Zoektocht homostel naar wensmoeder in documentaire

ALMERE • Zo 23 april 2017 | 17:52 • Zondag 23 april 2017 | 17:52
Twee Almeerse mannen staan centraal in een documentaire over alternatieve vormen van ouderschap. De film volgt Maarten en Elliot (beiden 30) in hun zoektocht naar een vrouw met wie ze een kind op de wereld willen zetten. 

De makers leggen nu de laatste hand aan de documentaire, die de naam 'Gedeeld door drie' heeft gekregen. Tijdens de vier weken die de opnamen duurden, vonden de getrouwde mannen de 38-jarige Kim uit  Amsterdam. Als het goed gaat wordt zij de moeder van hun kind.

Afwisselend
De documentaire vertelt hoe de wensmoeder werd gevonden. Ook komt de afweging aan de orde wie van de mannen de echte vader wordt. Dat maken ze overigens niet bekend. De bedoeling is dat het kind afwisselend wordt opgevoed door de moeder en het mannenpaar.

De studenten Evita Mac Nack en Maxime de Vries willen met de documentaire begrip kweken voor vormen van 'roze ouderschap'. Sinds het eerste contact met de mannen is er veel gebeurd, zeggen de makers. "Toen we elkaar leerden kennen, was er nog geen partner. Een paar maanden later is daar ineens Kim."

Praktische zaken
De documentaire geeft ook inzicht in praktische zaken. Zo moet goed op papier komen te staan wat er gebeurt als zich in het leven van de drie ouders grote veranderingen voordoen. Evita en Maxime: "Stel dat Kim een partner krijgt. En hoe gaat het als Maarten en Elliot uit elkaar gaan?"

Het onderwerp heeft volgens de documentairemakers “grote maatschappelijke urgentie”. De wens tot erkenning van ouderschap met meer vaders en moeders, komt de laatste tijd vaker naar voren door de komst van alternatieve samenlevingsvormen.

Wettelijke mogelijkheden
Eind vorig jaar adviseerde een staatscommissie voor meer wettelijke mogelijkheden voor niet gangbare vormen van ouderschap. 

De eerste vertoning is op het CampusDoc-filmfestival van de Hogeschool in Utrecht, dat in juni wordt gehouden. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel