Almeerder betrokken bij ontvoering peuter Insiya

ALMERE
In de ontvoeringszaak rondom de Amsterdamse peuter Insiya is een 54-jarige Almeerse verdachte aangehouden. De man zou zijdelings bij de ontvoering betrokken zijn. Dat bleek woensdag tijdens de regiezitting tegen in totaal vijf verdachten in deze zaak. De Almeerder zit niet meer vast.

Ontvoering
De inmiddels 3-jarige peuter werd op 29 september vorig jaar in de Watergraafsmeer in Amsterdam ontvoerd. Drie mannen belden in de vroege ochtend bij het huis van haar moeder aan, gingen naar binnen en rukten het toen 2-jarige kind uit de handen van haar oma en tante. De moeder was op dat moment niet thuis.

India
Justitie zegt dat de mannen in opdracht van de vader handelden. Hij woont in India en ligt in scheiding met de moeder van het meisje, die de zorg voor het kind door de rechter toegewezen had gekregen. De vader van Insiya zou het daar niet mee eens zijn en het meisje hebben ontvoerd naar India.

Acht verdachten
In totaal zijn er acht verdachten bij justitie in beeld. Drie daarvan, onder wie de vader, verblijven in het buitenland. De andere vijf, onder wie de Almeerder, zijn in Nederland. Wat de precieze betrokkenheid van de Almeerder is, is nog niet duidelijk. Hij was zelf niet bij de regiezitting aanwezig en liet via zijn advocaat weten het lastig te vinden om in het openbaar te verschijnen.

Observaties
De Almeerder kwam begin dit jaar in beeld toen een van de andere verdachten zijn naam liet vallen. Volgens de verklaring zou de Almeerder zijn gevraagd om de woning in Amsterdam te observeren. Hoe hij te werk ging en wat hij precies deed, werd woensdagochtend niet duidelijk.

Maandenlange voorbereiding
Op de computer van een van de verdachten werd vorige week een blauwdruk gevonden voor de ontvoering. Hieruit blijkt dat die maandenlang in het geheim is voorbereid. De strafzaak tegen de acht verdachten gaat op 2 juni verder. Het is onbekend of de vader en de twee andere verdachten, die in Amerika en Irak wonen, gehoord zijn.

Justitie heeft India een verzoek gestuurd om de vader van de peuter aan Nederland uit te leveren.

reacties (2)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert