Prijzen voor uien en wortels extreem laag

FLEVOLAND
De prijzen voor wortels en uien zijn extreem laag. De voorzitter van de beursnoteringscommissie in Emmeloord spreekt over 'droefenis van de bovenste plank'. Boeren krijgen daardoor bijzonder weinig voor hun producten.

Een gewone ui staat per kilo genoteerd voor 1 cent, een kilo wortel voor 2 tot 3 cent. Dat is donderdagochtend vastgesteld door de beursnoteringscommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van telers en de handel. De bekendmaking vond plaats in het Voorhuys in Emmeloord. De prijzen zijn bepaald op basis van transacties van afgelopen week. 

De vastgestelde prijzen liggen veel lager dan de kostprijs. Dat is een strop voor de uien- en worteltelers in onder meer Flevoland. 


reacties (9)

 • Lol

   

  Wat een domme reacties Eric, als jij het zo goed weet waarom wordt je dan geen boer. Erik de Vries. Als alle boeren de uien tegelijk van het land af willen verkopen dan is er zoveel aan bod dat de prijs dan ook niks is.

  reageer
 • Erik de Vries

   

  Ik ben boer. En ik heb zelf ook nog uien in de schuur liggen. Maar ik heb ook uien af land verkocht. Het is toch raar dat boeren tegenwoordig met zo veel geld gokken. In de aandelenwereld wordt er gezegd: " Wie winst maakt heeft nog nooit verloren ". Op uien van 15 cent af land kun je winst maken: verkoop dan een gedeelte!! En Eric heeft ook gelijk. Een trekker met GPS kost €100.000,00. En dan rij je geen Fendt maar een MF of New Holland. Kijk eens wat er rijdt tegenwoordig. De prijzen zijn jaren goed geweest. Een keer een slecht jaar hoort er bij. Daar word je scherp en creatief van.

 • Eric

   

  Geen medelijden! ! Wel allemaal dikke trekkers met gps erop dus niet zeuren! !

  reageer
 • Willem

   

  Dit kunnen veel collega`s van de overwaarde op grond, heel Nederland staart zich hier op blind, helaas geld dit niet voor het overgrote deel van de collega`s.

 • Marco66

   

  Dat wordt goedkoop hutspot eten, weet iemand de echte prijs van aardappelen, die doen de naam Poldergoud in de winkel wel hun naam na, € 3,89 voor 2,5 kilo, wat krijgt die boer daar voor????

  reageer
 • Erik de Vries

   

  Erg jammer allemaal, maar dit zijn natuurlijk krokodillentranen. Uiteraard is 1 cent veel te laag maar elke boer heeft in september de kans gehad om zijn uien voor 15 cent af land te verkopen. Omgerekend is dat wel 20 cent want je hebt dan geen droogkosten,bewaarkosten en bewaarverliezen. Als je dan 500 ton uien niet verkoopt en besluit te wachten is dat hetzelfde als met 100.000 euro naar het casino gaan. Daar kom je ook niet altijd met meer geld vandaan. Verder is het afleverseizoen nog lang niet afgelopen dus kan de prijs nog stijgen. En de afgelopen 5 jaar werden er wel goede prijzen betaald voor peen en uien. Kortom: it's all in the game. Volgend seizoen nieuwe ronden, nieuwe prijzen!!

  reageer
 • Akkerbouwer

   

  Logisch als je ziet hoeveel uien er staan sommig 1 op 5 dat gaat een x fout en de problemen worden steeds groter door grondgebonden ziektes

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  Als ik kijk wat wij in de winkel voor de uien betalen wordt er "ergens op de rit" toch echt goed verdiend dan.

  reageer
 • 13xx

   

  Twee weken geleden was er een actie voor slachtoffers van honger in een deel van Afrika; dus een bestemming voor deze producten lijkt me een eenvoudige rekensom: 1 + 1 = 555

  reageer
 • Ik

   

  Hou is opzeg !! Erzijn ook genoeg Nederlanders die haast niet te vreten hebben ! Laten we daar eerst eens voor zorgen voordat we alles maar weer weggeven. Met ons is de politiek nietbezig hoor nee eerst liever een ander helpen want wij Nederlanders hebben t wel zo getroffen . Flikker op zeg !!! Geloof me ik heb t goed , maar er zijn zat die t minder hebben laten we daar eerst voor zorgenvoordat we allee weggeven

 • Kaassie

   

  en wie neemt de transportkosten op zich ?

 • Meneer rekensom

   

  En wie gaat straks de boeren dan helpen als die honger krijgen omdat er geen inkomsten meer zijn maar wel rekeningen?

 • koos

   

  ja boeren, misschien maar iets anders gaan doen dan? Er is geen toekomst voor deze keus.

  reageer
 • Ui

   

  Mooi,kunnen alleen nog maar omhoog Rustig blijven,over maand gaan prijzen omhoog

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert