Superbatterij wordt misschien getest in NOP

NOORDOOSTPOLDER
Een consortium van bedrijven wil een superbatterij om zonne-energie in op te slaan mogelijk testen in de Noordoostpolder. Het gaat dan om een zogenoemde waterstofbromide flowbatterij. Deze is een stuk goedkoper dan de huidige oplaadbare lithiumbatterij, omdat de levensduur veel langer is.  De chemicaliën en de waterstof die in de batterij worden gestopt gaan namelijk oneindig lang mee en hoeven niet vervangen te worden.

Het consortium bestaat uit het bedrijf Elestor Electricity Storage dat de batterij heeft ontwikkeld, ingenieursbureau Witteveen+ Bos en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het consortium wil de locatie van de proef nog niet bekend maken. Die locatie moet wel in de buurt van zonnepanelen liggen. 

Binnen twee weken neemt het consortium de beslissing of de test inderdaad Noordoostpolder wordt uitgevoerd. De kans daarop is wel groot, zegt Rafaël van der Velde van Witteveen+Bos. De pilot  krijgt een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

reacties (9)

 • Boels

   

  De productie in februari is 3,9% en van maart 7,3% van de jaaropbrengst (op basis van cijfers van 2016). Maar wat doe je dan met de overproductie als je los van het net wilt zijn? Want 12 x 3,9% = 46,2 % (overproductie 53,4%) en 12 x 8,78% = 87,8% (overproductie 12,2%). Bij salderen is een accu vanzelfsprekend niet nodig.

  reageer
 • Ron H

   

  als we aan de productie van feb of maart genoeg aan hebben gaat je rekensom nmm niet op.

  reageer
 • Boels

   

  Weet jij of ze gesteund worden van ontwikkelingsgelden via RVO? Want dat zou zeker op zijn plaats omdat het een veelbelovende ontwikkeling is. Niet te vroeg juichen over de opslag van zonne-energie; ik heb er ooit aangerekend en voor volledige onafhankelijkheid van het net zal je een accu (in welke vorm dan ook) nodig hebben met een capaciteit van ongeveer 60 maal de gemiddelde opbrengst per dag. [dat komt omdat de opbrengst in juni rond 100 maal groter is dan in december]

  reageer
 • Frans

   

  Persoonlijk op bezoek geweest bij het bedrijf. Inspirerend innovatief bedrijf Elostor. Geen 1april grap maar heeft alle potentie grootschalig uitgerold te worden. Grootschalig bv ook in woonwijken waar we de dag-overschotten van zonne-energie op daken in de nacht kunnen gebruiken. Kortom waardevol op weg naar 2050 in het kader van de energie transitie.

  reageer
 • polderboertje

   

  Hij komt hoij komt, Jippieeee.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Schaapjes

   

  In elk geval word ik hier stukken vrolijker van dan zo'n ouderwetse fossiele vliegbasis bij Lelystad!! Bij Brand loskoppelen en gecontroleerd uit laten fikken.

  reageer
 • Flevogoed

   

  Hoop dat er rekening wordt gehouden met de brandveiligheid en de invloeden op het milieu na calamiteiten .

  reageer
 • Mooiweer

   

  Top we komen er wel om zonne energie op te slaan voor piek levering of bewolkte dagen . Hoop alleen dat het ook betaalbaar blijft nu de stroom prijzen weer gaat gezakt zijn.

  reageer
 • P. Raadgever

   

  Eerst las ik een verhaal over de hyperloop en weer over een superbatterij, worden beiden in Flevoland getest!! Gisteren was het toch 1 juni en geen 1 april... De zoveelste luchtballon die bij ons wordt opgelaten..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert