Drijvende eilandjes tegen voedselschaarste

LELYSTAD • Di 16 mei 2017 | 14:17 • Dinsdag 16 mei 2017 | 14:17
Voedsel verbouwen op drijvende eilandjes van piepschuim: om te kijken of dat mogelijk is, is de Stichting Drijvende Eilanden dinsdag een proef begonnen bij de Wageningen Universiteit in Lelystad.

In een bak met water is een rechthoekig eiland van drie bij twee meter neergelaten. Daarop worden vanaf eind mei gewassen voor een complete maaltijd verbouwd, zoals aardappels en sla. Volgens initiatiefnemer Martin Hubers kunnen drijvende eilandjes een oplossing zijn voor de wereldwijde behoefte aan voedsel. Sander Huurman van Wageningen Universiteit is het daarmee eens en is benieuwd hoe de proef uitpakt en de eilandjes zich gedragen. Hubers en Huurman verwachten dat het verbouwen van aardappels nog de grootste uitdaging wordt.

Tot eind september wordt op de proeflocatie aan de Runderweg in Lelystad gekeken hoe de gewassen het op het drijvende eilandje doen. Als het project kansrijk is, wil Hubers een veel grotere eiland maken van enkele honderden vierkante meters. De eilanden kunnen in zowel zoet als zout water worden gebruikt, omdat de planten hun voedsel deels halen uit een afgesloten zak onder het eilandje. 

Hubers is niet bang dat het piepschuim uit elkaar valt en in water een 'piepschuimen soep' veroorzaakt, omdat de blokken zijn bewerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Pietje Precies

    Wo 17 mei 2017 Woensdag 17 mei 2017

  De Markerwaard zou gedempt worden, voor de aanleg van een tweede nationale vliegveld. Maar nee, nu is de keuze op Lelystad gevallen. Alle kosten ten spijt, had dit aanvankelijke plan het idee om een tweede vliegveld dicht bij de randstad en Schiphol te houden. Misschien weer te simpel!

  reageer
 • .Marleen

    Wo 17 mei 2017 Woensdag 17 mei 2017

  Het grootste percentage landbouwgrond in Nederland wordt gebruikt voor de teelt van suikerbieten en bloembollen. Inderdaad erg zinvol. Vooral als je bedenkt dat er maar een vijfde van de biet wordt gebruikt, die bloemen na twee weken in de vuilnisbak verdwijnen en dat piepschuim ongelooflijk milieuvervuilend is.

  reageer
 • JanB

    Do 18 mei 2017 Donderdag 18 mei 2017

  Volgens de cijfers van het CBS van 2016 zijn de oppervlakten suikerbieten en bloembollen bij lange na niet de grootste! Oa. aardappelen en gewoon grasland nemen vele malen meer oppervlak voor hun rekening qua percentage langrondgebruik! En hoezo wordt maar een vijfde van de suikerbiet gebruikt? Of reken je alleen de suiker die er uit wordt gehaald en houd je geen rekening met de 'bijproducten' die ook worden hergebruikt oa. voor de veevoerindustrie?

 • Willem

    Di 16 mei 2017 Dinsdag 16 mei 2017

  De geitenwollensokkenbrigade had vroeger gewoon genegeerd moeten worden en het hele Markermeer had gewoon dichtgegooid moeten worden, heel simpel. Nu word er een super duur idee (want denk maar dat er weer bepaalde mensen zijn die er dik geld aan verdienen) van stal gehaald voor een "proefje". Tjonge tjonge, wat zonde allemaal. Er hadden mooie boerderijen kunnen staan die prachtig voedsel hadden kunnen verbouwen, maar nee, er moeten bootjes varen in het weekend.

  reageer
 • .\/\/.

    Wo 17 mei 2017 Woensdag 17 mei 2017

  De Markerwaard is afgeblazen omdat het economisch niet rendabel was, daar is geen geitenwollen sok aan te pas gekomen. En waar komt toch jouw afkeer van technologie vandaan?

 • Jo

    Di 16 mei 2017 Dinsdag 16 mei 2017

  Mooie boerderijen daar moet je voor in de Achterhoek zijn, waar nog genoeg landbouw grond aanwezig is. Dan kunnen de bootjes en vrachtschepen ook hun economische en vaarplezier voort zetten. Tjonge tjonge zo simpel kan het zijn.

 • Siep

    Di 16 mei 2017 Dinsdag 16 mei 2017

  Bloembollen verbouwen op de beste landbouwgrond van Europa. Das zin vol bezig.

  reageer
 • JanB

    Di 16 mei 2017 Dinsdag 16 mei 2017

  De beste landbouwgrond wordt ook voor een groot gedeelte gebruikt voor de aanleg van 'nieuwe natuur'. En in Zeeuws-Vlaanderen wordt zelfs een complete polder weer 'teruggegeven'. Dat is pas echt 'zinvol bezig'.

 • Eveline

    Di 16 mei 2017 Dinsdag 16 mei 2017

  Misschien kun je ipv aardappelen rijst gaan verbouwen 😉

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tsja

    Di 16 mei 2017 Dinsdag 16 mei 2017

  Handig voor de gebieden waar hongersnood heerst. Daar is überhaupt al geen water.

  reageer
 • Boels

    Di 16 mei 2017 Dinsdag 16 mei 2017

  Ik vraag mij ook af of het niet gewoon op land kan; maar dat zal wel niet innoverend genoeg zijn ;-) Ook moet ik niet te negatief doen want zelfs kunstbloemen laten bij mij het afweten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert