Zara kiest Lelystad voor mega distributiecentrum

LELYSTAD • Vr 5 mei 2017 | 9:35 • Vrijdag 5 mei 2017 | 9:35
Het Spaanse modebedrijf Inditex gaat in Lelystad een groot distributiecentrum voor Europa bouwen. Inditex is het moederbedrijf van onder meer Zara, Pull & Bear en Bershka. Het distributiecentrum komt op bedrijventerrein Larserpoort en levert 400 banen op. Volgens het bedrijf, en de gemeente Lelystad kan dit aantal in de toekomst zelfs nog verdubbelen.

100 miljoen euro
Inditex koopt zo'n 35 hectare grond met de mogelijkheid om uit te breiden. Vanuit Spanje gaat het bedrijf twee keer per week kleding naar de Lelystadse vestiging leveren, van waaruit het naar winkels in heel Europa wordt gedistribueerd. De bouw van het distributiecentrum kost zo'n 100 miljoen euro.

Wethouder Jop Fackeldey en directeur Rob Verhoeff van Lelystad Airport Businesspark waren woensdag samen op het hoofdkantoor van Inditex in Spanje, waar de overeenkomst is gesloten. Lelystad heeft een jaar bij Inditex gelobbyd, maar na een bezoek aan de stad vorige week heeft de directie de knoop definitief doorgehakt.
 
Inditex: wereldwijd miljardenbedrijf
Het Spaanse bedrijf is één van de grootste modeconcerns in de wereld. Het beheert onder andere de merken Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Stradivarius en Zara Home. Wereldwijd heeft het concern bijna 7300 winkels in 93 landen. Bij het in 1963 opgerichte Inditex werken ruim 162.000 mensen. De vestiging van een distributiecentrum buiten Spanje ligt gevoelig. Het bedrijf heeft nog geen andere centra buiten het moederland, waar een hoge werkloosheid heerst.

Doorbraak voor Lelystad
Wethouder economische zaken Jop Fackeldey noemt de ontwikkeling een doorbraak. De centrale ligging van Lelystad en de ontwikkelingen rondom de A6, het vliegveld en de N302 richting Harderwijk gaven volgens hem de doorslag. "Lelystad komt daarmee voor iedereen dichterbij. Dat versterkt de positie van Lelystad als logistiek centrum."

Het distributiecentrum van Inditex zal bestaan uit bedrijfsgebouwen met kantoor van ongeveer 170.000m2, met opslagruimtes en een groot aantal laad- en losstations voor vrachtwagens. Er wordt gerekend op 100 vrachtwagenbewegingen per dag.

Distributiecentrum opent in 2019
De bouw van het Europese distributiecentrum in Lelystad begint zo snel mogelijk. Mogelijk volgende maand al. In 2019 moet de eerste fase afgerond zijn en gaan de activiteiten van start. In 2020 moet het volledig in bedrijf zijn. In de eerste fase biedt het werkgelegenheid aan 400 arbeidsplaatsen. Dat kan in de toekomst oplopen afhankelijk van marktontwikkelingen en bedrijfscapaciteit.

Wethouder Herrema van Almere:
[https://twitter.com/HerremaTjeerd/status/860459770368729091]

Gedeputeerde Jaap Lodders:
[https://twitter.com/jaaplodders/status/860452325625823237]

Een video over het centrum in Spanje
[https://www.youtube.com/watch?v=iKUmOsmh-Gs]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel