Amnesty voert actie voor opgepakte Almeerder in Iran

ALMERE • Di 2 mei 2017 | 10:34 • Dinsdag 2 mei 2017 | 10:34

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is een actie gestart voor de Almeerder Sabri Hassanpour. Deze 60-jarige Nederlandse Iraniër zit sinds vorig jaar april vast in Iran.

Hassanpour werd opgepakt toen hij op familiebezoek was in zijn geboorteland. Waar hij precies van wordt verdacht is onduidelijk, volgens Amnesty is hij vermoedelijk opgepakt na kritiek op de Iraanse autoriteiten.

Hartstilstand


Na meer dan een jaar in gevangenschap gaat het slecht met de gezondheid van de Almeerder. Amnesty meldt dat Hassanpour in november een hartstilstand heeft gehad in de gevangenis in Teheran. "Hij verliest regelmatig zijn bewustzijn en heeft constant pijn op zijn borst. Hassanpour moet voor een operatie betalen, wat voor hem vanuit de gevangenis niet mogelijk is."

Stille diplomatie


Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van deze zaak en zet zich in voor zijn lot. Dit gebeurt volgens een woordvoerder met stille diplomatie, omdat aandacht in de media de zaak op scherp kan zetten. Het ministerie is bekend met de actie van Amnesty International, maar meent nog steeds dat publiciteit in dergelijke zaken niet helpt. Wat de zaak extra moeilijk maakt is dat Iran de dubbele nationaliteit van Hassanpour niet erkent. Voor hen is het een Iraniër en staan ze geen consulaire bijstand toe van de Nederlandse overheid. "Binnen de beperkte mogelijkheden die we hebben proberen we de Nederlander natuurlijk zo goed mogelijk bij te staan. Zo brengen we onder andere zijn medische situatie onder de aandacht", aldus een woordvoerder van het ministerie. 

Onmiddellijke vrijlating


Amnesty roept de autoriteiten op Sabri Hassanpour onmiddellijk vrij te laten en hem in de tussentijd de benodigde medische zorg te geven. De actie van de mensenrechtenorganisatie is inmiddels door ruim 1.500 mensen ondertekend.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel