Visvangst met stroomstootjes "economisch succes"

URK • Zo 23 april 2017 | 17:54 • Zondag 23 april 2017 | 17:54
Urker vissers die de vissen opschrikken met stroomstootjes, willen deze methode blijven gebruiken. Op deze pulskorvisserij bestaat een Europees verbod, maar dertig Urker kottervissers hebben sinds 2015 een ontheffing. 

Vijf jaar lang mogen ze deze vangst met elektrische schokjes toepassen. Nu de helft van deze periode erop zit, hopen de vissers dat Brussel de komende tijd besluit om het verbod op te heffen. "We zouden niet anders meer willen", zegt visser Jan de Boer.

Zeebodem
In tegenstelling tot de gangbare boomkorvisserij worden bij de pulskormethode geen sleepnetten over de zeebodem getrokken. Zo kunnen de vissers 40 procent op de brandstofkosten besparen en dat betekent volgens de ondernemers het verschil tussen winst en verlies. 

In de tijd dat de dieselprijzen hoog waren, kon alleen dankzij de pulskormethode rendabel worden gevist. De investeringen die nodig waren, hebben ze al terugverdiend.

Platvissen
De techniek is vooral geschikt voor platvissen als schol en tong, soorten die zich in de bodem ingraven. Er zouden minder ongewenste bijvangsten zijn dan bij het traditioneel gebruik van sleepnetten. Bovendien zijn de vangsten groter.

De pulsen waarmee de vissen worden opgeschrikt, zijn vergelijkbaar met stroomstootjes die fysiotherapeuten gebruiken. Naar de effecten op lange termijn wordt wetenschappelijke onderzoek gedaan. Tot nu toe zijn er geen ongewenste effecten vastgesteld, volgens de vissers staan alle seinen op groen.

Tegenwerking
De kottervissers zien dan ook geen reden om over ruim twee jaar weer terug te gaan naar de oude methode. Maar De Boer vermoedt tegenwerking van "landen rond Nederland die met jaloerse blik naar onze innovaties kijken". 

Vooral Frankrijk maakt in Brussel bezwaar tegen de pulskorvisserij. De Boer: "Het is nog geen gelopen race".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel