Man opgepakt na vondst 1500 kilo cocaïne op oude viskotter

ALMERE • Do 29 juni 2017 | 16:13 • Donderdag 29 juni 2017 | 16:13
Een man uit Almere is in de Belgische plaats Oostende opgepakt na de vondst van 1500 kilo cocaïne op een voormalige viskotter. Dat zegt het Belgische Openbaar Ministerie. Behalve de Almeerder zijn ook twee inwoners van Maastricht en een man uit Oostende gearresteerd.

De Belgische autoriteiten hielden de vissersboot Bounty II al langer in de gaten. ​Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika. De laatste jaren voer de Bounty II onder Panamese vlag.

Dubbele bodem
Nadat het schip in beslag was genomen, werd aan boord uitgebreid onderzoek gedaan. De megalading drugs werd uiteindelijk gevonden in een soort dubbele bodem. Volgens de Belgische justitie kan de straatwaarde van de harddrugs oplopen tot 225 miljoen euro. ​Die geschatte waarde is zo hoog omdat het gaat om onversneden cocaïne.

Kotter gebouwd op Urk
Volgens een Belgische scheepvaartwebsite is de in beslag genomen kotter zijn varende leven begonnen op Urk. Het schip rolde in 1971 bij scheepswerf Metz van de helling en heette oorspronkelijk UK-44. Later veranderde de kotter van eigenaar en werd hij vanuit Zeeland voor de visserij ingezet. In 1990 werd het schip omgebouwd voor sportvisserij op zee. Het bedrijf dat de Bounty II daarvoor inzette, is eind vorig jaar opgeheven.

Tweede grote vangst in korte tijd
Het is de tweede keer in korte tijd dat er aan boord van een vissersboot een grote hoeveelheid harddrugs wordt ontdekt. Begin juni werd ten noorden van Nederland op een viskotter van een Urker bedrijf 300 kilo cocaïne gevonden. In deze zaak zitten nog altijd vijf verdachten, onder wie drie Urkers, vast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel