Hybride balletjes in strijd tegen vleesconsumptie

FLEVOLAND
Ze zijn niet geschikt voor vegetariërs, maar ze helpen wel de vleesconsumptie te verminderen: gehaktballetjes die voor de helft uit vlees en voor de helft uit soja bestaan. Deze hybride balletjes komen binnenkort op de markt, als het aan Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMF) en slager Meat & More ligt.

Plantaardige eiwitten
De bedoeling is dat de soja in Flevoland wordt geteeld. Slager Meat & More in Almere verwerkt de sojabonen in gehaktballetjes zodat die uit dierlijke en plantaardige eiwitten bestaan.

Minder vlees eten
Met dit initiatief wil OMF samen met enkele partners uit Flevoland de consumptie van plantaardige eiwitten stimuleren. Volgens Karin Senf van OMF zijn plantaardige eiwitten duurzamer en dragen ook ze bij aan een beter milieu. Bovendien biedt het balletje nieuwe economische kansen voor Flevolandse bedrijven.
 

reacties (11)

 • amber

   

  minder vraag naar vlees,dan daalt het in prijs.dan kan ik nog meer vlees gaan eten voor minder geld

  reageer
 • Faerie

   

  Gerrie, en de Falafel dan waar ik het ook over heb? Dat is glutenvrij, zeker als je het zelf maakt. Met linzen kun je ook burgertjes maken trouwens. Keuze genoeg.

  reageer
 • Gerrie

   

  Echte fakafel is inderdaad glutenvrij, maar wat je in de supermarkt koopt niet. Net als de rest van de vegaburgers. Alles in de supermarkt bevat gluten. En ja je kunt alles zelf maken, alleen is het af en toe ook wel lekker als je iets kant en klaar kunt halen. In zo'n geval komen die balletjes met soja goed uit.

 • Vegetariër

   

  Dit werkt niet: vegetariërs eten geen vlees en vleeseters vinden waarschijnlijk de smaak niet 'vlees' genoeg. Niet goed over nagedacht! Beter is vegetarisch gehakt op de markt te brengen zoals dat een aantal jaren geleden bij o.a. Appie en andere grootgrutters (toen van Tivall) verkrijgbaar was. Dat gehakt kan bestaan uit deels soja van eigen bodem, gemengd met tarwegluten en lupine of kikkererwten. Je kunt het zelf maken, maar is een hoop werk. Kant en klaar vega-gehakt is bijna nergens meer te koop, maar je kunt het zelf thuis kruiden en er hamburgers of ballen van maken, zelfs soepballetjes. Dat is wel een gat in de (vega)markt!

  reageer
 • Barbara

   

  35 jaar geleden begon ik uit gezondheidsoverwegingen te stoppen met vlees eten, en heb dat langzaam afgebouwd. Ik maakte net als op deze manier verteld wordt gehaktballetjes niet met 2 beschuiten, maar een heel stel meer, wat groentes erdoorheen om tot een flinke bal te kunnen komen.Deze meneer doet het met soya, en als die hier word geteeld lijkt me het product tevens te voldoen aan de zogenaamde hype die voor duurzaamheid door moet gaan. Soya is wel een dikmaker trouwens....

  reageer
 • Mr. K. Plop (B.d.)

   

  Er is hier vlakbij een dierenpark genaamd Oostvaarders plassen.. Bij een gebrek en aan natuurlijke vijanden.. is dit en nu overvol.. Een oplossing zou kunnen zijn, om het evenwicht te herstellen.. Regulier een humane afschot en geef dit a.d. voedselbanken[?]

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ria

   

  Wat is erger? Te veel vlees? Of hele bossen gekapt om soja te verbouwen?

  reageer
 • Faerie

   

  Of half/half echt mensen over de streep gaat trekken betwijfel ik. De echte vegahaters zullen alleen gedwongen overstag gaan en de mensen die er iets voor open staan zullen vast een volledig vegaproduct ook wel willen proberen. Waarom dus het wiel opnieuw uitvinden? De IKEA heeft tegenwoordig hele lekkere groenteballetjes op basis van groente, zoals kikkererwten, wortel, maïs en groene kool, die zijn gewoon lekkerder dan de gewone vleesballetjes van ze. Ook de vegaballetjes die je bij de Lidl kan kopen zijn erg lekker, alhoewel die wel van soja-eiwit zijn. En dan hebben we altijd nog falafel, ook heerlijk van kikkererwt. Overigens staat er in het artikel dat de soja in Flevoland geteeld moet worden, dus waarom mensen het regenwoud erbij betrekken...

  reageer
 • Gerrie

   

  Dat van die ikea-balletjes is dan jou persoonlijke mening. Wij hebben ze thuis ook geprobeerd, maar vonden ze echt niet lekker. Ik zou hier wel blij mee zijn, want al die vega dingen zijn gemaakt met tarwe en zijn dus niet geschikt voor mensen zoals ik die coeliakie hebben.

 • Jantje

   

  Klopt helemaal. Als er toch soja wordt gebruikt voor voedselbereiding dan is oerwoud-vrije in NL geteelde soja natuurlijk het beste. Maar nog veel belangrijker is dat vleesvee & melkvee niet langer wordt gevoerd met soja uit het regenwoud en weer gewoon mag grazen in de weilanden.

 • Janwillem Jr

   

  Goed over nagedacht om soja te gaan gebruiken, kolfje mais erbij?

  reageer
 • Emma

   

  Zeker de moeite van t proberen waard. Misschien helpt dit, een tussenvariant, mensen over de drempel eens vaker voor alternatieven voor vlees te kiezen.

  reageer
 • Jan

   

  Moet er in Brazilië nog meer oerwoud worden gekapt voor de teelt van soja.

  reageer
 • waterwijker

   

  Nee jan en johan, al de soja die nu geteeld wordt gaat dan direkt naar menselijke consumptie inplaats van eerst tot diervoer te worden verwerkt. Dan bespaar je per kilo eiwit meer dan 80% soja. Kun je in een keer de hele wereldbevolking voeden en een groot deel van het regenwoud weer terugplanten. Maar nee, de verstokte vleeseter wringt zich in allerlei bochten om toch vooral maar niet gezonder te hoeven eten en de aarde kapot te maken.

 • 13xx

   

  Nee. Het idee is dat de soja - zoals in de tweede alinea te lezen is - in Flevoland wordt geteeld.

 • Johan

   

  Het mag toch onderhand wel bekent zijn dat soja helemaal niet gezond is en er wordt ook nog eens Amazonebos voor opgeofferd! Als je zonodig een duurzaam balletje wil eten doe er dan gewoon wat Nederlandse groenten doorheen zoals uien, tuinbonen, doperwten, peen etc..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert