Top gemeente wist wel degelijk van interne problemen

DRONTEN • Do 1 juni 2017 | 15:27 • Donderdag 1 juni 2017 | 15:27
Het college van burgemeester en wethouders én de directie van de gemeente Dronten waren wel degelijk op de hoogte van de interne problemen die vorige maand via een anonieme brief naar buiten kwamen. Direct na het verschijnen ervan zei burgemeester Aat de Jonge dat hij 'zich totaal niet in de brief herkent', en ook de directie was 'zeer verrast' door de boodschap van de anonieme klokkenluider.

Top van de organisatie
Maar uit  stukken die Omroep Flevoland in haar bezit heeft, blijkt dat de top van de gemeentelijke organisatie al lange tijd bekend is met de interne problemen op het gemeentehuis. In een verslag van de ondernemingsraad staat onder meer dat de relatie tussen het college van burgemeester en wethouders en de directie genormaliseerd moet worden. De nieuwe gemeentesecretaris, die lid is van de directie, moet het vertrouwen van het college terugwinnen, zo staat in het verslag. "Dan kan het bestuur weer besturen en de directie en ieder ander in de organisatie weer gewoon zijn werk doen".

Geen verrassing
Direct na het verschijnen van de anonieme brief zei de ondernemingsraad van de gemeente Dronten dat ze er niet van op de hoogte was. Uit een nadere toelichting blijkt nu dat de OR inderdaad verrast was door het versturen van de brief aan de pers. De inhoud van de verklaring is voor de ondernemingsraad echter géén verrassing. De voorzitter wil niet verder ingaan op de kwestie, omdat het volgens hem een interne kwestie is. 

Klokkenluider
De anonieme brief die op 11 mei bij Omroep Flevoland binnenkwam, maakt melding van een angstige en niet veilige cultuur op het gemeentehuis van Dronten. Ook zou er weinig worden samengewerkt. "Door deze misstanden functioneert de gemeente niet optimaal en wordt de samenleving op kosten gejaagd", zo stelt de briefschrijver. Deze zegt namens het personeel te spreken.  

Toezichthouder
De provincie Flevoland zou als toezichthouder de situatie kunnen doorlichten. De provincie laat weten dat ze de situatie wel volgt, maar dat ze het aan de gemeenteraad van Dronten overlaat om eventueel actie te ondernemen. De fracties in de raad reageren verdeeld. Een paar partijen willen weten waarom ze niet op de hoogte waren en overwegen het college om opheldering te vragen. 

 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel