"Zwaneneieren door mensen uit nest gejat"

LELYSTAD
In de Lelystadse wijk de Zoom is volgens buurtbewoners in de nacht van zondag op maandag een zwanennest leeggehaald door dieven. Bewoner Ron Handgraaf is boos en verdrietig. Hij volgde het zwanenpaar op de voet en maakte elke dag foto's die hij op Facebook plaatste. "Zondag waren er nog zeven eieren nu is het nest leeg. Ook de donsveertjes zijn verdwenen."

Volgens ecoloog en zwanenkenner Ton Eggenhuizen is het vermoedelijk het werk van mensen. "Het nest zelf is nog heel netjes, wat erop wijst dat dit géén vos of ander roofdier geweest is." Hij komt het vaker tegen dat nesten worden leeggeroofd. De eieren worden waarschijnlijk uitgebroed en de zwanen als siervogels verkocht. Dat levert veel geld op.

Het weghalen van de eieren is illegaal en Eggenhuizen raadt dan ook aan om aangifte te doen. Hij vindt dat er meer aandacht voor dit soort criminaliteit moet komen. Ron Handgraaf overweegt om dat te gaan doen.

reacties (15)

 • Zeewolde

   

  Bij ons zijn er ook 3 zwaneneieren weggehaald en dit moet ook door mensen gedaan zijn. Andere roofdieren zouden de eieren kapot maken en gelijk opeten. Erg jammer dat mensen dit doen we hadden eindelijk een nieuw koppel nadat vorig jaar 1 van de zwanen die er toen zaten in stukken gescheurd aan de overkant van het water lag(ze denken door vossen) en alle zeven zwanenkuikens weg waren....... Iedereen was opgetogen dat er weer gebroed werd op een (wat wij dachten) veilige plek.

  reageer
 • Rene van PVV

   

  Wat is er toch mis tegenwoordig met de mensen... Van dieren blijf je af!! Ze hebben wel gelijk, de vreselijkste dieren op aarde is de MENS! Tijd om de dierenpolitie in te schakelen!

  reageer
 • Yht

   

  In Hardenberg is dat ooit een groot raadsel geweest, eerst was het nest ineens leeg en enkele dagen later lagen de eieren er allemaal weer in. Misschien wel te koud buiten waardoor ze door de ouders tijdelijk op een warmer plekje zijn gelegd?

  reageer
 • Lian

   

  Ik liep er vanmorgen langs, en was verbaasd dat het nest leeg was, vind het verschrikkelijk dat er mensen zijn die dit doen.

  reageer
 • Even dit

   

  Beesten laat je met rust maar gelukkig zijn er momenteel meer zwanen dan ooit in nederland. Denk niet dat ze gemist gaan worden.

  reageer
 • Ih

   

  Door de buurtbewoners wel.... de zwanen en hun jongen worden gevolgd en door veel mensen jaar op jaar gevoerd, gefotografeerd en bewonderd. Het maakt onze buurt een stukje fraaier... dus ja ze worden gemist.

 • laat alle reacties zien
 • Jeane-J.

   

  Wat een droevig bericht. Hoe haal je het in je hoofd om een zwanennest leeg te halen. Hopelijk heeft iemand iets gezien en kunnen ze gepakt worden en worden de daders gestraft. Pak iets af van die gasten, hun auto of zo....... (of hun telefoon, au au)

  reageer
 • Tgf

   

  Inderdaad lagen er vrijdag nog eieren in. De broedende zwaan reageert overigens furieus als je alleen al op het bruggetje loopt. Daar durf je niet dichtbij te komen. Lijkt me dat het toch roofdieren zijn die dit doen. Ik denk Vossen. Die zijn daar erg veel en staan bekend als eierenrovers.

  reageer
 • Lelystad

   

  Het is Pasen, waarschijnlijk iemand te fanatiek eieren gezocht;-)

  reageer
 • I.H.

   

  Deze zwanen verblijven hier al twee jaar en hebben vorig jaar succesvol 8 jongen grootgebracht. Als buren van de zwanen keken wij uit naar dit jaar, zeker nu hun nest zo mooi bij de ingang van onze buurt lag. Elke dag voer ik deze zwanen en nu gebeurt er dit. Daar kan ik erg verdrietig van worden.

  reageer
 • Leny

   

  Idioten. Kunnen ze met hun poten nu ook al niet van de dieren nesten afblijven. Niet te geloven. ZieLe poten. Bah bah.

  reageer
 • kees d.

   

  AANGIFTE DOEN!!! Nesten verstoren is STRAFBAAR.

  reageer
 • Henk Timmerman

   

  John, die net heeft gereageerd, wanneer is dat gebeurd? Blijkbaar lopen ze een route. Er wordt waarschijnlijk aangifte gedaan, dus dan kan dit geval er ook bij worden gedaan. Ik ben een van de buren van meneer Handgraaf uit deze reportage.

  reageer
 • Ron

   

  In de sloot op Burgvliet is 14 dagen geleden een nest met 5 eieren leeg geroofd. Vorige week is het mannetje in de wijk doodgereden door een automobilist die andere dingen aan het doen was dan opletten. Het vrouwtje wordt nu door de buurt verzorgt.

 • Els

   

  Schandalig dat er mensen zijn die dit doen. Waar moet dat heen.

  reageer
 • Henk Timmerman

   

  ''Het stelen van de eieren is illegaal'.... Stelen lijkt me altijd illegaal. Overigens: Als dit regelmatig gebeurd, moet er een heel netwerk zijn van dieven, helers en criminele houders van watervogels. Misschien iets om de verenigingen die zich met sierwatervogels bezighouden te contacteren? Die zullen er toch ook belang bij hebben dat deze ellendelingen eens worden aangepakt?

  reageer
 • Kitty

   

  Stropers hebben veelal 0,0 met het verenigingsleven te maken...

 • John

   

  Bij ons op in de landstrekewijk is bij het zwanenkoppel ook het nest leeg geroofd helaas

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert