Strengere regels en controle rond jeugdhonken

URK • Wo 21 juni 2017 | 13:17 • Woensdag 21 juni 2017 | 13:17
De jeugdhonken op Urk worden voortaan strenger gecontroleerd. Alle politieke partijen in de Urker gemeenteraad gaven woensdagavond aan hiermee in te stemmen. Er is in de toekomst nog maar plaats voor maximaal 15 jeugdhonken en die mogen aan niet meer dan 25 jongeren onderdak bieden.

Alcoholhoudende drank mag in de honken wel genuttigd worden, maar het mag er niet verkocht worden. De handel in en het gebruik van drugs is helemaal uit den boze. Jongeren die naar zo'n honk gaan, moeten zich kunnen legitimeren. Ze mogen niet dronken worden en niet voor overlast zorgen op straat.

De eigenaar van het pand met een jeugdhonk en de jongeren die achter de bar staan, moeten een convenant met de gemeente ondertekenen. Daarin beloven ze dat ze zich aan de nieuwe regels houden.

Definitieve sluiting
Op basis van de nieuwe regels kan de gemeente Urk jeugdhonken sluiten als ze zich niet aan de regels houden. Bij een eerste overtreding krijgen ze een schriftelijke waarschuwing en een gesprek met de wethouder. Bij een tweede overtreding binnen één jaar wordt het jeugdhonk een maand gesloten. Worden de regels binnen twee jaar drie keer aan de laars gelapt, dan volgt een definitieve sluiting.

Oneerlijke concurrentie
Het beleid komt er omdat de legale horeca al jaren strijdt tegen de vele barretjes en jeugdhonken op Urk. Daar zou veel drank genuttigd en verkocht worden en dat is oneerlijke concurrentie, stelt de horeca. Met de nieuwe regels heeft de gemeente nu ook een wettelijke grondslag om bij overtredingen op te treden.

Horeca Nederland laat via een woordvoerder weten dat de nieuwe regels een stap in de goede richting zijn. "We willen een gelijk speelveld. Jeugdhonken en buurthuizen, maar ook sportverenigingen, moeten zich aan dezelfde regels houden als wij. We gaan er dan ook van uit dat de gemeente Urk  flink gaat controleren", aldus een woordvoerder van Horeca Nederland. 

In het najaar wordt gekeken of de nieuwe regels het gewenste effect hebben en zullen ze waar nodig worden aangescherpt en uitgebreid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel