Strengere regels en controle rond jeugdhonken

URK
De jeugdhonken op Urk worden voortaan strenger gecontroleerd. Alle politieke partijen in de Urker gemeenteraad gaven woensdagavond aan hiermee in te stemmen. Er is in de toekomst nog maar plaats voor maximaal 15 jeugdhonken en die mogen aan niet meer dan 25 jongeren onderdak bieden.

Alcoholhoudende drank mag in de honken wel genuttigd worden, maar het mag er niet verkocht worden. De handel in en het gebruik van drugs is helemaal uit den boze. Jongeren die naar zo'n honk gaan, moeten zich kunnen legitimeren. Ze mogen niet dronken worden en niet voor overlast zorgen op straat.

De eigenaar van het pand met een jeugdhonk en de jongeren die achter de bar staan, moeten een convenant met de gemeente ondertekenen. Daarin beloven ze dat ze zich aan de nieuwe regels houden.

Definitieve sluiting
Op basis van de nieuwe regels kan de gemeente Urk jeugdhonken sluiten als ze zich niet aan de regels houden. Bij een eerste overtreding krijgen ze een schriftelijke waarschuwing en een gesprek met de wethouder. Bij een tweede overtreding binnen één jaar wordt het jeugdhonk een maand gesloten. Worden de regels binnen twee jaar drie keer aan de laars gelapt, dan volgt een definitieve sluiting.

Oneerlijke concurrentie
Het beleid komt er omdat de legale horeca al jaren strijdt tegen de vele barretjes en jeugdhonken op Urk. Daar zou veel drank genuttigd en verkocht worden en dat is oneerlijke concurrentie, stelt de horeca. Met de nieuwe regels heeft de gemeente nu ook een wettelijke grondslag om bij overtredingen op te treden.

Horeca Nederland laat via een woordvoerder weten dat de nieuwe regels een stap in de goede richting zijn. "We willen een gelijk speelveld. Jeugdhonken en buurthuizen, maar ook sportverenigingen, moeten zich aan dezelfde regels houden als wij. We gaan er dan ook van uit dat de gemeente Urk  flink gaat controleren", aldus een woordvoerder van Horeca Nederland. 

In het najaar wordt gekeken of de nieuwe regels het gewenste effect hebben en zullen ze waar nodig worden aangescherpt en uitgebreid.

reacties (16)

 • Kees

   

  Pas voor het eerst weer in de zolder in 15 jaar. Moest mn glas bier tegen mn kin houden zo druk. Kon me niet eens bewegen. Bij sluiting krijg je bbq in de tuin van de burgemeester. 60% op urk is jeugd onder de 20 jaar. En op urk is al geen zak te doen. Geen bios,bowling,multifunctionele centrum,enzenz.enigste wat er op urk is, is de kroeg en daarom ga je uit verveling een krat per avond drinken

  reageer
 • Jaap

   

  De SGP wethouder zou het verschil kunnen maken en kunnen sluiten. Geert lieg blijft helaas door liegen. Hoeveel geld heeft zijn zoon met die zuipbar verdient? Hoe dubbel kun je zijn als wethouder.

  reageer
 • Tutu

   

  Zet wel een flink tuinhuis in mijn tuin. Kunnen ze daar hun gang gaan.

  reageer
 • Brinkman

   

  Het gaat goed met de jeugd op Urk. Ook respect voor de gemeente.

  reageer
 • Pieter

   

  Hij is weer (goed) bezig die Geert lieg en bedrieg. De woonwijk aan de overkant van het kanaal ligt tot diep in de nacht wakker. Haarde muziek veel gegil van dronken gasten. Bijna ieder weekend vliegt er vuurwerk de lucht in daar bij die barren. Zo (goed)iis de handhaving of niet Geert!!!!!!! De werkelijkheid is anders. Ben er zelf al eens polshoogte wezen nemen. Geen handhavers gezien ben er toch wel twee uur in dat buurtje geweest. Er werd wel gelijk gezegd dat ze mij zagen lopen koem ier ouwe niem een pilsien of een speatjen. Dus Geert welke handhaving bedoel je? Degene die er niet aanwezig zijn!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bakker

   

  Zolang de wethouder zijn eigen familie in een jeugdhonk onderbrengt zonder toilet, zal de controle een wassen neus zijn. Schijnvertoning.

  reageer
 • Brinkman

   

  Blijkbaar gelden er andere regels dan in Nederland.

  reageer
 • Jean

   

  Dan moeten ze wel gaan handhaven. Maar dat zal wel allemaal met de mantel van God bedekt worden. Eerst zal toch die 300 kg cocaïne verbruikt moeten worden.

  reageer
 • The Law

   

  Ik vraag me eigenlijk af waar ze al die jeugdigen gaan bergen straks. 14.000 man verdeeld over 8 kroegjes.

  reageer
 • Urk

   

  Lekker met je eigen vrienden biertje doen...is toch niks mis mee.komt er ook niet zo vaak herrie..en als je al die jeugd in het dorp loslaat word het daar een zootje...en je lapt een tient de man in barretje of 2 euri de stuk in dorp...is toch te zot zo duur.

  reageer
 • Appien

   

  Vind ik ook hoor voor een tientje kun je zuipen wat je wil en in het dorp betaal je wel al zo 2 euris voor een biertje.. dan ben je zo 30 euro kwijt as je er 15 opzuipt

 • Kramer

   

  Ergert u niet verwonderd u slechts...

  reageer
 • Frenky

   

  EINDELIJK EINDELIJK.

  reageer
 • Moraalridder

   

  Ha ha ha. Wat een show. De gemeente Urk zegt al jaren de honken aan te pakken. Maar staan het zuipen en snuiven oogluikend toe. Ons kent ons. Moeten de 2 dienders die in het weekend dienst hebben het een controleren? Nou ik wens ze suc6.

  reageer
 • ik

   

  dit roepen ze al jaren...en er gebeurt net niks.de overlast blijft en er blijven nieuwe honken komen

  reageer
 • Boe

   

  Urker politiek ja ja eerst toestemming en dab weer terug draaien een draai kolk.

  reageer
 • Urk

   

  Jammer dat het zo moet eindigen op het industrie terrein! Diep triest van de gemeente.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert