Zaterdag flypast van Koninklijke Luchtmacht

DRONTEN
Drie historische vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht maken komende zaterdag een flypast boven Dronten tijdens de taptoe. Om 13.45 uur komen een Spitfire en twee Harvards over het dorp, zo bevestigt de luchtmacht.

De flypast volgt uit de afspraken die de Koninklijke Luchtmacht en de gemeente hebben gemaakt over nauwere samenwerking bij de herdenking in Dronten. Zo staat de luchtmacht zaterdag met een informatietruck met twee simulatoren van de F-16-straaljager op het Meerpaalplein. Bij Dodenherdenking is donderdagavond een delegatie van officieren van het Commando der Luchtstrijdkrachten aanwezig.

Spitfire
De Spitfire die zaterdag overvliegt is een zilverkleurige MK.IX van de Koninklijke Luchtmacht. Het toestel heeft nog meegevochten tijdens D-Day op 6 juni 1944 en deed in 1946-'47 dienst in Indonesië. In 1953 ging deze Spitfire uit dienst.

De twee Harvard AT-16's dateren beide uit 1943 en zijn jaren gebruikt als lesvliegtuig. De luchtmacht heeft 220 Harvards in bezit gehad. De vliegtuigen zijn nu in bezit van de stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. 

Dodenherdenking
Tijdens Dodenherdenking komt donderdagavond om 20.02 uur de Mustang over van Tom Karst van der Meulen. Hij verzorgt al vele jaren een flypast boven Dronten en zal op de terugweg naar Oosterwold ook voormalig concentratiekamp Westerbork passeren.
Rond 20.20 uur op 4 mei brengen vliegtuigjes van de Edambusters een luchtgroet.

Er komt dit jaar geen vliegtuig uit Engeland naar Nederland. De Lancaster-bommenwerper staat na een uitgebreide reparatie op dit moment in de verfspuiterij.

reacties (1)

 • Antje Ha

   

  Wat moeten die Harvards er bij? Die vlogen toen helemaal niet. Het enige is dat ze ook een propellor hebben.

  reageer
 • Jan2

   

  Goh, hoe weet je dat? Was je er bij? Ik wel, ex KLu. CT L

 • JanB

   

  Hoezo vlogen die 'toen helemaal niet' en waarom zouden ze dan niet bij de taptoe een flypast mogen maken? Wat moet/mag er dan wel overvliegen volgens jou?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert