Anonieme klokkenluider: 'misstanden in gemeentehuis'

DRONTEN
Door misstanden in het gemeentehuis functioneert de gemeente Dronten niet optimaal en wordt de samenleving extra op kosten gejaagd. Dat staat in een anonieme brief die aan Omroep Flevoland is gestuurd. De briefschrijver zegt namens het personeel te spreken. De brief is verstuurd op briefpapier van de gemeente Dronten.

Angstcultuur
Volgens de verklaring spelen binnen het gemeentehuis uiterst kwalijke zaken. Er wordt melding gemaakt van een angstige en niet veilige cultuur, waar onder leiding van het college van burgemeester en wethouders individualistisch wordt gewerkt. Er zou bijzonder weinig samenwerking plaatsvinden. Eerdere pogingen om de problemen intern aan de kaak te stellen zouden slecht ontvangen zijn. De hoop is dat er nu wel een goede discussie op gang komt. 

OR niet op de hoogte
Naar aanleiding van de brief is wethouder Dirk Minne Vis, die over het personeelsbeleid gaat, in overleg getreden met de directie en de gemeentesecretaris. In een officiële verklaring laat de directie donderdagavond weten dat het signaal serieus wordt genomen. Ze wil graag met de afzenders rond de tafel om problemen te bespreken. Dit zou namelijk, in tegenstelling tot wat de anonieme verklaring behelst, wel degelijk mogelijk zijn binnen de gemeente Dronten. De ondernemingsraad, die niets van de brief afwist, moet daarbij ook een rol gaan spelen.

'Nog geen politieke zaak"
De fractievoorzitters van de Dronter gemeenteraad zijn donderdag door de wethouder bijgepraat over de verschenen brief. Geen van hen wilde tegenover Omroep Flevoland een reactie geven. De partijen zien de kwestie vooral als een interne aangelegenheid, die de gemeentelijke organisatie zelf moet oplossen. 

 

reacties (21)

 • PK

   

  Een ambtenaar van de gemeente Dronten die de roman "Catch-22" van Joseph Hellers heeft gelezen, weet dat het einde van zijn zijn carrière in zicht is als hij in de valkuil van wethouder Vis trapt en zich als schrijver van de brief bekend maakt. Hij wordt meteen afgeslacht, afgebrand, ziek gemaakt en kort daarna op valse gronden ontslagen.

  reageer
 • Ilse

   

  Vertrouwen binnen een organisatie komt van boven af. Uit ervaring weet ik dat zowel de burgemeester als enkele wethouders absoluut niet met kritiek of lastige vragen om kunnen gaan. Het bespreekbaar maken, maar dan een spreekwoordelijke 'draai om je oren' krijgen zorgt niet voor een positief kritische samenwerking. Ik heb ooit bij de heer Vis een meldig gemaakt van een misstand. Daar riep hij een van de ambtenaren bij die zich tegenwoordig directeur mag noemen. Deze man ging halverwege het verhaal volledig in de aanval. Het lag overal aan behalve aan de betreffende ambtenaar. Zelfs als inwoner gaf hij mij het gevoel volledig heer een meester te zijn en ik voelde me lichtelijk 'geintimideerd'. Hij wilde niet luisteren, want 'hij herkende zich niet in dit verhaal'. Sja, als je zelfs bij kleine dingen al niet bereid bent te luisteren en te onderzoeken...

  reageer
 • Ellebel

   

  Het gaat om het mismanagement in het stadhuis.Er is geen interactie en overleg tussen de departementen. Hoge declaraties van bestuur aan lunches, taart en borrels . Duizenden euro's voor lunches,dierenartskosten die worden uitbetaald aan ambtenaren etc . Privé gegevens cliënten worden door een ieder gelezen en zelfs besproken onderling. Gezien het kleinschalige van de dorpen vallende onder Dronten worden buurtbewoners opeens cliënten waar fijngevoelige info kan en buurtbewoners zeer herkenbaar in beeld gebracht.Ook WMO aanvragen met zeer gevoelige persoonlijke vaak medische gegevens passeren vele handen en ogen. Dit is werkelijk ongehoord. Aanvragen of stukken ingeleverd raken regelmatig zoek en cliënten worden hierdoor gekort of beboet op uitkering. Klokkenluider s zijn er vlgs mij genoeg.Er hangt wel een prijskaartje aan dat je nog meer dan al het geval is zal worden dwarsgezeten en gedemoniseerd als je identiteit naar buiten komt. Alles draait om macht en de banencarousel draaiend te houden .

  reageer
 • Johan

   

  De gemeentesecretaris die er is uitgewerkt was de enige die nog een beetje oog voor de mensen had... kern van het probleem is de burgemeester die een bewind van verdeel en heers voert. Hij duld geen tegenspraak in het college en van zijn ambtenaren. Pas als hij weg gaat kan het de goede kant opgaan in Dronten....

  reageer
 • Piet

   

  De bezem door dat hok en snel ook een beetje

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Uhm...

   

  “Namens het personeel…” Lekker dan. Je zal er werken en jezelf er niet in herkennen. Wellicht is de brief zelfs door een grappenmaker van buiten de gemeente geschreven. Zoals altijd, kies voor jezelf. Heb je het niet naar je zin en geen zin om je kop boven het maaiveld uit te steken, ga elders solliciteren of begin voor jezelf. Als je de juiste mentaliteit hebt en goed bent in je werk, moet dat geen probleem zijn. Tenzij je eisen gaat stellen natuurlijk.

  reageer
 • H.P.

   

  Je solliciteert bij een gemeente die adverteert met de slogan Dronten geeft je de ruimte. Maar als je je kritisch opstelt voor de burger van Dronten wordt dit door de directie en het college niet getolereerd met Aat voorop. Inderdaad is de keuze om mee te doen aan strooplikkerij of een andere baan te zoeken. Ik en met mij meer dan vijftig van de 300 ambtenaren heb voor het laatste gekozen. Misschien kan omroep Flevoland het verloop in ambtenaren opvragen. Ik denk dat het antwoord niet overeenkomt met de werkelijkheid dat redigeert Aat wel.

 • Bas

   

  Huh, heeft u wel begrepen waar t over gaat? Of het lijkt nu alsof u degene bent waar over het gaat?

 • Mr. K. Plop (B.d.)

   

  Ik luid de klok al zo'n vijf jaar, in Almere.. ze zijn helaas doof en blind.org

  reageer
 • Karel

   

  Vroeg of laat wordt men hierop afgerekend. Ook in Almere komt er steeds meer naar buiten en neemt de klachtenregen toe (niet communiceren met burgers, niet handhaven, de noodgedwongen reorganisatie, niet overlegde besluitvorming, etc.). De pest is dat ambtenaren zich onaantastbaar voelen en zich navenant gedragen.

 • Hans

   

  Gemeentesecretaris weg, directeur projecten weg en bij de afdeling financiën zijn de afgelopen jaren meer dan 6 van de 10 medewerkers weg gegaan. De manager van bedrijfsvoering die in de directie zit kan zich vooral niet herkennen in het onvermogen om zaken bespreekbaar te maken. Juist die manager zou eens in de spiegel moeten kijken. Maar eigen belang gaat bij haar boven team dus als je geen meeloper bent maar een eigen mening dan lig je er in Dronten uit.

  reageer
 • anoniem

   

  Jammer dat de brief niet schrijft over al die betrokken ambtenaren (niet managers) die het zinkende schip op tijd hebben kunnen verlaten.

  reageer
 • Maartje

   

  Indien er meer vertrouwen is in Frank Patat dan in Aat de Jonge, dan is er toch echt wel iets aan de hand. In Dronten heerst een regime. Niemand heeft iets in te brengen, wellicht komt er daardoor niets, maar dan ook echt niets van de grond in Dronten.

  reageer
 • kees d.

   

  Nu begrijp ik waarom de ambtenaren van de gemeente Dronten niet echt dienstbaar zijn. Als je bang bent voor je eigen hachje wordt je een hork naar buiten.

  reageer
 • pieter

   

  Een mentaliteit van "ONS kent ONS" en een gemeenteraad die het woord confrontatie niet kent en uitsluitend lief is voor elkaar. Trouwens een juf die tot haar zeventigste achter de balie mag zitten zegt genoeg.

 • Klaas

   

  Begin bij het begin. Waar is de ambtelijke top gebleven? Secretaris en directeur ?

  reageer
 • Dirk

   

  Klokkeluider, blijf anoniem want jouw kop gaat er af. Dat was al in de Griekse oudheid met de boodschappers. Misschien is de burgemeester zelf wel de klokkeluider. Met actie Kerkbalans luidde hij toch ook de klokken?

  reageer
 • Ron

   

  De burgemeester kan absoluut niet tegen kritiek. Dan krijg je angstcultuur. Zeer herkenbaar.

  reageer
 • Lies

   

  Hulde voor de klokkenluider! zou veel meer gewaardeerd moeten worden...

  reageer
 • Storms

   

  Wie zich BREEKIJZER nog herinnert is toch niet verbaasd, een VOS verliest zijn haren maar niet zijn streken.

  reageer
 • Willem de zwijger

   

  Heb zelf direct en indirect met de hogere ambtenaren te maken aldaar. Kan me goed vinden in de aantijgingen van de klokkeluider. Veel hogere ambtenaren aldaar trekken hun eigen plan en bedrijven 'vriendjespol' pur sang. Het lijkt wel of er een dubelaar agenda is,,,,

  reageer
 • Harry

   

  Je zou er maar wonen!

  reageer
 • Joke

   

  Dan heb je er geen probleem meer.

 • Karel

   

  Je zult die anonieme klokkenluider maar zijn. Iedereen weet wat er met klokkenluiders gebeurt. Natuurlijk wil de directie met ze rond de tafel.

 • tis wa

   

  Dat blijkt wel weer. In de 2 andere dorpen krijgen ze wel bijeenkomsten over de ondergrondse containers. Maar in Dronten blijft het stil. Zijn ze het niet met elkaar eens over waar de containers moeten komen.

  reageer
 • Marc

   

  Wat een vergelijking van niets. Een slechte werksfeer en angstcultuur op de werkvloer (indien waar) heeft echt niets te maken met ondergrondse containers. Dronten moet even langer wachten op inspraak big deal. Daar gaan we echt niet aan ten onder.

 • Marc

   

  Wat een vergelijking van niets. Een slechte werksfeer en angstcultuur op de werkvloer (indien waar) heeft echt niets te maken met ondergrondse containers. Dronten moet even langer wachten op inspraak big deal. Daar gaan we echt niet aan ten onder.

 • Dronten

   

  Dit punt, de ondergrondse container is ook een item en er gewoon doorgedrukt. In deze participatie maatschappij denkt de gemeente dat iedereen wel zijn zakje afval naar de container kan brengen. Zij hebben niet genoeg geïnteresseerd en geïnformeerd wat het betekent als je beperkt bent als je met krukken loopt en dan niet tijdelijk. Deze ondergrondse container had niet nodig geweest. Per maand een container legen is genoeg en scheelt een heleboel mensen een groot probleem om afval zelf weg te brengen. Daarnaast is er geen dumping naast de ondergrondse container en dus ook ongedierte en zakken die bewoners niet kwijt kunnen vanwege volle ondergrondse container of storing

 • Frank

   

  Nou hoe is dat nu mogelijk,het is toch allemaal prima geregeld op het staatshuis? We missen alleen nog een ivoren toren midden het meerpaalplein. Nee ik persoonlijk kan ik zakelijk niet zo goed met onze burgemeister.. maar het is een geweldige man die van bestuurszaken meer verstand heeft dan wie ook op de rede. Bovendien een echt mensemens waar iedereen in zou moeten geloven,een man met het hart op de juiste plaats. Geen kwaad woord over aat hoor,die regelt het wel even,met de secretaris natuurlijk. Er lopen ook niet TIG rechtszaken van ondernemers en burgers TEGEN de handelswijze van aat Nee het is b&w als het puntje bij het paaltje komt. aat is geweldig en heeft in Houten erg veel geleerd als opperbestuurder wereldsteden

  reageer
 • Bergerac

   

  En we geloven anonieme brieven?

  reageer
 • Karel

   

  Wie de schoen past ...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert