10 uur per dag slavenregisters overtypen voor kleinzoon

ALMERE • Vr 30 juni 2017 | 13:48 • Vrijdag 30 juni 2017 | 13:48
Vrijwilliger Huub van Helvoort uit Almere is druk bezig met de digitalisering van het Surinaamse slavenregister. In totaal zijn er honderden vrijwilligers, maar hij is het meest actief en is er soms wel 10 uur per dag mee bezig.

Digitalisering
De digitalisering van deze registers is een project van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een deel van de in totaal 43 boeken is ingescand en honderden vrijwilligers typen die bladzijde voor bladzijde thuis over. Elke pagina wordt door twee vrijwilligers gedaan en vervolgens nog door een controleur nagekeken. 

Een kleinzoon met Surinaamse roots
Van Helvoort heeft een kleinzoon met Surinaamse roots en was voordat het project van start ging al druk bezig met een voorouderonderzoek. Hij kwam tot 1863 en hoopt nu nog meer te weten te komen over de geslachtslijn van zijn kleinzoon. ​In totaal zijn er 30.000 pagina's met zo'n 80.000 namen die gedigitaliseerd moeten worden. Van Helvoort typte er in de afgelopen 10 dagen al zo'n 300 over.

Openbaar voor het publiek
Het is de bedoeling dat de registers ook openbaar worden en beschikbaar komen voor onderzoek. Op die manier kan iedereen zien wat de slavernij met mensen heeft gedaan. In de registers is bijvoorbeeld te zien hoe vaak de slaven verkocht zijn en hoe oud ze zijn geworden. 

Keti Koti
Zaterdag wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Dat gebeurde op 1 juli 1863. De Surinaamse feestdag wordt Keti Koti genoemd.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel