Steeds minder Poolse seizoensarbeiders

FLEVOLAND • Di 23 mei 2017 | 12:15 • Dinsdag 23 mei 2017 | 12:15
Het aantal Poolse seizoenswerkers in de Flevolandse land- en tuinbouw neemt af. Nu de welvaart in het eigen land sterk is gestegen, is de prikkel om in het buitenland in korte tijd veel geld te verdienen minder geworden.

“We moeten veel meer moeite doen om Polen hier naartoe te krijgen”, zegt Karin van der Laar van uitzendbureau AB Oost in Dronten. “Degenen die we hier nog wel zien, komen in tegenstelling tot vroeger meer uit het oosten van het land dan uit het westen.”

Tot een tekort aan seizoenswerkers leidt dit niet, omdat er genoeg aanbod is van arbeiders uit andere Oost-Europese landen. In het bijzonder komen hier nu veel mensen uit Litouwen, Letland en Bulgarije. 

Vooral de jongeren uit Polen laten het afweten, omdat die nu vaak langer op school blijven. Er er is nog wel een kern van oudere die jaarlijks terugkeren, maar de aanwas is minder.

Van Laar vindt dat jammer, want Polen zijn prettig om mee te werken. Ook de communicatie gaat vlot, omdat ze meestal Duits of Engels spreken. Dat geldt minder voor andere Oost-Europeanen. “We moeten nu vaker werken met bemiddelaars en coaches die bijvoorbeeld Russisch spreken.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel