Nieuw leven voor afgedankte polyester bootjes

FLEVOLAND • Do 8 juni 2017 | 12:57 • Donderdag 8 juni 2017 | 12:57
De rompen van oude polyester bootjes krijgen een nieuwe bestemming. Er worden planken van gemaakt die worden gebruikt als beschoeiing. Zo'n damwand beschermt de oever tegen golven waardoor de waterkant niet afkalft.

De boten zijn gemaakt van thermoharde composieten. Dat materiaal is zo hard dat het na gebruik wordt verbrand omdat het niet te recyclen is. Het is onderzoekers van hogeschool Windesheim gelukt om planken van de rompen te maken. Die rompen worden in stukken gezaagd en dan vermengd met een soort lijm. De planken die dan ontstaan zijn erg hard en bestand tegen water.

Damwanden zijn meestal gemaakt van tropisch hardhout. Door kunststof damwanden te gebruiken, hoeven er minder bomen te worden gekapt. De nieuwe oeverbeschoeiing gaat naar verwachting veel langer mee.

De eerste 80 proefplanken plaatst Waterschap Zuiderzeeland bij de Beatrixsluis in Almere. Er wordt nog onderzocht hoe een productielijn opgezet kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel