Visvangst met stroomstootjes "economisch succes"

URK
Urker vissers die de vissen opschrikken met stroomstootjes, willen deze methode blijven gebruiken. Op deze pulskorvisserij bestaat een Europees verbod, maar dertig Urker kottervissers hebben sinds 2015 een ontheffing. 

Vijf jaar lang mogen ze deze vangst met elektrische schokjes toepassen. Nu de helft van deze periode erop zit, hopen de vissers dat Brussel de komende tijd besluit om het verbod op te heffen. "We zouden niet anders meer willen", zegt visser Jan de Boer.

Zeebodem
In tegenstelling tot de gangbare boomkorvisserij worden bij de pulskormethode geen sleepnetten over de zeebodem getrokken. Zo kunnen de vissers 40 procent op de brandstofkosten besparen en dat betekent volgens de ondernemers het verschil tussen winst en verlies. 

In de tijd dat de dieselprijzen hoog waren, kon alleen dankzij de pulskormethode rendabel worden gevist. De investeringen die nodig waren, hebben ze al terugverdiend.

Platvissen
De techniek is vooral geschikt voor platvissen als schol en tong, soorten die zich in de bodem ingraven. Er zouden minder ongewenste bijvangsten zijn dan bij het traditioneel gebruik van sleepnetten. Bovendien zijn de vangsten groter.

De pulsen waarmee de vissen worden opgeschrikt, zijn vergelijkbaar met stroomstootjes die fysiotherapeuten gebruiken. Naar de effecten op lange termijn wordt wetenschappelijke onderzoek gedaan. Tot nu toe zijn er geen ongewenste effecten vastgesteld, volgens de vissers staan alle seinen op groen.

Tegenwerking
De kottervissers zien dan ook geen reden om over ruim twee jaar weer terug te gaan naar de oude methode. Maar De Boer vermoedt tegenwerking van "landen rond Nederland die met jaloerse blik naar onze innovaties kijken". 

Vooral Frankrijk maakt in Brussel bezwaar tegen de pulskorvisserij. De Boer: "Het is nog geen gelopen race".

reacties (5)

 • CJW

   

  Het lijkt mooi: geen sleepnetten, maar nu worden zowel de grote als de kleine vissen gevangen. En dat laatste is toch niet de bedoeling lijkt me. Ze schrikken allemaal en de ondermaatse vis heeft geen kans meer op voortplanting!

  reageer
 • Karel

   

  Dan schaffen due Fransen dat systeem toch ook aan. Belletje naar Nederland, investeringen doen en binnen twee jaar keurig terug verdiend.

  reageer
 • Boels

   

  Denk maar niet dat de onnozele milieufanaten het er bij laten zitten. Het vissertjepesten blijft doorgaan. Wel mogen er ettelijke honderden windturbines gebouwd worden en zonder enig onderzoek naar de effecten op het bewierookte milieu.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Onzin, de vrees is alleen dat buitenlandse concurrentie bezwaar maakt. Van de milieuclubs komt alleen maar lof.

 • Frenky

   

  Ja hallo, Positief nieuws over visserij. Maar dat kan zomaar niet. Ik zeg nieuwe sancties hierop. Duurzaamheid dat werkt in Nederland kan natuurlijk niet.

  reageer
 • Alfred

   

  Wat een kneus praat.

 • jan

   

  Grotere vangsten dus de zee nog eerder leeg stop ermee nu

  reageer
 • ??

   

  Nee praat klinkklare onzin nu, de zeeën hebben nog nooit zo vol met vis gezeten als de laatste jaren het geval is

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert