)

 • Johan

   

  Waarom altijd zo veel negatieve reacties op de windboeren dat ze zoveel subsidie krijgen? Als er geen subsidie zou zijn, dan is het niet rendabel om er een neer te zetten en moeten we meer energie uit steenkool of bruinkool uit het buitenland halen. Je zou die windboeren moeten prijzen omdat zij wel fors durven te investeren met vele risico's terwijl u ook hetzelfde had kunnen doen ipv initiatiefnemers af te zeiken!

  reageer
 • Schaapjes

   

  Geweldig een bijdrage van netto 2% aan het totale energieverbruik in Nederland als alle plannen op windenergie worden gerealiseerd. Dan toch liever subsidie voor kolen want dat is een stabiele leverancier van echt voldoende vermogen. Dankzij de wind lobby sluiten we straks 2 van onze 5 eigen centrales en zijn we continu afhankelijk van buitenlandse centrales die nog vervuilender zijn en tevens een duurder tarief rekenen..

 • MB

   

  goed gesproken Johan. Het is zuur genoeg te moeten lezen dat jan en alleman niets weten over de miljarden subsidies die in de gas en kolen centrales worden gepompt... Als we willen verduurzamen is subsidie daarin een goede stimulans. Kijk eens naar de groei in vermogens en efficientie van zowel zonnepannelen als windturbines. Die realiseer je niet zo snel zonder subsidie. Het voor einde levensduur afbreken van windturbines wordt veroorzaakt door de politiek. Zij bepalen de spelregels, de ondernemers en consumenten proberen die zo goed als kan te gebruiken... Kijk eens hoe iedereen ineens grote SUV lease auto reed omdat er 30km electrisch gereden kan worden en er een lage bijtelling voor gold... Daar hoor ik nou nooit iemand over schreeuwen...

 • Axel

   

  Oplichters die windunie ze willen opschalen en leden van windunie betalen axel 10 procent van de opbrengst dus die leden hebben het nog slechter

  reageer
 • Jan 0q

   

  Dit was al te lezen in de landelijke pers, geen toegevoegde waarde op dit platform.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Subsidie gaat hand in hand met afgunst, als ik het zo zie.

  reageer
 • Boer Harms

   

  Niet vreemd want de lasten (belasting en overlast ) delen we wel maar de lusten zijn slechts voor een select gezelschap.

 • Steven Stedenwijker

   

  Het is allemaal gratis geld wat ze nu produceren. De molen is door de gemeenschap betaald via de overmatige subsidie maar het eigendom blijft bij de boer. Dit had nooit zo afgesproken mogen worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jantje

   

  Die windboeren hebben de subsidie buit al lang binnen, dus alles wat ze nu nog verdienen met de oude afgeschreven molens is pure winst voor hen.

  reageer
 • Erno

   

  Ik zeg stoppen met subsidie, want het vroeger afbreken van oude molens is ook biet milieuvriendelijk. Erno

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert