Nog steeds alcohol over toonbank voor minderjarigen

ALMERE • Wo 7 juni 2017 | 15:35 • Woensdag 7 juni 2017 | 15:35
Jongeren onder de 18 kunnen in Almere vaak nog alcoholische drank kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente. Die stuurde vorig jaar in opdracht van de gemeente mysteryshoppers op pad. Bij de helft van alle pogingen kregen zij gewoon drank, zonder dat hen gevraagd werd een ID-kaart te tonen.

In supermarkten en slijterijen werd het vaakst naar een ID-kaart gevraagd. In sportkantines  en de horeca het minst. De Almeerse cijfers zijn gelijk aan het Nederlandse gemiddelde, met uitzondering van de sportkantines. Die  leven de regels beter na dan landelijk.

Drankgebruik lijkt af te nemen
Opvallend is wel dat het erop lijkt dat jongeren minder alcohol zijn gaan nuttigen. Uit een GGD-onderzoek blijkt dat het aantal jongeren dat zegt recent nog gedronken te hebben afneemt. In het schooljaar 2013/2014 was dit 26%. Afgelopen schooljaar was dit nog 12%.

De GGD wil hier nog geen conclusies aan verbinden, omdat de wijze van ondervragen is veranderd. Een oorzaak voor de daling is dan ook niet aan te wijzen. De GGD hoopt  dat educatie en voorlichting hieraan hebben bijgedragen, maar het is nog te vroeg om daar met zekerheid iets over te zeggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel