Wethouder Sport: "Almeerders moeten meer bewegen"

ALMERE
Door de inzet van sportbuurtcoaches, het toekomstbestendig maken van sportverenigingen, meer oog hebben voor talent en bijzondere aandacht voor vier takken van sport, wil wethouder van Sport René Peeters de Almeerders meer aan het bewegen krijgen. Het percentage Almeerders dat maandelijks en wekelijks actief sport moet omhoog.  

De wethouder wil dat het percentage Almeerders dat maandelijks sport van 68 procent naar 70 procent stijgt. En dat het percentage Almeerders dat wekelijks sport van 51,5 procent naar 55 procent gaat. Dat blijkt uit de nieuwe sportnota die hij heeft gepresenteerd. 

Schermpjes
Nu sporten te weinig Almeerders. Peeters vermoedt dat veel Almeerders lastig van de bank af komen omdat zij in het digitale tijdperk achter 'schermpjes' kruipen. De sportwethouder vindt niet dat hij de lat te laag heeft gelegd en dat de gewenste percentages te laag zouden zijn.

Laagdrempelig
Sport moet laagdrempeliger worden, daarom investeert de gemeente in buurtsportcoaches. Die gaan op zoek naar initiatieven van Almeerders in wijken en gaan in gesprek met scholen en sportverenigingen. Hierdoor moeten Almeerders makkelijker de weg vinden naar sportclubs. 

Zijn sportclubs wel toekomstbestendig?
In Almere zijn zo'n 35.000 Almeerders aangesloten bij een sportclub. Volgens Peeters zijn er in de afgelopen jaren veel slagen gemaakt om de clubs toekomstbestendig te krijgen. "Er zijn de laatste tijd weinig clubs over de kop gegaan", zegt hij voor de microfoon van Dit is Flevoland. 

Tekort aan vrijwilligers
Veel clubs hebben moeite met het vinden van vrijwilligers, zeker voor bestuursfuncties. Hoewel de gemeente meedenkt met verenigingen om oplossingen hiervoor te vinden, is het aan de clubs zelf om vrijwilligers te vinden. 

Focussporten
Almere heeft er voor gekozen om vier takken van sport tot focussport te benoemen: triathlon, watersport, lange lijnen sporten als wandelen, fietsen en skeeleren en vecht- en verdedigingssporten. Deze sporten krijgen de komende jaren meer aandacht. Voor vecht- en verdedigingssporten is bewust gekozen omdat bij deze sporten veel aandacht is voor maatschappelijke problematiek.

Volgende week praat de wethouders met de gemeenteraad over de nieuwe sportnota.

reacties (20)

 • TLL

   

  Als de gemeente fietsen een belangrijke sport vindt, zien we graag een wielerparcours ipv dat er nu 60 man met gevaar voor eigen leven op een industrieterrein fietst...

  reageer
 • Hekking

   

  De oorzaak van dit alles ligt in Den Haag. Zij vinden sport niet belangrijk. Dus weinig sport op scholen. Geen vakdocenten gym meer. Subsidiekranen dichtgedraaid. Goed dat er initiatief is om mensen meer te laten bewegen maar als gemeente kun je bijdragen door te investeren in de mogelijkheden voor iedereen.

  reageer
 • Peeters houdt geen rekening met al die mensen die thuis fitnessen o.i.d. en/of gewoon op straat gaan hardlopen. Die staan natuurlijk nergens geregistreerd, brengen ook nergens geld in het laatje.... Hé, het zou toch niet eens gewoon om geld draaien, hè?

  reageer
 • Ron Proost

   

  Laat de Rene Peeters de medaille 🏅 winaars van de special olympics als sport ambassadeur in zetten die kunnen vertellen wat sport met hun heb gedaan en nog doet

  reageer
 • Mark

   

  Belachelijk dat er een wethouder voor is. Sport is een hobby dat gaat de gemeente niets aan. Wat een belasting verspilling weer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Karin Boermeester

   

  Ik ben het hier zo mee eens. Daarom vind ik het zo jammer dat er niet naar meer bewegen voor ouderen wordt gekeken. Onze club, Jeu de Boules Almere, heeft een enorm probleem maar we worden niet geholpen door de gemeente. Wij voorzien in een grote behoefte bij de ouderen (ons oudste lid is 92!) maar onze club ligt zo ver van een parkeerplaats af dat de mensen steeds meer moeite krijgen om ons te bereiken. Het eerste lid gaat al afhaken en er gaan er zeker meer volgen. Ons probleem moet worden opgelost maar wij lopen tegen muren en zijn zo langzamerhand teneinde raad. Dus: meer bewegen ....zeker....maar dat geldt kennelijk niet voor alle doelgroepen want onze ouderen (en dat zijn heel veel leden) worden helemaal vergeten!!!!!

  reageer
 • sjaak van Urk

   

  Ik sport in de slaapkamer. 7x per week (met een week per maand rust).

  reageer
 • pieter

   

  Er was eens een burgemeester die zich per dienstauto naar de fitnessclub vijf minuten verderop liet brengen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat op de parkeerplaats van de fitnessclub wel meer auto's staan.

 • Guus

   

  Ik vind badmington leuk om te spelen maar helaas een lidmaatschap van €261.00 kan ik niet betalen van mijn pensioen en AOW.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, uit de reacties wordt het wel duidelijk: als je terechte kritiek op mensen hebt kan je een grote bek krijgen. De Almeerders groeien dicht, ze moeten bewegen om te voorkomen dat ze jong dood gaan en dure ziektekosten veroorzaken, maar o wee als de overheid mensen goede raad geeft!

  reageer
 • Ed

   

  Veel reacties bevatten terechte kritiek (op de gemeente). Dat is iets heel anders dan "een grote bek". Te hoge contributies, op scholen wél snoepautomaten en junkfood maar geen sportvelden of schoolzwemmen. Wethouder sport stelt terecht vast dat er een probleem is. Maar wél een probleem dat mede veroorzaakt is door laksheid en onnadenkendheid van de gemeente.

 • Sporter

   

  En een tennisbaan moet verdwijnen voor een supermarkt.

  reageer
 • Barbara

   

  Verhaal vol van plannen, onderbouwd met wat koele cijfertjes en sacherijnig klagen over "onbuigzame" schermpjes waar men zich achter zou verschuilen. Het bijbrengen van lichamelijke beweging, als het van de thuis niet meekomt zal toch moeten beginnen op de basisschool als een normaal niet onbelangrijk deel van het overige onderwijzen. Gewoon gymnastieklessen geven dan kweek je interesse voor beweging als het lichaam nog gezond en vol van gevoel zit zodat het denken niet de overhand krijgt tijdens het inpompen van overige leerstof die vaak niet eens blijft hangen. Het is de taak van de opvoeding op school om interesses te kweken en belemmeringen te ontdekken en niet om mensen op te dringen sportief te gaan zitten zijn. Wie goed tegen zijn verlies kan, en bereid is via het spel te ontdekken wat zelfkennis inhoudt en hoe die is te gebruiken om zijn tegenstander fair te behandelen kan veel leuks aan het gezamenlijk spel van sport beleven en er ook wel wat goeds aan gezondheid aan overhouden. Wanneer concurrentie weer de overhand gaat krijgen valt het sportief zijn snel in duigen.

  reageer
 • ron H

   

  mooi verhaal .. bi is dat niet gelukt zelfs niet na 6 jaar basisschool en 7 jaar middelbare school . ik bleef een hekel houden aan die sportlessen. NB ik lees feitelijk in het art van Rene Peters niks concreet ("praten" maar wat moet dat opleveren dan?)

 • SJP

   

  Als ik moet ga ik wel naar de wc.

  reageer
 • Mr. K. Plop (b.d.)

   

  Ik.. beweeg zo weinig mogelijk.. en net zoals B&W..

  reageer
 • As

   

  Laat Peters zelf lekker bewegen, richting de gemeente grens en verder

  reageer
 • Cire63

   

  De contributies zijn zo schrikbarend hoog in de gemeente dat heel veel club's met handen in haar zitten om alle financiële zaken rond te krijgen.Hoeveel mensen in Almere zouden willen sporten maar simpel weg niet kunnen betalen? Daar moet de gem3ente iets aan goed.

  reageer
 • Enna

   

  Ze praten al voor ons. Moeten ze nu ook al denken voor ons? Begin gewoon met de jeugd. Zwemlessen en regelmatig sporten tijdens of na schooltijd doet wonderen. Leg een mooie wielrenbaan aan, maak een winterijsbaan, zorg voor een buitenzwembad. Dat hoort een gemeente te faciliteren. Zien doet sporten.

  reageer
 • Evros

   

  Laat de overheid zelf maar eens doen wat zij horen te doen ! Burgers treiteren hoort daar niet bij .

  reageer
 • Boels

   

  "lange lijnen sporten als wandelen, fietsen en skeeleren". Leuk, maar dan moet als gemeente wel zorgen dat er overal wandelpaden verschijnen en de fietspaden weer voor de fietsers en brommers zijn.

  reageer
 • Jos

   

  Als ik iets MOET van de overheid, dan moet ik het even niet van mijzelf.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert