Gemeente Almere moet miljoenen sparen

ALMERE
Almere voldoet niet aan de norm van een financieel gezonde gemeente. Dat blijkt uit de jaarrekening 2016. Almere heeft te veel schulden in verhouding met wat de gemeente bezit. In totaal heeft de gemeente 614 miljoen euro aan leningen. Om een financieel gezonde positie te hebben, moet de stad 30 miljoen euro sparen. 
 
Meer grondverkoop en minder bijstand
De gemeente hield over 2016 wel 14 miljoen euro over. Dat komt omdat de gemeente meer grond heeft verkocht dan de bedoeling was. Ook deden minder mensen beroep op de bijstand en kwamen er voor het eerst in drie jaar meer mensen in Almere wonen dan er de stad verlieten.

Tijd om te sparen
Als het aan wethouder van financiën Mark Pol ligt, moeten alle meevallers direct naar de reserves. Daarnaast wil hij een deel van het geld dat de gemeente in 2016 heeft verdiend aan de grondverkoop, ruim 11 miljoen euro, in de spaarpot stoppen. Zo komt hij op een totaalbedrag van ruim 25 miljoen euro dat naar de reserves zou gaan. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad wat er met dat geld gebeurt. Volgens de wethouder is sparen nodig omdat de gemeente de afgelopen jaren meerdere malen de reserves moest aanspreken om tegenvallende resultaten te kunnen opvangen. Hierdoor zijn de reserves fors geslonken, van 400 miljoen euro in 2009 naar 275 miljoen euro in 2016. 

Gemeente moet weer grond afwaarderen
Uit de jaarrekening blijkt verder dat de gemeente ook de grond moet afwaarderen. Almere heeft veel grond met de actuele waarde in haar bezit. Nu blijkt dat de gemeente de komende tien jaar niets doet met een deel van die grond. Het gaat vooral om grond in de villawijk Overgooi en bedrijventerreinen. Het gevolg is dat die gronden minder waarde hebben. Hiervoor heeft de gemeente een bedrag van 70 miljoen euro ingezet om het waardeverschil te overbruggen. Dat geld komt deels door de winst die gemeente heeft geboekt op de verkoop van de gronden elders in de stad. 

Gemeente is optimistisch
Wethouder Pol is optimistisch over de toekomst. Omdat de economie weer aantrekt, verwacht hij dat de gemeente veel geld gaat verdienen aan de grondverkoop. Positieve ontwikkelingen ziet Pol nu al, maar die cijfers neemt hij niet mee in de berekeningen van 2016.

reacties (20)

 • Dirk

   

  geld naarde spaarpot ? welnee ome frits huis heeft nog geld nodig voor zijn onzin projectjes hier want hij wil juist zo veel mogelijk geld uit geven aan zijn onzin

  reageer
 • Pzaal

   

  Tja spaarzaamheid noemt de gemeente dat toch? Ik durf te wedden dat het iets met de Flopriade te maken heeft.

  reageer
 • .W.

   

  Gelukkig mag de kiezer zich in maart 2018 uitspreken. Ik neem aan dat de anti floriade partijen veel zetels gaan winnen.

  reageer
 • Cirefrin

   

  Per direct stoppen met Floriade. Heb het al gezegd dit wordt een regelrecht financiële afgang voor de almeerse burger.

  reageer
 • Hannes

   

  Sparen nu alleen voor de Floriade/woonwijk! Nogmaals gooi het hete hangijzer overboord! Het gaat nu eenmaal niet twee heel verschillende projecten onder één overkoepelende organisatie structuur het project tot stand te brengen, "als men niet van een gegarandeerde budget uit kan gaan!!" Er is nog zoveel moois om het Rondje Weerwater een ware culturele structuur te geven! Dan laat ik het Kasteel nog buitenbeschouwing!!

  reageer
 • Karel

   

  In veel opzichten ben ik het met u eens wat de Floriade aangaat, maar het Rondje Weerwater wordt het zoveelste kapitale debacle van deze gemeente. Het moet allemaal steeds gekker en drukker worden. Rustige plekken? Weg ermee! Waarom zouden we nog rust creëren? Met bewoners rekening houden? Waarom? De architecten hebben de wildste ideeën over het Weerwater als toeristische attractie. Tel uit je winst. Maar door u en mij worden de kosten van al die "leuke" plannetjes betaald. U heeft het over zoveel moois voor het Weerwater. Dat is (of eigenlijk moet ik nu zeggen; was!) er al. Men moet er afblijven.

 • laat alle reacties zien
 • Ed Molenaar

   

  Het wordt eens tijd dat bestuurders persoonlijk verantwoordelijk worden voor hun acties.

  reageer
 • Kees

   

  Vertel. Wat hebben ze misdaan? De stad gered nadat de sp en pvv het weer eens af hebben laten weten door weer geen verantwoordelijkheid te nemen. Zij zijn de elite. Geen verantwoordelijkheid, wel vangen.

 • RechtseStemmer

   

  Wat een complete aanfluiting deze gemeente, en dan vooral B&W, en de gemeenteraad! De PVV heeft hier de afgelopen jaren keer op keer op gewezen, dat het grondbeleid en het megalomane idee van de schaalsprong Almere aan de rand van de afgrond zou brengen. Maar altijd was nul inhoudelijk weerwoord van prutspartijen als PVDA, VVD en D66 dat de PVV alleen maar zwartkijkers waren, en domme tokkies! Maar wederom krijgt de PVV gelijk. Het totaal irreële beleid van deze gemeente, met als toppunt het absurde plan voor de Floriade, maakt van Almere een artikel 12 gemeente, failliet en onder curatele. De gemeente, specifiek B&W, en dan met name de PVDA, denkt dat ze de Floriade kunnen misbruiken om het gat van de grondexploitatie te dichten door de grond van de Floriade goedkoop te ontwikkelen (lees: rijkssubsidie voor de Floriade), en na het evenement duur te verkopen. Maar de Floriade wordt steeds meer een molensteen rond de nek van de gemeente, die totaal incapabel is om zo'n soort evenement succesvol te ontwikkelen. Het enige wat de gemeente doet is geld uitdelen aan vriendjes, de PVDA aan de bestuurders van de Floriade, D66 aan Urban Greeners, de D66 jugend, en de VVD aan nu aan de Floriade Business Club. Maar er is nul plan, nul idee, nul expertise, en straks nul geld. De burgers van Almere kunnen niet wachten tot de lokale verkiezingen van Maart 2018!

  reageer
 • Willem dronte

   

  Wij zeggen dan bedank floriade en pvda en betaal ze almeerder s

  reageer
 • michael

   

  ach een reservepotje van 275 miljoen en de gemeente maar klagen dat ze arm zijn, ze zijn veel te gulzig geweest met het allemaal maar opkopen van gronden van het rijk en daar tegen over geen goed beleid neerzetten met het aantrekken van bedrijven en (te)weinig bouwen van woningen(mede door de crisis) en het laten leegstaan zoals bv. de Aardbei(1 miljoen aan kosten p.j) en het Alnovum etc. En met dat mooie potje is de Floriade ook gedekt en kan zo worden uitgevoerd want de rente ophalen bij de bank is toch 0, niets !!

  reageer
 • Remco

   

  Zo grappig. Eerst was dit een positief bericht. Dat Almere 25 miljoen extra kan sparen. Even later is alles veranderd naar een negatief bericht. Eigelijk zou je ze alle bij online moeten zetten

  reageer
 • Johnny

   

  tijd de polder te verlaten. Je he de belastingen zijn overal hoog, maar dan toch liever voor service dan voor schulden en bijstaand.

  reageer
 • Elly

   

  Het lijkt me een goed idee om nog meer financiële strops als de Floriade te beginnen en veel gemeenschapsgeld asn uit te geven. Dan hebben we de meeste kans om onder curatele gesteld te worden 👍

  reageer
 • ronald

   

  Tel daarbij op de oplopende kosten van de floriade en de belastingen gaan omhoog ,ja in Almere kan het (niet op )

  reageer
 • Tim

   

  Als ze maar niet de bewoners verder gaan uitknijpen om het financiële gat te dichten. Ik zie alweer een nieuwe blauwe zone aankomen met een dure ontheffing voor de bewoners. Of nog hogere leges voor het stukje ID plastic.

  reageer
 • Jim

   

  De grootste klap, die Floriade heet, komt nog!

  reageer
 • Enna

   

  Je stad niet onderhouden en nog steeds geld tekort. Knap hoor! En dan nog het Floriade verhaal wat er aan zit te komen. Blij dat ik niet zo met mijn huishoudboekje omga!

  reageer
 • Karel

   

  Het is wel degelijk uw huishoudboekje, het is ook uw belastinggeld. Deze gemeente is een kei in het strooien met andermans geld ten koste van de basisvoorzieningen van de Almeerders.

 • Leo

   

  Gek he met die Floriade geld-smijterij !

  reageer
 • Martin

   

  Ondernemertje spelen gaat gemeentes, lees ambtenaren, nu eenmaal niet goed af. Te grote broek aangetrokken en de belastingbetaler mag het ophoesten.

  reageer
 • Jopie

   

  Ik voel een belastingverhoging aankomen omdat men niet de hand op knip kan houden.

  reageer
 • Karel

   

  Goh! Almere voldoet niet aan de norm van een financieel gezonde gemeente. Verbazend! Hoe zou dat nu toch komen? De jaarrekening 2016 is een bewijs van financieel onvermogen van dit bestuur en geeft ons vast een voorproefje op de periode rond de Flopriade, want geheid komt Almere door de miljoenen verliezen dan onder curatele te staan, worden we een artikel 12 gemeente. Met het "sparen" van de heer Pol vermoed ik dat wordt bedoeld: nog minder onderhoud aan straten, stoepen en paden, minder schoonhouden van de stad, grote groene kaalslag (ja, het kan vast nog erger), belastingverhogingen voor de Almeerders, want de Flopriade moet en zal doorgaan. En zo bloedt deze stad langzaamaan financieel dood. Armoe troef! Rest me nog de vraag hoe Pol denkt de grond in Almere te verkopen. En aan wie? Ik zie het somber in met al die nu al leegstaande panden en het groeiend aantal kale oppervlaktes. De economie trekt aan? We moeten het afwachten of dit ook zijn effect op Almere heeft. Maar wie ben ik? Pol heeft misschien een glazen bol.

  reageer
 • Ron H

   

  Lees je wel goed? Almere heeft 25 miljoen overgehouden ! En de crises is voorbij huizen vliegen de winkel uit dus de grondverkoop zal in 2017 wederom goed uitpakken. Daarnaast is de spaarpot nog steeds 275 miljoen groot. daar kan die floriade met gemak uit worden betaald. Ik zie het als een meer dan half vol glas.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert