Burgemeester herkent zich niet in kritische anonieme brief

DRONTEN
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten herkent zich niet in de kritiek die een anonieme briefschrijver donderdag uitte aan het adres van de gemeentelijke organisatie. Ook veel medewerkers die de burgemeester vrijdag sprak, zouden het geschetste beeld volgens hem niet herkennen.

De anonieme schrijver, die namens het personeel zegt te spreken, stelt dat er in het gemeentehuis sprake is van misstanden en een angstcultuur. De samenleving zou hierdoor op extra kosten worden gejaagd. 

De Jonge stelt vast dat de schrijver van de brief kennelijk een probleem signaleert. Hij nodigt de schrijver van harte uit om zich kenbaar te maken, zodat er over de klachten gesproken kan worden. 

De burgemeester benadrukt dat niet zeker is dat de brief überhaupt door een medewerker van de gemeente is geschreven. Het kan volgens hem net zo goed ook iemand van buiten de organisatie zijn. De brief werd verstuurd op briefpapier van de gemeente, maar volgens De Jonge kunnen daar heel veel mensen aankomen.


 

reacties (24)

 • Ta

   

  Dus op grond van een anonieme brief moet een burgemeester gelijk maar het boetekleed aantrekken en staat zijn schuld al vast Doet een beetje aan heksenvebrandingen denken uit vroegere tijden Gelijk duiken allerlei leiden bovenop de brave man die ik daarvoor ook niet heb gehoord Zogenaamde klokkenluiders moeten gehoord worden dus laat de OR er serieus mee aan de gang gaan Tot die tijd mag de burgemeester achter zijn organisatie blijven staan

  reageer
 • Moraalridder

   

  Aat de Jong zal wel denken. Het zit wel snor.

  reageer
 • KC

   

  Is deze burgemeester wel bekent met wat ergebeurd op de werkvloer? Ik denk het niet. Hij komt wel met heel fouten in het nieuws.

  reageer
 • Teun

   

  Allemaal heilige boontjes op werkdagen met ons geld stooien en op zondag vergifenis vragen. Huigelaars

  reageer
 • pieter

   

  Dronten geketend door het CDA, alle hoop gevestigd op de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Aref

   

  Anoniem, waarom? De gemeente heeft vast een vertrouwenspersoon? Zo moeilijk is dit toch niet, laat een externe (onafhankelijke) enquete doen onder de medewerkers en publiceer het resultaat. Doe dit jaarlijks en je weet welke richting je op moet roeien.

  reageer
 • René

   

  'heel veel mensen' kunnen aan briefpapier van de gemeente komen. Kortom: post van de Gemeente Dronten moet je in eerste instantie maar niet te serieus nemen.

  reageer
 • Een bezorgde inwoner van Dronten

   

  Het is jammer, dat dit de zoveelste situatie is waar de gemeente dronten verantwoordelijkheid afwijst,. Ik noem u er maar een paar,..XL ateliers,. subsidie te laat aangevraagd, tja,.. oorzaak een projectmanager die alweer vertrokken is,. O ja het belasting debacle,. lag aan de accountant O ja deze trok wel bij toe we de contracten onderdruk zetten op landelijk niveau,. ICT subsidie van ruim één milj. tja zei de burgemeester,. deze hadden we toch niet binnen gekregen,. en ga zo maar,.. een aan een schakeling van feiten, waarop directie en management niet persoonlijk op worden aangesproken. HEt wordt tijd voor een gekozen burgervader. Verder is het vreemd, dat de brief schrijver (m/v) wel op gemeente papier schrijf en de communicatie verantwoordelijke van de gemeente het op een blanco papiertje doet,.. (briefpapier zal wel op zijn vanwege het vele illegale gebruik,..)

  reageer
 • Brinkman

   

  Ik kan maar één ding zeggen . Aat verlos jezelf van Dronten . Dan kunnen de vlaggen uit ! Dronten heeft een nieuwe vlotte Burgemeester nodig . Een frisse wind zal Dronten goed doen .

  reageer
 • Narcos

   

  Tijd voor deze burgemeester om z'n conclusies te trekken. Door de arrogante houding van hem en enkele hoge ambtenaren wordt het vertrouwen in dit bestuur volledig ondermijnt. Wat mij betreft kan deze man beter een volgend subsidie baantje bij het COA gaan doen, en doorgedraaide asielzoekers helpen op het juiste pad te houden.

  reageer
 • Pueter

   

  Spreek regelmatig medewerkers van de gemeente Dronten en vertellen allemaal het zelfde! Ze kosten Aat de Jonge allemaal uit binnen het gemeente huis. Ook zijn reactie zegt weer veel! Gelijk weer niet herkennen, niet serieus nemen en ook nog proberen te ontkrachten, iedereen kan bij het briefpapier. Puur politiek antwoord. Misschien moet Aat eens zijn verantwoordlijkheid nemen en dit serieus nemen, uit zoeken en oplossen.

  reageer
 • Esveen

   

  De bekende ontkenning en tijd kopen. Ga klokken luiden bij de kerk.

  reageer
 • H.P.

   

  De realiteit is dat er veel ambtenaren de gemeente Dronten verlaten. Want als je als ambtenaar kritisch bent dan wordt je door Aat uitgenodigd en is de boodschap duidelijk. Een tegen woord durft niemand hem te geven. Beste Aat, je hebt toch de eed afgelegd dat je integer bent. Door te zeggen dat je de signalen van de briefschrijver niet herkent schuif je het probleem onder de mat en blijft de angst cultuur in stand. Maar eens wordt de mat afgestoft als jij als burgemeester de gemeente gaat verlaten.

  reageer
 • Boels

   

  En ik maar denken dat de gemeentesecretaris het bevoegd gezag is voor de gemeenteambtenaren. Maar het kan verkeren.

 • Roel

   

  Iedereen valt nu weer over De Jonge heen, maar tegen anonieme oppositie valt niet te vechten. De schrijver heeft ook niet de koninklijke weg gekozen. De Ondernemingsraad heeft hier duidelijk een rol te vervullen. Laat die om te beginnen anoniem onderzoeken of en in hoeverre de inhoud van de brief door het personeel wordt gedragen.

  reageer
 • OR lachertje

   

  De OR durft niet tegen de jong in te gaan want je kunt wel in de OR zitten maar uiteindelijk ben je toch ambtenaar van de gemeente Dronten dus ben je als OR kritisch dan wordt je door de directie aangepakt onder het mom van je functioneert niet goed als ambtenaar. Raar he dat er weinig mensen in de OR durven te gaan zitten. De laatste verkiezing had de OR minder kandidaten dan zetels. Dat zegt genoeg over hoe de OR door de directie en het college bekeken wordt.

 • O.N. Zin

   

  Deze burgemeester heeft een berg boter op zijn hoofd. Hij is namelijk de veroorzaker van de verziekte sfeer op het gemeentehuis. Deze mislukte "zakenman" is in Dronten weer in een ambtelijk bedje neergestreken en heeft vervolgens alles en iedereen die hij maar kon ,beschadigd. Typisch een staaltje gereformeerde CDA-politiek. Misselijk ventje. Wordt hoog tijd dat hij zijn biezen eens pakt.

  reageer
 • De Rechter

   

  Klopt in Houten heeft hij er ook voor gezorgd dat de situatie binnen de gemeente onwerkbaar werd. Als projectontwikkelaar is hij inderdaad jammerlijk mislukt. Mies kereltje, die door zijn achterbakse gedrag aardig wat schade heeft berokkend.

 • Frank

   

  Democratie is met z'n alle aat.. als jij je er niet in herkent maar de rest wel... Van de gemeenteraad hoeft men niets te verwachten gezien het verleden

  reageer
 • Martin

   

  Even spiegelen burgemeester. Vervelend maar leerzaam. Niet in je ivoren toren kruipen. Angstcultuur is pure armoede. Misbruik maken van nacht. Een heel slechte zaak.

  reageer
 • Rick

   

  Zo een burgemeester hebben we ook in Zeewolde. Herkent ook geen kritiek..De raadsleden van leefbaar herkennen niet eens hun eigen kritiek. En de x advocaal liegt alles bij elkaar. In Zeewolde gaat het dus politiek correct en heerst er niet zo'n cultuur als in Dronten.

  reageer
 • Karel

   

  Standaardreactie in de politieke wereld en een smoes waar men bijna altijd mee wegkomt: wij herkennen ons hier niet in.

  reageer
 • Bas

   

  De meeste Drontenaren zijn echt niet blij met deze burgemeester. Dat mag overduidelijk zijn.

  reageer
 • Jan2

   

  Spreek asjeblieft uitsluitend voor jezelf!!!!

 • Rob

   

  Met dank aan de gemeenteraad die luisteren niet naar de burger en hebben hem vorig jaar herbenoemd i.p.v. hem de laan uit te sturen.

 • ViKing79

   

  Gezien de reacties op /tijdens de toespraak na afloop van de taptoe afgelopen zaterdag zou ik die brief toch maar eens serieus nemen Aatje. Jij bent niet de macht, dat zijn de bewoners, jij mag het reguleren, maar kiest te vaak je eigen / andere weg, waar de echte Drontenaar niet achter staat!

  reageer
 • Ron

   

  Typische reactie van de burgemeester in het begin van het bandje. Een burgemeester onwaardig.

  reageer
 • Karel

   

  En geen vraag over waarom de gemeentesecretaris plotseling weg moet en daarna de directeur. Na de eerste zin van deze reactie van Swiebertje die burgemeester wilde worden en je weet genoeg....

  reageer
 • Bert

   

  Slechte zaak dat veel mensen aan blanco briefpapier van de gemeente kunnen komen.

  reageer
 • Zomaar een gedachte

   

  De burgemeester geeft zelf aan dat 't niet goed gaat in zijn ambtelijke apparaat. Hij kent probleem dus. Briefpapier moet niet zomaar naar buiten kunnen om misbruikt te worden. Dus meneer de burgervader werk aan de winkel

 • DronteN

   

  Helemaal mee eens!

 • Karel

   

  Dat lijkt me toch niet zo ingewikkeld. Ik denk zo'n beetje iedereen die er werkt zal het sowieso ergens kunnen vinden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert