Steeds minder Poolse seizoensarbeiders

FLEVOLAND • Di 23 mei 2017 | 15:03 • Dinsdag 23 mei 2017 | 15:03
Het aantal Poolse seizoenswerkers in de Flevolandse land- en tuinbouw neemt af. Nu de welvaart in het eigen land sterk is gestegen, is de prikkel om in het buitenland in korte tijd veel geld te verdienen minder geworden.

“We moeten veel meer moeite doen om Polen hier naartoe te krijgen”, zegt Karin van der Laar van uitzendbureau AB Oost in Dronten. “Degenen die we hier nog wel zien, komen in tegenstelling tot vroeger meer uit het oosten van het land dan uit het westen.”

Tot een tekort aan seizoenswerkers leidt dit niet, omdat er genoeg aanbod is van arbeiders uit andere Oost-Europese landen. In het bijzonder komen hier nu veel mensen uit Litouwen, Letland en Bulgarije. 

Vooral de jongeren uit Polen laten het afweten, omdat die nu vaak langer op school blijven. Er er is nog wel een kern van oudere die jaarlijks terugkeren, maar de aanwas is minder.

Van Laar vindt dat jammer, want Polen zijn prettig om mee te werken. Ook de communicatie gaat vlot, omdat ze meestal Duits of Engels spreken. Dat geldt minder voor andere Oost-Europeanen. “We moeten nu vaker werken met bemiddelaars en coaches die bijvoorbeeld Russisch spreken.”

Deel artikel

reacties (6)

 • Ter wilde

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  Met name in de bio teelt worden veel oost Europese arbeiders ingezet ommonkruid te plukken. Deze mogen dan 50 uur per week op een wiedbed met de handjes weken voor €7,-/uur. Alsof dat snel geld verdienen is. Kost en inwoning eraf,, beter in polen blijven.

  reageer
 • Dirk2

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  Alle mensen aan de bak en per direct het werkbedrijf sluiten. Dat levert direct duurzaam geld op!

  reageer
 • Citaat

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  Het probleem zijn niet alleen de Nederlanders die niet willen werken. Het zijn ook Nederlandse werkgevers die mensen uitspelen voor eigen gewin. Dit heeft Asscher notabene langer geleden ook al gezegd. Zie oa dit artikel: http://www.nu.nl/economie/3003748/asscher-pakt-schijnconstructies-met-polen.html

  reageer
 • .\/\/.

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  "Het zijn ook Nederlandse werkgevers die mensen uitspelen voor eigen gewin." - dat is ook omdat de Nederlandse consument geen eerlijke prijs over heeft voor landbouwproducten. Boeren zijn niet altijd gewetenloze kniepstuvers, maar mensen die moeite hebben een inkomen uit hun werk te halen omdat de marges waanzinnig smal zijn.

 • Pete

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  Ik vind het vooral triest voor al die asielzoekers die in opvangcentra zitten opgesloten en dolgraag zouden willen werken. seizoenarbeid is toch bij uitstek geschikt voor mensen die niet weten hoe lang ze hier mogen blijven.

  reageer
 • MarkS90

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  We hebben dus een probleem doordat er geen Polen meer willen komen werken. Maar het probleem is ontstaan omdat de Nederlandse regeringen te slap zijn geweest en door geen eigen werklozen aan het werk zetten, op straffe van uitkering inhouden. Nee, we halen ze wel ergens anders vandaan. Dat is veiliger dan een uitkering inhouden ...

  reageer
 • de accountant

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  De oude grammofoonplaat is weer opgezet. Een hoop mensen hebber er geen zin in of kunnen het helemaal niet. Daarnaast is de beloning veel te laag. Ga zelf voor zo'n loontje op zo'n kar liggen. Uit Polen krijg je ook alleen maar de geïnteresseerden. Die kiezen gewoon voor het hoogste uurloon. Nu blijven ze thuis terwijl er nog genoeg Poolse werklozen zijn. Die komen ook niet.

 • laat alle reacties zien
 • Joep

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  Te gek voor woorden dat we allerhande buitenlanders hier naar toe moeten halen om het werk te verrichten waar de Nederlanders te beroerd voor zijn. Zet gewoon de bijstandstrekkers aan het werk, dan doen ze tenminste nog iets nuttigs ipv alleen maar hun hand op te houden.

  reageer
 • Karel

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  Gisteren Radar Extra zeker niet gezien? Ging over werklozen en bijstandstrekkers "die hun hand ophouden". Ik vermoed dat u uw mening herziet als u het terugkijkt. Het is werkelijk beschamend hoe bepaalde mensen over ongewild werklozen denken en hoe moeilijk deze groep het heeft, en dan bedoel ik zowel mentaal als financieel. Verder ben ik blij voor de Polen omdat het beter gaat in eigen land.

 • Flevogoed

    Di 23 mei 2017 Dinsdag 23 mei 2017

  Een zeer kortzichtige reactie , verdiep u wat meer voordat u dingen schrijft .

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert