Inditex wil strijkcentrale erbij

LELYSTAD
Het grote distributiecentrum van het Spaanse modebedrijf Inditex in Lelystad krijgt in de toekomst mogelijk gezelschap van een bijgebouw waar op grote schaal kleding wordt gestreken. De komst van zo'n strijkcentrale is nog niet rond, maar Inditex heeft al wel bij de gemeente aangegeven interesse te hebben. 

Gekreukte kleding gladstrijken
Inditex is het modebedrijf achter merken als Zara, Pull & Bear, en Bershka. Veel van die kleding wordt in Azië geproduceerd en in dozen naar Europa verscheept. Omdat de kleding dan gekreukt aankomt moeten de spullen met stoommachines gestreken worden voordat ze verder het distributieproces in gaan. Als de strijkcentrale in Lelystad er komt wordt deze met een luchtbrug met het distributiecentrum verbonden. De komst van de strijkfaciliteit kan nog eens 150 banen opleveren. Dit bovenop de 400 waar het distributiecentrum in eerste instantie al voor zorgt.

Meerdere hoge gebouwen
Ondernemers op het bedrijventerrein Larserpoort zijn donderdagmiddag bijgepraat over de bouwplannen van Inditex. Het distributiecentrum komt te bestaan uit meerdere gebouwen. Het grote magazijn krijgt in totaal 80 laad- en losplaatsen voor vrachtwagens. Daarnaast komen er een aantal hogere panden waar volledig geautomatiseerd spullen worden opgeslagen. Deze gebouwen worden zo’n 26 tot 30 meter hoog.36.000 heipalen
In totaal zijn er 36.000 heipalen nodig voor het distributiecentrum. De verwachting is dat er per dag 400 palen de grond in kunnen gaan. Dat betekent dat de heiwerkzaamheden drie maanden gaan duren. Als het centrum er straks staat zullen er 100 vrachtwagens per dag op- en aanrijden. In 2019 moet de eerste fase afgerond zijn en in 2020 moet het volledig in bedrijf zijn. 

reacties (3)

 • Kees

   

  Een luchtbrug om van het distributiecentrum naar de strijkcentrale te vliegen ?

  reageer
 • Danny

   

  En uit een ander bericht; 'bouw begint al over een maand'...ik weet niet hoor, maar er staan op dat stuk nog 2 boerderijen, zijn die al op de hoogte? 36.000 heipalen, ze mogen er wel een betonfabriek gaan neerzetten :)

  reageer
 • De ingenieur

   

  Er zijn al betonfabrieken in de polder. OP geen enkele bouwplaats bouwt men nog een eigen fabriek.

 • Bas

   

  Alles is al uitgekocht of onteigend. Het is een megagroot industrieterrein wat aan beide kanten van de A6 enorm lappen klaar heeft liggen. Ben benieuwd naar de 30 meter hoge kantoortorens van de kantoren en hoofdkantoor van Zara. Wordt de Van der Valk net zo hoog of nog hoger dat je er vanaf de Skybar uitzicht hebt op de Oostvaardersplassen, Markermeer en de IJssel?

 • guderian

   

  Het klinkt allemaal goed.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert