Zoektocht homostel naar wensmoeder in documentaire

ALMERE • Zo 23 april 2017 | 17:52 • Zondag 23 april 2017 | 17:52
Twee Almeerse mannen staan centraal in een documentaire over alternatieve vormen van ouderschap. De film volgt Maarten en Elliot (beiden 30) in hun zoektocht naar een vrouw met wie ze een kind op de wereld willen zetten. 

De makers leggen nu de laatste hand aan de documentaire, die de naam 'Gedeeld door drie' heeft gekregen. Tijdens de vier weken die de opnamen duurden, vonden de getrouwde mannen de 38-jarige Kim uit  Amsterdam. Als het goed gaat wordt zij de moeder van hun kind.

Afwisselend
De documentaire vertelt hoe de wensmoeder werd gevonden. Ook komt de afweging aan de orde wie van de mannen de echte vader wordt. Dat maken ze overigens niet bekend. De bedoeling is dat het kind afwisselend wordt opgevoed door de moeder en het mannenpaar.

De studenten Evita Mac Nack en Maxime de Vries willen met de documentaire begrip kweken voor vormen van 'roze ouderschap'. Sinds het eerste contact met de mannen is er veel gebeurd, zeggen de makers. "Toen we elkaar leerden kennen, was er nog geen partner. Een paar maanden later is daar ineens Kim."

Praktische zaken
De documentaire geeft ook inzicht in praktische zaken. Zo moet goed op papier komen te staan wat er gebeurt als zich in het leven van de drie ouders grote veranderingen voordoen. Evita en Maxime: "Stel dat Kim een partner krijgt. En hoe gaat het als Maarten en Elliot uit elkaar gaan?"

Het onderwerp heeft volgens de documentairemakers “grote maatschappelijke urgentie”. De wens tot erkenning van ouderschap met meer vaders en moeders, komt de laatste tijd vaker naar voren door de komst van alternatieve samenlevingsvormen.

Wettelijke mogelijkheden
Eind vorig jaar adviseerde een staatscommissie voor meer wettelijke mogelijkheden voor niet gangbare vormen van ouderschap. 

De eerste vertoning is op het CampusDoc-filmfestival van de Hogeschool in Utrecht, dat in juni wordt gehouden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • stephan

    Wo 26 april 2017 Woensdag 26 april 2017

  @watwelofniet: Is het bij u opgekomen dat deze documentaire deel uitmaakt van hun studie aan de Hogeschool Utrecht? Heeft dus niets met zogenaamde pulptelevisie te maken.

  reageer
 • Thorsten

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Ik zie veel negatieve opmerkingen en juist voor deze mensen is nu zo'n documentaire.Geweldig om te zien dat een kind gewenst is bij deze mensen.Bewust en doordacht een kind op de wereld zetten daar gaat het om.

  reageer
 • wat wel of niet

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Lijkt precies op Nero zijn tijd... wij zijn terug in de Romeinse decadentie. Weten van gekkigheid niet meer wat wij moeten doen. Programmamakers zaken steeds dieper weg in een stinkend gat letterlijke en figuurlijk. En de stumperds volgen.... walgelijk gewoon

  reageer
 • Chanel

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Ik vind het wel heel normaal dat mensen ouder willen zijn en het maakt geen verschil of het man of vrouw is zolang een kind met liefde word opgevoed deze kinderen groeien al zonder vooroordelen op.hoeveel kinderen uit de standaard gezinnen hebben problemen door scheiding enz.of andere gebeurtenissen hoeveel kinderen worden alleen opgevoed of door vader of door moeder ,bij een kind staat de liefde wat het krijgt voorop dat is het allerbelangrijkste niet of het man of vrouw is die het opvoed.

  reageer
 • Ed

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Zoals Boels ook al zegt: adopteer dan een kind of neem pleegkinderen in huis. De moeder is ook geen goede vriendin die ze al jaren kennen maar iemand die ze speciaal hiervoor gezocht hebben. Ik vind het een vreemde constructie. Niet vanuit het belang van het toekomstige kind bedacht.

 • Boels

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Eens, maar in die situatie zou ik voor adoptie kiezen (ben "kinderloze" vader met geweldige kinderen).

 • jan

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Gaan we in dit land niet gewoon te ver volgens mij zit er toch ergens een steekje los in ieder geval is het niet normaal

  reageer
 • Johan B

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Ik zie het probleem niet.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert