Duizend hectare voor meer zonneparken

FLEVOLAND
Flevoland wil zijn achterstand op het gebied van zonne-energie snel inlopen. De komende jaren moet er duizend hectare aan zonneparken bijkomen, zo stelt het college van Gedeputeerde Staten voor. Daarvoor moet wel het beleid worden aangepast.

Bij de provincie zijn op dit moment zo'n twintig voorstellen voor zonneparken bekend. Op één experiment aan de Vlotgrasweg bij Lelystad na kunnen die niet worden gerealiseerd, omdat zonneparken volgens het provinciaal beleid uit 2006 niet zijn toegestaan. Het beleid is tot nu toe gericht op windenergie. Inmiddels heeft de provincie de ambitie opgesteld om in 2050 energieneutraal en gasvrij te zijn. Dat kan alleen met windenergie, geothermie en ook zonne-energie.

Behoefte
De duizend hectare die de provincie nu wil reserveren voor zonneparken komt volgens gedeputeerde Jaap Lodders overeen met de behoefte die er nu is. Grote parken hebben de voorkeur boven versnipperde zonneparken, tenzij de snippers grond voor iets anders niet goed zijn te gebruiken.

Landbouwgrond
Het belangrijkste discussiepunt is of landbouwgrond mag worden gebruikt om zonnepanelen op te zetten. Provinciale Staten hebben eerder aangegeven hier tegen te zijn en panelen bij voorkeur op gebouwen te willen plaatsen. Tot eind dit jaar wordt er een debat over zonne-energie in Flevoland gevoerd. In het eerste kwartaal van volgend jaar stellen Provinciale Staten het beleid definitief vast.

 

reacties (18)

 • Barbara

   

  Heb wat info bij elkaar gesprokkeld, want ons land zo dacht ik net word v.n.l. dichtgemetseld met hebzucht, cirkelgangen van hebzucht. Is het grijs (asfalt-wegenstelsel) niet afdoende om de snelheid van bewegen op te kunnen voeren dan gaan we over op groen. Wist u als grootzonnepaneelbezitter dat erop moet worden toegezien de panelen vrij te houden van b.v sneeuw of vogelpoep? Ook moet u ervoor zorgen dat ze niet te vaak in de schaduw liggen of staan. Daarvoor moet u wellicht bomen kappen, onmisbaar bij het in stand houden van ecosystemen. En hoe gaat de verzekering van uw huis eruit zien? Zal toch ook verhoogd moeten worden? En tot slot: wat te denken over haar bijdrage aan de opwarming van de aarde? Zonnepanelen zijn niet 100% efficient; ze zetten energie deels om in electriciteit; een ander deel blijft als restwarmte achter. Vervolgens wordt de electriciteit op transport gezet, maar dat is niet 100% efficient. Een deel verdwijnt als warmte. Vervolgens worden met die electriciteit machines, lampen etc bediend maar die zijn bij lange na niet efficient en zetten een groot deel van de energie niet om in beweging of licht maar in warmte. Uiteindelijk is alle energie omgezet in warmte. Dit is standaard natuurkunde en bevat niks nieuws. Het nieuwe bij zonne-energie is dat het nu gaat om energie gaat die we van buiten de aarde hebben gehaald. We hebben dus energie toegevoegd aan het systeem.

  reageer
 • Jan2

   

  Gelukkig ben ik een beetje dom, van dit verhaal klopt helemaal nix en ik snap het gelukkig ook niet

 • Freddie hakvoort

   

  Waarom niet op de dijken?

  reageer
 • dirk

   

  Kijk eens naar de schitterende daken van caravanhilton in Zeewolde zo hoort het ,hulde voor deze ondernemer

  reageer
 • Lekker hoor. Straks wonen we in een groot industriegebied met windmolens en zonnenpaneelvelden, onder het mom van "groen". Er is maar één argument: subsidie-slurperij.

  reageer
 • de accountant

   

  Welke subsidie? Er is helemaal geen subsidie voor die grote projecten.

 • Bert

   

  Oostvaardersplassen perfecte locatie.

  reageer
 • Robin

   

  Helemaal mee eens, kunnen de dieren daar ook onder schuilen tegen weer en wind en hun batterij weer even opladen.

 • laat alle reacties zien
 • Frits

   

  Het zoveelste bewijs dat de provincie alleen maar een nodeloze hindermacht is. Zinloze beleidsregels uit 2006 die nu afgeschaft worden. Het is dus het beste als de provincie niets doet, en zich nergens mee bemoeit.

  reageer
 • johan

   

  Growing Green cities, Appelman roept heel hard hoe belangrijk het is dat we de voedsel industrie moeten onder steunen, en onder tussen wordt de meeste kostbare landbouw grond verkwanselt voor eigen gewin van diverse partijen. schandalig om dit onder de noemer klimaat neutraal weg te zetten hoezo betrouwbare overheid ?

  reageer
 • Hannes

   

  Flevoland het Floriade-land, met dakpannen als zonnepanelen, op het Kasteel met daaromheen in 2022 een expo voor een halfjaar naar vraag en aanbod, met alle presentaties, (en trollen) wat de Floriade in schaal en duurzaamheid te bieden heeft!! "En de verwachte duurzame achterhaalde woonwijk in 2027 waar men totaal nog geen financiële waarden van kent; kan men op het verkeerd uitgekozen kwetsbare eiland mooi vergeten!!! Om Flevoland en Almere waar het kan met velen zonnepanelen decennialang een duurzame Floriade op zich teweeg brengen!! En men heeft een plaatselijke achterstand weer ingehaald!! (Dan pas maakt men het voor de juiste investeerders aantrekkelijk!!)

  reageer
 • Ineke

   

  En daar is Hannes weer met zijn riedeltje.

 • Antje Ha

   

  Hannes kan het niet laten om overal zijn off-beat opinie te plaatsen. Zoek een andere hobby!

 • Jan

   

  Plant het IJsselmeer bij de windmolens vol kun je twee vliegen in een klap vangen!

  reageer
 • Jan2

   

  We hebben in Flevoland mooie dijken voor zonnepanelen en waarom niet in de markerwaard? Ruimte genoeg!

  reageer
 • Nopper

   

  Met de huidige subsidie regeling is het economisch niet interessant om zonnepanelen op je dak te leggen.

  reageer
 • Jan2

   

  We hebben in Flevoland mooie dijken voor zonnepanelen en waarom niet in de markerwaard? Ruimte genoeg!

  reageer
 • Frans

   

  Gelukkig eindelijk inzien dat zonnepanelen naast wind mede een belangrijke enabler is om de energie transitie doelstellingen van 2050 te gaan halen. Chapeau.

  reageer
 • Ed

   

  Inderdaad: eerst maar eens de daken van zonnepanelen voorzien. Spaart heel wat hectaren uit die anders (beter) benut kunnen worden.

  reageer
 • Jantje

   

  Zonnepanelen mooi op alle daken van gebouwen (schuren, boerderijen, bedrijfshallen, enz.) , maar zeker niet op kostbare landbouwgrond waar voedsel kan worden geteeld.

  reageer
 • Michael

   

  Draai de subsidiekraan maar weer open !!

  reageer
 • Mark

   

  Ik heb ongeveer 2500m2 aan dak oppervlak te verhuren, maar niemand wil het. Hier in de omgeving is meer dan genoeg dak oppervlak te krijgen. Gaan we dure grond gebruiken???

  reageer
 • de accountant

   

  De bedoeling is dat u zelf panelen plaats en niet een ander het risico laat lopen waarbij u de winst pakt waarbij u ook nog een beetje handig gaat zitten doen op internet

 • Boels

   

  Het roepen van "energieneutraal" is onnozel en getuigt dus van weinig inzicht in het totale energieverbruik. Noorwegen wekt 100% elektricteit op met waterkracht. Toch is 58% van het totale energieverbruik afkomstig van fossiele brandstof. Ook houdt men gascentrales in stand voor het geval dat de neerslagtegenslag in 2007 de waterkrachtcentrales doen stoppen. Het gemiddelde elektriciteitsverbuik per huishouden is daar 22.000 kWh, ook omdat men elektrisch verwarmd. Maar hoe denken de Staten waar het geld vandaan moet komen om 7,7 miljoen NL-huishoudens te voorzien van 14.000 kWh (minder koud dan in Norge), 4 (vier) keer het huidige gebruik? Alle kabels, meterkasten vernieuwen en de transportleidingen? Hebben de statenleden een idee hoeveel windturbines en zonneweiden er geplaatst moeten worden? Stellen de Staten het oppervlak van de gehele provincie Flevoland ter beschikking? Het virus van de groene dwaasheid is te immuniseren met gezond verstand, niet met napraten over zaken waarover de eigen expertise tekort schiet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert