AD Misdaadmeter: Almere en Lelystad onveilige steden

FLEVOLAND • Vr 19 mei 2017 | 7:04 • Vrijdag 19 mei 2017 | 7:04
Almere en Lelystad worden in de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD als 'onveilig' bestempeld. Op de ranglijst van 386 gemeenten nemen de steden respectievelijk de 28e en 33e plaats in.

Urk is traditioneel veilig. Volgens de criteria van het AD zijn er in Nederland maar 9 gemeenten die veiliger zijn dan Urk. Dronten, Zeewolde en Noordoostpolder staan in de middenmoot.

Veelvoorkomende delicten
Voor de samenstelling van de Misdaadmeter telt de krant het aantal keren dat tien soorten veel voorkomende delicten worden gepleegd. Dat aantal wordt afgezet tegen het inwoneraantal. Sommige delicten worden ook zwaarder gewogen dan andere. Daarbij wordt vooral rekening gehouden met de impact op eventuele slachtoffers.

"Crimineel trekt naar het platteland"
Volgens de krant is de veel voorkomende criminaliteit vorig jaar landelijk met 8 procent gedaald. De dalende trend is in grote steden wel veel sterker zichtbaar dan op het platteland. In ruim de helft van de kleine gemeenten (tot 10.000 inwoners) zou het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen juist gestegen zijn. Het AD concludeert dan ook dat de crimineel naar het platteland trekt.

Geweldsmisdrijven hardnekkig
Ondanks de soms forse dalingen op het terrein van autodiefstallen, straatroven en woninginbraken (-12 procent) blijven geweldsmisdrijven volgens het AD relatief hardnekkig. Die namen slechts met 3 procent af. In 167 gemeenten werden zelfs méér mishandelingen gemeld.

Amsterdam
De Misdaadmeter wijst Amsterdam opnieuw als onveiligste stad aan. Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vindt dat onterecht. De vele toeristen en evenementen in de stad zouden volgens hem ook extra criminelen aantrekken. En dat terwijl de politie de handen vol heeft aan onderzoeken naar liquidaties en radicalisering. Aalbersberg zegt Den Haag daarom om 500 extra agenten te hebben gevraagd.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel