Veiligheidsregio onderzoekt problemen NL-Alert

LELYSTAD
De Veiligheidsregio Flevoland gaat onderzoeken hoe het komt dat het maandag afgegeven NL-Alert niet bij iedereen is aangekomen. Dat zei woordvoerder Geertjan Veenstra woensdag in het tv-magazine Dit is Flevoland.

Grote brand in Lelystad-Haven
Maandagmiddag ontstond brand in een oud PTT-gebouwtje in Lelystad-Haven. Die ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. De brandweer gaf het advies om in de directe omgeving deuren en ramen gesloten te houden.

Omwonenden gewaarschuwd via NL-Alert
De Veiligheidsregio besloot een melding uit te laten gaan via NL-Alert. Een systeem waarbij mensen in een straal rond het incident een alarm krijgen op hun telefoon. Voorwaarde is wel dat deze dienst op het apparaat is ingeschakeld. In totaal heeft de Veiligheidsregio drie berichten verstuurd.

Toch geen waarschuwing ontvangen
Veel mensen die NL-Alert hebben ingeschakeld meldden Omroep Flevoland dat zei geen waarschuwing kregen terwijl ze wel in de buurt waren. Anderen kregen wel de eerste en de tweede melding, maar de derde niet. Veenstra van de brandweer kan dat niet goed verklaren. Het kan volgens hem zijn dat mensen eerst binnen de cirkel waren en daarna er buiten, maar helemaal zeker is hij niet. De Veiligheidsregio gaat dat onderzoeken.

 

reacties (14)

 • Raymond J. Blauw

   

  Handig zo'n NL-alert, maar dan moet het wel goed werken en uitgevoerd worden. Mijn vrouw zat naast me in de auto en kreeg wel een NL-alert, terwijl ik niets ontvangen heb. Beide dezelfde provider. Thuis snel alle ramen en deuren gesloten, zoals werd geadviseerd. Maar geen alert ontvangen dat het gevaar geweken is. We willen de ramen wel weer eens open doen na een week :-). N.B. Wij wonen niet in Lelystad Haven, maar het bericht gaf geen geografische informatie, dus zijn we er van uitgegaan dat het voor de gehele regio Lelystad geldt. Het versturen van berichten naar telefoons binnen een bepaalde straal is niet erg handig als je mobiel bent (dat is doorgaans wel het geval met een mobiele telefoon). Zorg dan in ieder geval dat er meer informatie over het bereik van het gevaar wordt meegestuurd. Het zich verplaatsen van buiten naar binnen de NL-alert uitzendstraal en vice versa mag natuurlijk er niet voor zorgen dat er onvolledige, en daardoor onduidelijke en verwarrende, informatiestroom ontstaat.

  reageer
 • Rz

   

  In hanzepark 1 telefoon met 1 melding en 1 telefoon met 2 meldingen en 1 telefoon zonder meldingen. Maar wat ik mij afvraag.wat is de functie van Omroep Flevoland in dit geheel??? Sluit ramen en deuren en.... de rest van de info hoort dan toch door omroep Flevoland gegeven te worden??? Pas 's avonds na 21 uur stond er een Twitter bericht onder het nieuw item dat nl alert klaar was.... hier dus extra lang alles dicht gehad omdat we niet van info voorzien waren. Tevens vraag ik mij af hoe het kan dat bedrijven... ik noem bv een woonzorg en stichting go niet algemeen geïnformeerd zijn?? Wat zijn hierin de protocollen... op het kdv van mijn zoontje stonden ramen gewoon open terwijl wij net een bericht hadden gekregen. (Kind wel opgehaald is eigenlijk ook niet slim natuurlijk) kort om ik heb het idee dat er nog veel onduidelijk is rondom een nl alert. Niet alleen de werking maar ook voor burgers en bedrijven en instanties wat nu??

  reageer
 • Leo

   

  Omgeving Purmer Lelystad haven alleen derde melding gehad op mobiel. De deuren en ramen kunnen weer open.

  reageer
 • Ikke

   

  Schoener 3 telefoons alleen 1e melding op 1 telefoon ontvangen

  reageer
 • Hik

   

  Veel mensen meldden dat ZEI geen waarschuwing kregen... 😳

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • J H T Beining.

   

  Ik had ook alleen maar eind bericht ontvangen. En niet de melding zelf.

  reageer
 • J H T Beining.

   

  Ik had ook alleen maar eind bericht ontvangen. En niet de melding zelf.

  reageer
 • Rob

   

  Twee telefoons in huis, op een meter van elkaar, een heeft alle drie de meldingen ontvangen, de andere geen een, beide zijn goed ingesteld. Omgeving de Stelling

  reageer
 • Lola

   

  Bij de eerste 2? (ik dacht dat er twee waren) meldingen was ik buiten de regio. Zoals veel mensen die niet in de regio werken maar wel wonen. Ik ging weg, maar anderen kwamen terug van buiten de regio en gingen nietsvermoedend in de tuin zitten. Het systeem zou zo moeten werken dat je alsnog een melding krijgt als je binnen de regio komt. Tijdens de laatste melding kwam ik net thuis en ben ik nieuws gaan zoeken. Klein berichtje op website omroep Flevoland en van anderen begreep ik dat er veel op Facebook te lezen was. Handig, als je dat gebruikt. Ik kreeg overigens die laatste melding dubbel. Een als sms en een als nl-alert.

  reageer
 • Pioniertje

   

  Ik kreeg alle 4 de berichten in de zuiderzeewijk. Helaas kreeg ik de eerste 2 met ruim een uur vertraging dus heb nog wel een uurtje langer dan de rest van de stad buiten kunnen zitten met alles open. Het zou fijn zijn als T-mobile investeerd in wat betere dekking.

  reageer
 • lely

   

  ik heb 4 nl alert sms ontvangen ipv de genoemde 3

  reageer
 • Mieke

   

  Ik ontving 12 meldingen.

 • anja

   

  Ik heb de tweede en derde ontvangen, mijn man de eerste en tweede. We waren beide thuis, rara Hoe kan dit?

  reageer
 • Focus

   

  2 Samsung S7 telefoons met Vodafone wel meldingen nl-alert gehad en 1 toestel Samsung S7 edge met T-Mobile niet. Alle toestellen die tijd op dezelfde plek in de landstrekenwijk. Vreemd.

  reageer
 • Suzie

   

  Ik was hele dag thuis (in haven) heb NL Alert ingesteld staan op mijn iphone en geen melding ontvangen....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert