Duizend hectare voor meer zonneparken

FLEVOLAND • Wo 24 mei 2017 | 13:43 • Woensdag 24 mei 2017 | 13:43
Flevoland wil zijn achterstand op het gebied van zonne-energie snel inlopen. De komende jaren moet er duizend hectare aan zonneparken bijkomen, zo stelt het college van Gedeputeerde Staten voor. Daarvoor moet wel het beleid worden aangepast.

Bij de provincie zijn op dit moment zo'n twintig voorstellen voor zonneparken bekend. Op één experiment aan de Vlotgrasweg bij Lelystad na kunnen die niet worden gerealiseerd, omdat zonneparken volgens het provinciaal beleid uit 2006 niet zijn toegestaan. Het beleid is tot nu toe gericht op windenergie. Inmiddels heeft de provincie de ambitie opgesteld om in 2050 energieneutraal en gasvrij te zijn. Dat kan alleen met windenergie, geothermie en ook zonne-energie.

Behoefte
De duizend hectare die de provincie nu wil reserveren voor zonneparken komt volgens gedeputeerde Jaap Lodders overeen met de behoefte die er nu is. Grote parken hebben de voorkeur boven versnipperde zonneparken, tenzij de snippers grond voor iets anders niet goed zijn te gebruiken.

Landbouwgrond
Het belangrijkste discussiepunt is of landbouwgrond mag worden gebruikt om zonnepanelen op te zetten. Provinciale Staten hebben eerder aangegeven hier tegen te zijn en panelen bij voorkeur op gebouwen te willen plaatsen. Tot eind dit jaar wordt er een debat over zonne-energie in Flevoland gevoerd. In het eerste kwartaal van volgend jaar stellen Provinciale Staten het beleid definitief vast.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel