Partijen moeten breder kijken bij werving raadsleden

FLEVOLAND
Politieke partijen doen er verstandig aan bij de werving van nieuwe raadsleden verder te kijken dan de eigen beperkte kring. Dat advies geeft de Almeerse raadsgriffier Jan Dirk Pruim in de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Partijen zoeken nu volop naar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, maar daarbij richten ze zich volgens Pruim te veel op de eigen kring. Nu politieke partijen krimpen, wordt die vijver steeds kleiner en blijven veel geschikte kandidaten buiten beeld.

Daarmee dreigt de samenstelling van de raad te eenzijdig te worden en komen geluiden uit de samenleving niet meer terecht in de gemeenteraad, waarschuwt de griffier.

reacties (5)

 • Flevoburger

   

  Ach dit proces is al jarenlang aan de gang....

  reageer
 • Kiezer

   

  Het lijkt mij dat politieke partijen voor dit soort adviezen richting verkiezingen (zelfredzaamheid......) dit zelf kunnen regelen en daar geen griffier voor nodig hebben. Iets anders zou het zijn als deze functionaris als prive-persoon zou spreken.

  reageer
 • Jaap

   

  Het zal wel iemand met ervaring zijn die in zijn loopbaan de nodige Geschikte en ongeschikte raadsleden heeft zien passeren.

 • Barbara

   

  Ik hoor deze heer zeggen: "het is moeilijk om aan de weet te komen wat er nou ECHT leeft in de samenleving." Ik zou zeggen begin bij het begin, ken u zelve, en geef, om een voorbeeldje te noemen, je wethouders en raadsleden, allen vertegenwoordigers van die samenleving, de opdracht eens fatsoenlijk te reageren op post wanneer er met hen vanuit de burgerij contact word gezocht i.p.v uit een dorre gewoonte en ondankbaarheid een doorschuifsysteem te hanteren. Het willen weten wat er speelt in een samenleving draait om het zoeken naar, en vinden van contact, en niet om de angst de macht te verliezen. Met contact bedoel ik niet de afhoudende vluggertjes waar je iemand voor even mee over de bol kan aaien, of een voorgedrukt stencil door het strotje kan drukken. Nodig je burger uit, maak tijd als je de inhoud van hun boodschap, vraag, of mededeling niet denkt te kunnen vatten,of het belang ervan niet in wil zien. Heb een beetje vertrouwen in je burger, wees toeschietelijk i.p.v afwijzend middels ambtelijk taalgebruik waar de niet in opgeleide burger geirriteerd door raakt. Door anderen te willen begrijpen verruim je volgens mij juist iets in jezelf. Dat is geen mop, maar de mop is dat je eigen peil daarmee verhoogt en dat komt weer ten goede aan die samenleving. De dingen afschuiven, en geneigd zijn tot uitstel getuigt bovendien van een slechte smaak. Mensen lopen te roepen om verandering, willen anders gaan denken, anders voelen enz Met je hart moet je tegenwoordig kunnen denken, terwijl mijn hart helemaal niet kan denken. Mijn ratio daarentegen wel.

  reageer
 • Hannes

   

  De ratio van de politieke partijen moeten ook terug durven te kijken waar de verwerving fout is gegaan!! En dan met een praktische ervaring en intuitie met een goeie samenwerking van een raadscoalitie; om dan de Flotiade/woonwijk in 2022 op de zo kwetsbare locatie niet door te laten gaan!! En dan met een stevige gegarandeerde fundament van het Kasteel; een pracht van een ware culturele ontwikkeling teweeg te brengen; Met alle nieuwe technologieën en mogelijkheden; waar de bewoners bedrijfsleven en toerisme decennialang zeker profijt van zullen hebben!! (De Floriade met zijn gemaakte draaiboek is nog steeds niet afhankelijk van de verkeerd uitgekozen locatie)

 • Koos

   

  Laat ze er eerst maar eens voor zorgen dat degene die raadslid worden ook woonachtig zijn in de gemeente waarin ze in de raad plaatsnemen.

  reageer
 • Kees

   

  Dat is bij wet geregeld. Alle raadsleden wonen in almere. Wethouders zijn geen raadsleden

 • CT

   

  Koos je kan alleen maar lid van de raad worden als je er woontwethouders kunnen een ontheffing krijgen.

 • Qwerty

   

  Bij mijn weten wonen alle almeerse raadsleden in Almere. Ik verneem graag van u welke almeerse raadsleden er niét in Almere wonen

 • Boels

   

  Het grootste probleem: zelfingenomenheid van gevestigde partijen: er is maar 1 waarheid en dat is de onze. Het bij voorbaat uitsluiten van de PVV of andere is ondemocratisch. Resultaat: een zwak college (en dan houd ik mij in). Ook de kwaliteit van het het ambtelijke apparaat is van zeer groot belang; hokjesvorming en informatie achterhouden of aanpassen naar behoefte mag nooit en te nimmer voorkomen. De heisa rond het KAF, de Pier, onderhoud, gebrek aan communicatie, afval en Floriade geeft een somber beeld. Een raadslid kan zonder degelijke informatie niet functioneren, dus begin als de bliksem aan het uitmesten van de ambtelijke en politieke stal. Voor het oplossen van problemen moet men kunnen samenwerken met de duvel en zijn ouwemoer.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert