Kankerpatiënten tuinieren voor betere gezondheid

ALMERE • Wo 12 april 2017 | 16:05 • Woensdag 12 april 2017 | 16:05
Sneller herstellen door te tuinieren. Volgens onderzoekers in de Verenigde Staten werkt dat. Werken in de buitenlucht zorgt voor vitamine D, het zorgt voor beweging en mensen gaan er meer (zelf geteelde) groenten en fruit door eten. Om uit te zoeken op welke manier kankerpatiënten baat kunnen hebben bij tuinieren, start in Almere een proeftuin bij Het Parkhuys in samenwerking met de Wageningen Universiteit.

Proeftuin bij Het Parkhuys
Het Parkhuys is een plek voor mensen met kanker en hun naasten. In de tuin van Het Parkhuys staan sinds woensdag bakken met aarde die gebruikt gaan worden als 'Helende Tuinen'. Begeleid door vrijwilligers gaan zes patiënten een half jaar lang aan de slag. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan hen intensief volgen.

Volgens hoogleraar voeding en ziekte Ellen Kampman blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten dat tuinieren veel invloed heeft op het herstel na ziekte. "Patiënten voelen zich fitter, ze gaan gezonder eten en ze komen in contact met anderen. Er ontstaan door het tuinieren vaak bijzondere contacten." Volgens Kampman is het heel logisch dat kankerpatiënten tijdens hun behandeling nergens zin in hebben. "Die zijn moe en voelen zich rot. Die hebben echt geen zin om naar buiten te gaan, laat staan te gaan sporten. Voor hen kan werken in de tuin een uitkomst zijn", aldus de hoogleraar. 

Gezonder eten
Maartje Olislagers is één van de deelnemers aan het project. "Ik heb zelf geen tuin want ik woon aan het water. Eerder probeerde ik het met kleine moestuintjes binnen, maar dat werkt niet goed. Ik ben sinds een jaar bezig met gezonder eten en dit project past er goed bij." Ze ziet erg uit naar het tuinieren. "Ik ben dol op courgette, tomaten en paprika's. Al weet ik niet of we die hier in de bakken kunnen gaan kweken. Maar daar hebben we begeleiders voor, die weten vast wel of dat kan."

Het proefproject loopt zes maanden. Als blijkt dat de deelnemers zich zowel lichamelijk als mentaal beter gaan voelen, komen er meer tuinen in Almere. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel