Drijvende eilandjes tegen voedselschaarste

LELYSTAD • Di 16 mei 2017 | 14:17 • Dinsdag 16 mei 2017 | 14:17
Voedsel verbouwen op drijvende eilandjes van piepschuim: om te kijken of dat mogelijk is, is de Stichting Drijvende Eilanden dinsdag een proef begonnen bij de Wageningen Universiteit in Lelystad.

In een bak met water is een rechthoekig eiland van drie bij twee meter neergelaten. Daarop worden vanaf eind mei gewassen voor een complete maaltijd verbouwd, zoals aardappels en sla. Volgens initiatiefnemer Martin Hubers kunnen drijvende eilandjes een oplossing zijn voor de wereldwijde behoefte aan voedsel. Sander Huurman van Wageningen Universiteit is het daarmee eens en is benieuwd hoe de proef uitpakt en de eilandjes zich gedragen. Hubers en Huurman verwachten dat het verbouwen van aardappels nog de grootste uitdaging wordt.

Tot eind september wordt op de proeflocatie aan de Runderweg in Lelystad gekeken hoe de gewassen het op het drijvende eilandje doen. Als het project kansrijk is, wil Hubers een veel grotere eiland maken van enkele honderden vierkante meters. De eilanden kunnen in zowel zoet als zout water worden gebruikt, omdat de planten hun voedsel deels halen uit een afgesloten zak onder het eilandje. 

Hubers is niet bang dat het piepschuim uit elkaar valt en in water een 'piepschuimen soep' veroorzaakt, omdat de blokken zijn bewerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel