Horeca heeft moeite om personeel te vinden

FLEVOLAND
De Flevolandse horeca heeft grote moeite om genoeg keukenpersoneel te vinden. Dat laat branche-organisatie Koninklijke Horeca Nederland weten. Ook is het soms moeilijk om aan bedienend personeel te komen.

Door de crisis van vijf jaar geleden moesten veel horecazaken sluiten en werd veel personeel ontslagen. Daardoor hebben de afgelopen jaren weinig jongeren gekozen voor een opleiding in de horeca. Als gevolg daarvan is op dit moment geschoold personeel schaars.

De Koninklijke Horeca Nederland gaat nu samen met de verschillende ROC's proberen jongeren te stimuleren om te kiezen voor een horeca-opleiding. De branche-organisatie wil het negatieve beeld rond horeca, hard werken en lange dagen maken, wegnemen.  

Nu de economie is aangetrokken en er steeds meer horecagelegenheden bijkomen, kunnen goed opgeleide koks overal aan de slag. Maar omdat veel ontslagen koks de afgelopen jaren voor zichzelf zijn begonnen is keukenpersoneel schaars.

Naar bedienend personeel is ook steeds meer vraag, maar met flex- en parttime banen valt daar tot nu toe nog wel een mouw aan te passen zegt Koninklijke Horeca Nederland. Toch wordt het ook in Flevoland moeilijker om aan serveerders te komen. Dat komt gedeeltelijk doordat de horeca in Amsterdam mede dankzij de florerende toeristenindustrie nog sterker groeit dan elders en personeel uit Almere trekt. De reiskosten worden vaak meer dan vergoed door de hogere verdiensten.

reacties (11)

 • Evo

   

  Volgens mij kent de horeca geen Cao, horeca Nederland wil niet met de bonden om de tafel zitten om een goede regeling te maken. Dus voor een hongerloon zonder gemaakte afspraken.

  reageer
 • Keihardinstappenopdesituatie

   

  Als er geen branche gerichte Cao is, moet de werkgever al helemaal niet jammeren dat deze geen personeel kan werven werkloze mensen hebben het wettelijke recht op recht, en wij burgers zouden deze faciliteiten moeten mijden totdat er wel een fatsoenlijk Cao op tafel ligt en een overheid welke anno 2017 eindelijk eens zijn verantwoording neemt voor haar burgers.

 • Keihardinstappenopdesituatie

   

  In de horeca wordt verwacht dat je 12 uur per etmaal op je benen blijft staan en dat zeven dagen in de week en dat voor een minimum loon. Met als enige de zekerheid dat zodra het hoog seizoen voorbij is je carrière ook voorbij is. Welterusten allemaal! Het CAO word in vrijwel elke bedrijfstak niet nageleefd de wetgever is afwezig dus is de betreffende branche slachtoffer van eigen beleid. De koks hebben recht op verdubbeling van hun uurloon (de markt is er immers na) dit geld de komende tijd voor meerdere bedrijfstakken de werkgevers hebben de afgelopen jaren zwaar misbruik gemaakt van de recessie door extreme eisen te stellen en te rechten van de werknemer en schoolverlaters totaal te versoberen tot bijna nul.

  reageer
 • Nexitt

   

  Ben ik volledig mee eens "smeed het ijzer als het heet is" de achterliggende jaren met de afgebroken rechten moet hersteld worden met terugwerkende kracht.

 • Magda

   

  En het is ook nog eens veels te koud voor de tijd van het jaar...

 • Ron

   

  Beter betalen helpt ook wel eens !!!

  reageer
 • Pzaal

   

  Gek hey? Als ze maar jongeren tot 16 jaar willen hebben om de kosten te blijven drukken. Genoeg mensen die willen werken maar niet aangenomen worden omdat ze te oud en te duur zouden zijn. Geweldig kamer besluit van onze geiten wollen sokken regering door dit soort praktijken te stimuleren, Door mate van een jeugdloon.

  reageer
 • H\

   

  Misschien als er eens een opleiding tussen mbo1 en hbo komt? Mijn kind wil kok worden, maar moet met havo toch eerst de basis-opleiding van minstens een jaar doen. Het niveau is erg laag en op deze leeftijd krijgen ze daardoor geen motivatie om hard te werken. Hij wil niet de management-kant op of het hotelwezen in, maar wel in de keuken aan de slag.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • misschien ook gewoon aan het werk zetten, ipv uitslapen en in de winkels rondhangen

  reageer
 • almere

   

  ze kunnen niet aan personeel komen ? lijkt me niet , mijn dochter doet op leiding in almere moet ze stage lopen geen plek te vinden in almere , en dan lees je hier dat het lastig is op personeel te vinden vreemd .

  reageer
 • MKM

   

  In mijn beleving moet een stagiair goed begeleid worden. Als er dan al tekort aan personeel is, is daarbij nog goed begeleiden van een stagiair misschien niet mogelijk.

 • Anna

   

  Willen ze stellen dat hard werken en lange dagen maken nu voorbij is in de horeca? Volgens mij is dit ook de reden dat mensen deze branche links laten liggen.

  reageer
 • RoelP

   

  Ja, logisch toch Als je de programma's op TV ziet, dan is het altijd oorlog in de keuken, daar wil toch geen vredelievend mens voor solliciteren?

  reageer
 • Ron H

   

  Dat is niet het werkelijke beeld. dat is opblaasTV.

 • henkie

   

  Tja, het antwoord wordt in de tekst al gegeven. De verdiensten zijn te laag in Flevoland. Dus niet zeuren, maar gewoon netjes betalen.

  reageer
 • Saskia

   

  Misschien ook eens de leeftijdseis wat oprekken.

  reageer
 • Ron H

   

  het art gaat met nadruk om keukenpersoneel. volgens mij speelt daar de leeftijdsgrens veel minder.

 • Jolanda

   

  Waar ik werk worden nog genoeg mensen aangenomen. En leeftijd speelt geen rol. Of je nu 16 bent of 37 maakt niet uit.

 • Ada

   

  Goed zo saskia

 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Exact. Koninklijke Horeca Nederland klaagt nu over gebrek aan personeel. Maar dat is een fabeltje. Er is genoeg personeel beschikbaar, maar de horeca wil helemaal niemand aannemen die ouder dan 30 jaar is, want die zijn "te duur". Oftewel, ze zeuren dat ze niet voor een dubbeltje op de voorste rang kunnen zitten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert