Pioniers laten zien dat aardgasloos wonen nu al kan

LELYSTAD
Aardgasloos wonen is de toekomst. Althans, dat vinden milieuorganisaties en de overheid. De ambitie is om in 2050 woningen in grote delen van Nederland aardgasvrij te hebben. Nieuwbouwwoningen zullen al eerder zonder gasaansluiting worden opgeleverd. 

Er zijn natuurlijk altijd pioniers die het nu al doen. In Flevoland wonen bijvoorbeeld mensen die geheel of gedeeltelijk zonder aardgas leven. In Lelystad werd woensdagavond een kennisavond georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Flevoland.

Doel was om bezoekers voor te lichten hoe je een woonhuis aardgasvrij maakt. Onder de pioniers doen sommigen het voor het geld, anderen vanwege het milieu en ook was er iemand aanwezig die het vanwege de aardbevingen in Groningen doet. Het geheim volgens hen: gewoon beginnen, want het is niet moeilijk.

Zo kan er voor veel isolatiemaatregelen subsidie worden aangevraagd. Ook zijn er inmiddels veel apparaten zoals warmtewisselaars, zonneboilers en zonnepanelen die makkelijk te installeren zijn.

Volgens een van de bezoekers maakt onbekend onbemind en is het daarom belangrijk dat er avonden zoals deze worden georganiseerd.

reacties (10)

 • Bezoeker

   

  ik was gisteren bij de interessante bijeenkomst. Een van de presentaties was juist van een bewoner van de Landerijen in Lelystad die zich heeft laten afsluiten van de stadsverwarming. Hij vond de (vaste) kosten van de stadsverwarming te hoog en was het niet eens met het monopolie van Nuon. Zijn oplossing: 28 zonnepanelen en een warmtepomp voor zijn goed-geïsoleerde woning uit 2003. Hij kon probleemloos en kosteloos zich laten afsluiten van de stadsverwarming.

  reageer
 • Ruud992933

   

  Leuk dat verhaal van stadsverwarming maar ook in Almere en Lelystad is deze gestookt met aardgas, uitgezonderd een klein deel welke gestookt wordt met houtsnippers zoals de centrale bij gevangenis Lelystad. Conclusie de mensen worden misleid door mooie verhalen.

  reageer
 • CO

   

  Wij hebben al 7 jaar en all-electric woning zonder stadsverwarming. Bevalt prima en een energierekening van 10 euro per maand is ook prettig. Daar komt nog en subsidie van 40 euro per maand bovenop. Effectief ontvangen we elke hand dus ruim 30 euro.

  reageer
 • Koos W

   

  Ik woon al 17 jaar aardgasvrij in Lelystad, en daarvoor in Almere. Stadverwarming en die wordt niet met gas gestookt.

  reageer
 • Poe

   

  Aardgas loos wonen is er al lang, zie landstreken wijk in Lelystad. Nu nog de Monopoli positie van Nuon mbt stadsverwarming aanpakken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gfty

   

  Jammer dat ik geen enkele keuze heb door de extreem dure stadsverwarming.

  reageer
 • HM

   

  De Landstrekenwijk in Lelystad is zo'n 20 jaar geleden al volledig zonder aardgas aangelegd. Verwarming gaat via stadsverwarming en koken elektrisch.

  reageer
 • Bert

   

  Een strenge winter en iedereen is weer genezen.

  reageer
 • Robert

   

  Toch bijzonder dit, groot deel van Almere is al tientallen jaren aardgasvrij. Ik al sinds 1988 en was echt niet de eerste.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het gaat om emissievrij wonen en dat houdt ook dat er geen elctriciteit van buiten komt. Uiteindelijk is die altijd gemengd en is er altijd fossiel gestookt om continuïteit te houden. En ook geen verlengsnoertje naar de buren als het even tegen zit.

  reageer
 • Cees

   

  En waarom "gaat het om emissievrij wonen"? Gaat het niet om het verlagen van het energiegebruik en het opwekken van energie door hernieuwbare bronnen in combinatie met schoon fossiel als overgang? En waarom is er een back-up nodig in de vorm van "verlengsnoertje naar de buren als het even tegen zit"? Dat heb ik met mijn gasgestookte cv-keten toch ook niet?

 • Boels

   

  Ga nu niet het groene feestje verpesten met technische nuchterheid ;-) Je hebt natuurlijk gelijk, maar zolang NGO's op alle overheidsnivo's de dienst uitmaken gaat het niet veranderen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert