Wethouder Sport: "Almeerders moeten meer bewegen"

ALMERE • Di 11 april 2017 | 18:37 • Dinsdag 11 april 2017 | 18:37
Door de inzet van sportbuurtcoaches, het toekomstbestendig maken van sportverenigingen, meer oog hebben voor talent en bijzondere aandacht voor vier takken van sport, wil wethouder van Sport René Peeters de Almeerders meer aan het bewegen krijgen. Het percentage Almeerders dat maandelijks en wekelijks actief sport moet omhoog.  

De wethouder wil dat het percentage Almeerders dat maandelijks sport van 68 procent naar 70 procent stijgt. En dat het percentage Almeerders dat wekelijks sport van 51,5 procent naar 55 procent gaat. Dat blijkt uit de nieuwe sportnota die hij heeft gepresenteerd. 

Schermpjes
Nu sporten te weinig Almeerders. Peeters vermoedt dat veel Almeerders lastig van de bank af komen omdat zij in het digitale tijdperk achter 'schermpjes' kruipen. De sportwethouder vindt niet dat hij de lat te laag heeft gelegd en dat de gewenste percentages te laag zouden zijn.

Laagdrempelig
Sport moet laagdrempeliger worden, daarom investeert de gemeente in buurtsportcoaches. Die gaan op zoek naar initiatieven van Almeerders in wijken en gaan in gesprek met scholen en sportverenigingen. Hierdoor moeten Almeerders makkelijker de weg vinden naar sportclubs. 

Zijn sportclubs wel toekomstbestendig?
In Almere zijn zo'n 35.000 Almeerders aangesloten bij een sportclub. Volgens Peeters zijn er in de afgelopen jaren veel slagen gemaakt om de clubs toekomstbestendig te krijgen. "Er zijn de laatste tijd weinig clubs over de kop gegaan", zegt hij voor de microfoon van Dit is Flevoland. 

Tekort aan vrijwilligers
Veel clubs hebben moeite met het vinden van vrijwilligers, zeker voor bestuursfuncties. Hoewel de gemeente meedenkt met verenigingen om oplossingen hiervoor te vinden, is het aan de clubs zelf om vrijwilligers te vinden. 

Focussporten
Almere heeft er voor gekozen om vier takken van sport tot focussport te benoemen: triathlon, watersport, lange lijnen sporten als wandelen, fietsen en skeeleren en vecht- en verdedigingssporten. Deze sporten krijgen de komende jaren meer aandacht. Voor vecht- en verdedigingssporten is bewust gekozen omdat bij deze sporten veel aandacht is voor maatschappelijke problematiek.

Volgende week praat de wethouders met de gemeenteraad over de nieuwe sportnota.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel