Superbatterij wordt getest op gemeentewerf

EMMELOORD • Do 15 juni 2017 | 8:24 • Donderdag 15 juni 2017 | 8:24

Een nieuwe superbatterij voor de opslag van duurzame energie wordt getest op de gemeentewerf in Noordoostpolder. Een consortium van bedrijven en instellingen heeft voor die locatie gekozen omdat daar het juiste aantal zonnepanelen op het dak ligt om de test goed te laten verlopen.

Voordeel van de batterij is dat hij gemaakt is van goedkope materialen, zoals zeewater. Het is een zogenoemde waterstofbromide flowbatterij met een lange levensduur. Het principe van de batterij is in de jaren '60 al bedacht door ruimtevaartorganisatie NASA. De doorontwikkeling is noodzakelijk omdat er veel energie duurzaam wordt opgewekt die nog niet in grote hoeveelheden opgeslagen kan worden om die op een later moment te gebruiken.

Het consortium bestaat uit het bedrijf Elestor Electricity Storage dat de batterij verder ontwikkelt, ingenieursbureau Witteveen+ Bos en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidieert de proef. Die kan in Noordoostpolder op veel steun rekenen, omdat die gemeente een van de duurzaamste van Nederland wil worden. De energiepioniers van Noordoostpolder zijn ook betrokken bij het project. Zij moeten straks draagvlak bij de bevolking voor elkaar krijgen om de batterij in wijken met veel zonnepanelen te plaatsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel