"Politie doet weinig met aangifte online-oplichting"

FLEVOLAND
Aangiftes bij online-oplichting blijven vaak liggen. Dat blijkt uit de reacties van 142 opgelichte Flevolanders die hebben meegedaan aan onze enquête over online oplichting. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de NOS en andere regionale omroepen.

Een ruime meerderheid van bijna 70% van de Flevolandse respondenten geeft aan dat de politie niets of in hun ogen te weinig heeft gedaan met de aangifte. 

Oplichting gebeurt het meest bij aankopen van particulieren, minder bij internetwinkels.
Top 5 van categorieën waarbij oplichting het meest voorkwam.
1. (Spel)computers en software
2. Tickets en kaartjes
3. Kleding en accessoires
4. Mobiele telefoons
5. audio, tv en foto

56 procent doet aangifte van oplichting
Het ging om allerlei bedragen, maar de meeste liggen tussen 20 en 200 euro. In bijna alle gevallen werden de producten via Marktplaats vooraf betaald en nooit geleverd. Soms waren tickets of kleding ook nep. Tien procent van de mensen heeft het geld teruggekregen. Iets meer dan de helft (56%) van de Flevolandse respondenten heeft uiteindelijk aangifte gedaan bij de politie. 

Zo'n 60 procent van de ondervraagden heeft vooraf geprobeerd te kijken of de verkoper betrouwbaar was. Toch waren er achteraf vaak wel aanwijzingen dat dat niet zo was. Zo worden spullen soms te goedkoop aangeboden of zijn accounts pas heel kort actief op Marktplaats of Facebook. 

Hoe voorkom je oplichting via internet?
Het blijft lastig om te controleren of je opgelicht wordt of niet. Toch zijn er een paar tips die worden gegeven door de ondervraagden. Ook de politie geeft tips aan mensen die aangifte doen.

De beste tips op een rijtje
- Er is een site van de politie waar je kunt checken of een rekening-, telefoonnummer of website  eerder is gebruikt bij dubieuze transacties.
- De verkoper even googlen.
- Bij bedrijven is het verstandig om even op de site van de kamer van Koophandel te kijken of het bedrijf ook echt bestaat,
- Vragen of je het product ook mag ophalen, oplichters willen dat meestal niet.
- Als je betaalt via PayPal zijn je aankopen meestal beschermd. 

reacties (12)

 • Enna

   

  In dit soort situaties zijn agenten helemaal niet geïnteresseerd in het opnemen van een aangifte. Vaak zijn het administratief zwakke agenten die meer interesse hebben in actieve werkzaamheden dan het opnemen en uittypen van een proces verbaal. Last dit door administratieve mensen doen die ook het vervolg in gang kunnen zetten door digitale opsporingsbeampten of agenten in de praktijk er op af kunnen sturen. 2 vliegen in 1 klap. De aangifte gaat beter en sneller en de opvolging kan daadkrachtiger ingezet worden. Iedereen, behalve de oplichters, weer blij.

  reageer
 • Rene van PVV

   

  De Politie doet overal te weinig aan, laat staan ze komen hun beloftes niet eens na. Dienstbaar en waakzaam zeggen ze.... heb het gemerkt... pas na een jaar benaderen ze je.....

  reageer
 • Henk

   

  Hahah hoe maak je je eigen nieuws. 142 mensen van de ruim 400000 flevolanders hebben maar meegedaan. Omroep flevoland ten voete uit

  reageer
 • kaassie

   

  simpel op te lossen: via credit-card of Paypall betalen, is deze mogelijkheid er niet, ophalen. als alle drie de mogelijkheden niet mogelijk zijn: afblijven, kun je de vingers niet branden

  reageer
 • pieter

   

  Snap ik niet, politiewerk gluurt zich toch helemaal af achter het beeldscherm.???

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jaap

   

  Politie die niks . Hebben ze zelfs gewoon gezegd aan de balie als je vraagt hoe het gaat met de aangifte. Kreeg te horen ,, de officier vond het niet de moeite. Het wassen zelfs zo dat het eigen schuld dikke bult was. Daar kun je het mee doen. Dan zit je met een dikke rekening van een duizend of 6 schuld . Tja eigen schuld dikke bult. Zelfs als je weer aangifte doet van serieuse bedreigingen van de dader die bekend is bij politie. Eigen schuld dikke bult dus. Dit is dus letterlijk wat er tegen me gezegd is hier in emmeloord .

  reageer
 • John

   

  Zesduizend schuld? Via online oplichting? Ik begrijp je verhaal hier niet.

 • Raimond Krul

   

  Klopt helemaal heb ook eens via marktplaats een foutje gemaakt en een bedrag van 130 euro overgemaakt en nooit iets ontvangen alle informatie zoals mails, whatsapps en bankgegevens telf nrs bij marktplaats gemeld en aangifte gedaan bij de politie en heb keurig bericht gehad dat mijn aangifte in goede orde was ontvangen en daarna nog 3 keer dat mijn aangifte niet in behandelijng werd genomen en mocht ik het daar niet mee eens zijn dan reste mij eenbgang nasr de rechter Dus in dexe gevallen hoef je van je bedte vriend niets te verwachten.

  reageer
 • John

   

  Oplichting is ook niet altijd zo makkelijk te bewijzen en dan kan de politie toch echt weing doen. Heeft dan niet zoveel zin om daar mankracht aan te besteden. Uiteindelijk vaak het woord van de een tegen de ander. Bijvoorbeeld 'Ik heb niets ontvangen' tegen 'Ik heb het wel verstuurd'. Er wordt er bij dit soort artikelen trouwens wel erg gemakkelijl vanuitgegaan dat de koper altijd te goeder trouw is en de verkoper een potentiële oplichter. Wat die site van de politie betreft, leuk als je een nieuw telefoonnummer krijgt dat ooit door een vedachte verkoper is gebruikt...

  reageer
 • Joop

   

  Dus voortaan gewoon maar weer in winkels kopen. Blijft het ook weer gezellig in de winkelstraat.

  reageer
 • Karel

   

  Geldt niet alleen voor online-oplichting, hoor.

  reageer
 • Hannes

   

  Inderdaad; men mag raden waarmee!!

 • Jan

   

  @OF, misschien handig om hierbij te vermelden waarom de politie niets of weinig doet met de genoemde aangiftes. Kunnen ze er niets mee, of geen tijd, geen zin? Werkt wel speculaties in de hand.

  reageer
 • Barbara

   

  Misschien uit zelfbescherming geen uitvoerige details voor jou. Dat is dubbel zo erg voor gedupeerde.

 • De Vries

   

  Tot zelfs als je de naam en adres van de oplichter weet en hij je ook bedreigt doen ze niets. Maar oh wee als ik zelf het recht in handen neem, dan zijn ze er wel.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert