'Flevolanders mee laten praten over toekomst'

FLEVOLAND
"Gewone" Flevolanders mee laten praten over hoe de provincie er in de toekomst uit zal zien. Als het aan D66 en De Partij voor de Dieren ligt, gaan de Statenleden in gesprek met 300 Flevolanders. Aanleiding voor het initiatief is het onlangs gepubliceerde ontwerp Omgevingsvisie. De Flevotop is geïnspireerd op het principe van de G1000 waarbij burgers ideeën, ervaringen en expertise kunnen inzetten voor hun regio. 

De partijen willen met het voorstel bereiken dat naast de gebruikelijke maatschappelijke gesprekspartners ook andere inwoners van Flevoland zich uit zullen spreken. Door een loting heeft iedere inwoner van Flevoland een gelijke kans om mee te doen aan de zogenoemde Flevotop. 

Initiatiefnemer en D66-Statenlid Tiko Smetsers hoopt met dit experiment een "breder draagvlak" te creëren voor de omgevingsvisie. Als het initiatiefvoorstel met een meerderheid wordt aangenomen zal de Flevotop tijdens de inspraakperiode van de Omgevingsvisie plaatsvinden. Dit zal waarschijnlijk in de tweede helft van september zijn.

De overhandiging van het initiatiefvoorstel is woensdag om 13:30 uur.
 

reacties (7)

 • Jan de Graaf

   

  Deze omgevingsvisie is geen draagvlak waard. Het zijn oude kannen in nieuwe kruiken. De steeds grootschaliger landbouw wordt beschermd ten koste van een leefbare economie.

  reageer
 • Dennis

   

  Wat een goed idee. Een advies aan de statenleden; ga eens praten met de collega's van de gemeente Noordoostpolder. Deze gemeente heeft een ruime ervaring in het creëren van een breder draagvlak voor haar plannen. In deze gemeente laten ze bijvoorbeeld de gewone polderbewoners mee praten over hoe het centrum van Emmeloord er in de toekomst uit zou moeten zien. In de afgelopen 12 jaar heeft dit meepraten tot 168 nieuwsberichten op deze site geleid en is het centrum nog exact gelijk gebleven. Nouja exact gelijk... er zijn wel wat bomen geruimd waardoor er beter zicht is op de ruime parkeergelegenheden, dat doet wel zo gezellig aan.

  reageer
 • Pieter

   

  Ach ja .. Demagogen zesenzestig .. "het" volk wil geen inspraak. "Het" volk wil dat politici lef tonen en een visie hebben, in plaats van altijd en eeuwig in het gevlij te komen bij "het" volk. DURF te besturen en donder anders op!

  reageer
 • LELYstedeling

   

  Dit Statenlid van D'66 heeft boter op zijn hoofd, want: D'66 wil immers de Twaalfde Provincie: FLEVOLAND opheffen.

  reageer
 • SJP

   

  Daar is het nu te laat voor. Dit had voor de uitbreiding van Vliegveld Lelystad, voor het Floriade projekt in Almere al gevraagd moeten worden...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  Visies en vergezichten, fnuikend voor de burger. Kijk liever wat er nu mis is en doe er iets aan. Kijk ook eens in de spiegel, evalueer de inmiddels gerealiseerde plannen. Een navrant voorbeeld is de Floriade, ooit een vergezicht zonder financiële en maatschappelijke onderbouwing. Men wil nu doorgaan om gezichtsverlies te voorkomen terwijl het gezicht allang uit het zicht is.

  reageer
 • Michael

   

  Leuk initiatief. Als het net zo wordt als de inspraak op alle grote projecten in Flevoland kan je de kosten besparen. Er wordt geluisterd en vervolgens over gegaan tot de orde van de dag (ofwel zoals het vooraf was bedacht)- invloed 0. Ik ben benieuwd...

  reageer
 • Karel

   

  Welke inspraak op welke grote projecten? Ik kan er niet één verzinnen. Er wordt geluisterd en vervolgens gaat men weer over tot de orde van de dag (lees: men doet niets), dat klinkt mij meer bekend in de oren. Al moet "geluisterd" wel met een korreltje zout worden genomen.

 • Frits

   

  De concept-omgevingsvisie ligt er al. Het idee van een G1000 is juist dat er eerst input en ideeën van inwoners verzameld worden. Dat gebeurt hier dus niet. Is alleen maar een soort parallelle inspraakronde "om breder draagvlak te creëren". Dus geen echte input en betrokkenheid van inwoners gezocht. Jammer, gemiste kans. Of Provinciale Staten moeten zo dapper zijn om het concept dat er ligt ongezien terzijde te schuiven, en opnieuw te beginnen, met als start deze G300 (dus los van de vraag of wat er nu ligt wel of niet goed en volledig is). Maar dat zal wel niet... En ik vraag me af hoeveel inwoners nog echt in deze provincie geïnteresseerd zijn, en dat als hun "omgeving" zien. Voor velen is eerder de regio Amsterdam hun regio, of juist de regio Zwolle-Kampen, of de regio Harderwijk.

 • Yep

   

  Men doet of men luistert.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert