"Zwaneneieren door mensen uit nest gejat"

LELYSTAD • Ma 17 april 2017 | 13:43 • Maandag 17 april 2017 | 13:43
In de Lelystadse wijk de Zoom is volgens buurtbewoners in de nacht van zondag op maandag een zwanennest leeggehaald door dieven. Bewoner Ron Handgraaf is boos en verdrietig. Hij volgde het zwanenpaar op de voet en maakte elke dag foto's die hij op Facebook plaatste. "Zondag waren er nog zeven eieren nu is het nest leeg. Ook de donsveertjes zijn verdwenen."

Volgens ecoloog en zwanenkenner Ton Eggenhuizen is het vermoedelijk het werk van mensen. "Het nest zelf is nog heel netjes, wat erop wijst dat dit géén vos of ander roofdier geweest is." Hij komt het vaker tegen dat nesten worden leeggeroofd. De eieren worden waarschijnlijk uitgebroed en de zwanen als siervogels verkocht. Dat levert veel geld op.

Het weghalen van de eieren is illegaal en Eggenhuizen raadt dan ook aan om aangifte te doen. Hij vindt dat er meer aandacht voor dit soort criminaliteit moet komen. Ron Handgraaf overweegt om dat te gaan doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel