Top gemeente wist wel degelijk van interne problemen

DRONTEN
Het college van burgemeester en wethouders én de directie van de gemeente Dronten waren wel degelijk op de hoogte van de interne problemen die vorige maand via een anonieme brief naar buiten kwamen. Direct na het verschijnen ervan zei burgemeester Aat de Jonge dat hij 'zich totaal niet in de brief herkent', en ook de directie was 'zeer verrast' door de boodschap van de anonieme klokkenluider.

Top van de organisatie
Maar uit  stukken die Omroep Flevoland in haar bezit heeft, blijkt dat de top van de gemeentelijke organisatie al lange tijd bekend is met de interne problemen op het gemeentehuis. In een verslag van de ondernemingsraad staat onder meer dat de relatie tussen het college van burgemeester en wethouders en de directie genormaliseerd moet worden. De nieuwe gemeentesecretaris, die lid is van de directie, moet het vertrouwen van het college terugwinnen, zo staat in het verslag. "Dan kan het bestuur weer besturen en de directie en ieder ander in de organisatie weer gewoon zijn werk doen".

Geen verrassing
Direct na het verschijnen van de anonieme brief zei de ondernemingsraad van de gemeente Dronten dat ze er niet van op de hoogte was. Uit een nadere toelichting blijkt nu dat de OR inderdaad verrast was door het versturen van de brief aan de pers. De inhoud van de verklaring is voor de ondernemingsraad echter géén verrassing. De voorzitter wil niet verder ingaan op de kwestie, omdat het volgens hem een interne kwestie is. 

Klokkenluider
De anonieme brief die op 11 mei bij Omroep Flevoland binnenkwam, maakt melding van een angstige en niet veilige cultuur op het gemeentehuis van Dronten. Ook zou er weinig worden samengewerkt. "Door deze misstanden functioneert de gemeente niet optimaal en wordt de samenleving op kosten gejaagd", zo stelt de briefschrijver. Deze zegt namens het personeel te spreken.  

Toezichthouder
De provincie Flevoland zou als toezichthouder de situatie kunnen doorlichten. De provincie laat weten dat ze de situatie wel volgt, maar dat ze het aan de gemeenteraad van Dronten overlaat om eventueel actie te ondernemen. De fracties in de raad reageren verdeeld. Een paar partijen willen weten waarom ze niet op de hoogte waren en overwegen het college om opheldering te vragen. 

 

 

reacties (36)

 • Cees

   

  Ziet er weer naar uit dat een paar mensen hier allemaal dingen neerzetten. Zoals gewoonlijk als het over Aad gaat. Je kan hier allemaal namen aannemen en vervolgens het ene na het andere berichtje sturen. Kort om. Behalve het stuk van Omroep Flevoland, neem ik deze berichten met een korreltje zout.

  reageer
 • H.P.

   

  Ik snap niet dat de OR zich niet distantieert van de directie en opkomt voor de ambtenaren van de gemeente die wel vooruit willen. Het lijkt er op dat de OR zich voor het karretje van de directie laat spannen. Lekker hoor voor de medewerkers die denken met hun klachten naar de OR te kunnen gaan. "jammer joh maar we kunnen niks doen omdat dat niet mag van de directie" slappe OR. en de directie kan dus gerust zeggen dat de OR achter hun beleid staat.

  reageer
 • Henk

   

  Niet zo moeilijk: als ze dat doen zijn ze zelf vroeg of laat aan de beurt, zo werkt dat. Ze kiezen dan uiteraard voor zichzelf.

 • Linda

   

  De problemen in de Gemeente Dronten zijn allang bekend en het is ook niet de eerste keer dat de veger er doorgaat want die is er al eerder doorgegaan maar blijkbaar niet goed genoeg want er zitten daar veel rotte appels daar kunnen hun goed liegen bedriegen stelen in de Gemeente Dronten ( Politie ,Jeugdzorg ,School en Gemeente medewerkers ) kunnen ze dat eerste klas dat is gelovig Dronten

  reageer
 • pieter

   

  De stentor schrijft, dat tijdens het bezoek van de koning, de burgemeester iedereen preventief wil laten fouilleren, met deze onzinnige actie wil hij zeker de stoere "jonge" uithangen en de aandacht van de gemeenteproblemen even afleiden.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ik vraag mij steeds vaker af of de diverse politici / beleidsmakers dan echt helemaal geen enkel greintje integriteit meer bezitten?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frank V

   

  Hij heeft mij ook bedonderd.

  reageer
 • Henk

   

  Aan alle negatievelingen......nog ruim een jaar en dan gaat Aat weg. Hij ging voor tweede termijn maar hoefde nog maar 2 jaar tot zijn 65ste dus was alleen maar bedoelt om geld veilig te stellen. Let op over een jaar vind hij dat hij plaats moet maken en offert hij zich op om weg te gaan. Was al aan te zien komen bij zijn herbenoeming, helaas zag de gemeenteraad dat niet

  reageer
 • Frits

   

  Een burgemeester mag door tot zijn 70e.

 • pieter

   

  Een kliek al die slaafse raadsleden. (ons kent ons)

 • Gebrekkige bestuurskracht

   

  Tijd voor een bestuurskracht-onderzoek naar de toekomst van de gemeente Dronten. En bij gebrekkige bestuurskracht, net als gemeenten elders in het land met te weinig bestuurskracht: opheffen. De provincie Flevoland is de enige provincie die geen bestuurskracht-onderzoeken doet. Waarschijnlijk uit angst dat Urk, Dronten en mogelijk ook Zeewolde door de mand vallen, en er nog maar drie of vier gemeenten overblijven.

  reageer
 • Brinkman

   

  Aat en kornuiten per direct op non actief. En nee geen wachtgeld ze hebben de gemeente al genoeg euro's gekost .

  reageer
 • Hans Dijk

   

  Arrogantie van de macht, glashard ontkennen en dan schoorvoetend toegeven omdat het niet anders kan. Hoe moeten we vertrouwen in de politiek houden met dit soort leiden.

  reageer
 • Joke

   

  Koning keizer admiraal, Aat is het allemaal! Binnenkort in de Meerpaal:Aat Underwood

  reageer
 • Haro

   

  Dronten snakt naar vernieuwing, geen vernieling! Time for a change!

  reageer
 • Ilse

   

  En dat terwijl er toch echt nog niet zo heel erg lang geleden gesprekken geweest zijn over het functioneren van de bugemeester. Mensen vinden er wel iedere keer wat van maar als het moment daar is durven ze er niets mee te doen. Ook de raadsleden niet, want zij kunnen niet tegen hem op.

  reageer
 • Piet

   

  Ongelofelijk, wat een farce!

  reageer
 • Martin

   

  Zondagochtend maar even de handjes goed vouwen Aadje ! Burgervader zonder ruggengraad. Verschrikkelijke arrogantie. Alles klein willen houden. Verdeel en heers. Dronten 2017

  reageer
 • Wally Tax

   

  Zo langzamerhand Trumpiaanse taferelen in Dronten. Donald verziekt Klimaatakkoord, Aatje verziekt sociaal klimaat. Jammer voor de wereld maar ook erg voor Dronten ( in dubbel opzicht ). Wanneer wordt de gemeenteraad wakker? Impeach Aatje Trump!

  reageer
 • pieter

   

  De tien geboden worden met voeten getreden, gij zult geen valse getuigenis afleggen, dat maak je met vrome versjes op zondag ook niet goed.

  reageer
 • bert

   

  Waarom kijk ik hier niet van op.

  reageer
 • Jim

   

  Tuurlijk ontkent Aadje alles! Geen commentaar op zijn beleidt. Hij is is toch immers de beste!

  reageer
 • S. de Liefde

   

  Deze burgervader en zijn 'gevolg' komen wel erg vaak negatief in het nieuws. Zo langzamerhand kunnen ze zichzelf toch ook niet meer serieus nemen? In ieder geval worden ze door een deel van de bevolking van de gemeente Dronten al langere tijd niet meer serieus genomen en/of vertrouwd. Meneer de Jonge en consorten: opstappen is ook een optie...

  reageer
 • Hendriksen

   

  Sinds dat Dekker weg is al burgemeester gaat het niet erg lekker met de opvolgers.

  reageer
 • ViKing79

   

  Als dit waar is, mag meneer Aat zich diep gaan schamen en zich beramen op zijn toekomst, welke op korte termijn mag veranderen voor mij (en vele Drontenaren). Dit zou liegen eerste klas zijn! En dan de reactie die hij telefonisch gaf aan Omroep Flevoland.........die kerel maakt zich met de dag belachelijke en onbetrouwbaarder. Het wordt tijd voor een frisse tornado in het gemeentehuis in Dronten! Rotte appels eruit en een college van B&W die zich inzet voor de gemeente erin!

  reageer
 • Jolanda

   

  Ongeloofwaardig zoals deze burgemeester reageert. Als bewoner van Dronten neem ik dit bestuur in ieder geval niet meer serieus.

  reageer
 • Wiebe filippus

   

  Die burgemeester kun je zeker niet op zijn woorden geloven. Ik weet nog dat hij vorig jaar een groot gevecht op het azc waarbij meer dan 10 politieauto's kwamen, afdeed als een incident tussen 2 personen. Hij vindt ook vooral zichzelf heel belangrijk. Gemeente Dronten is voor hem een bijzaak.

  reageer
 • Hans

   

  De inhoud van de brief is voor de OR echter geen verrassing. Dus de OR is op de hoogte dat het management niet functioneert en dat in Dronten een angstcultuur heerst en de organisatie zwaar verziekt is, maar kan dit blijkbaar niet met de directie uitpraten. Logisch dat de steller van de brief dan maar op een andere manier dit grote probleem aan de kaart brengt als zelfs de OR door de directie geinitimideerd wordt.

  reageer
 • Rob

   

  Hiermee worden de reacties op vorig artikel dus bevestigd! Management top van Dronten is alleen maar uit op eigen gewin. Gemeentesecretaris weg en directeur projecten zijn al weg. Nu nog de Jonge opstappen en directeur bedrijfsvoering dan kun je in Dronten met een schone lei beginnen en bouwen aan een gezonde organisatie.

  reageer
 • Frenky

   

  Omroep Flevoland. Ik voorzie een taak voor jullie om voor het gemeentehuis te bivakkeren en te zorgen dat deze mensen zich gaan verantwoorden.

  reageer
 • Max

   

  Ze dronken een glas, deden een plas, en alles bleef zoals het was.

  reageer
 • Jansma

   

  De burgemeester maakt zich al langere tijd belachelijk. Ik vind deze man alles behalve geschikt in zijn rol als burgemeester voor de gemeente Dronten.

  reageer
 • Maartje

   

  Burgemeester van Dronten, zo komt alles toch nog uit. Wordt tijd dat de provincie ingrijpt en de lieden die de boel in Dronten verknallen worden weggestuurd.

  reageer
 • Rinus

   

  Bijna verkiezingen en Aat met pensioen.

  reageer
 • SJP

   

  Zielige man, die burgemeester.

  reageer
 • drontern

   

  mee eens groeten

 • Ron

   

  Gaat lekker daar in dronten. Gemeente die alles bij elkaar lieft met de burgemeester voorop.

  reageer
 • Jan

   

  De reactie van de Jonge was al schandalig waarbij de klokkenluider direct aan de kant werd geschoven, deze nieuwe informatie maakt het gewoon diep triest. Dit versterkt het beeld van de cultuur alleen maar.

  reageer
 • Ron

   

  Ik denk dat het tijd wordt dat de commissaris van de koning zich er eens mee gaat bemoeien.

  reageer
 • Esveen

   

  Liegen heet dat en er is nu maar een stap. OPSTAP(PEN).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert