Computer zet ambulances slimmer in

FLEVOLAND • Ma 3 juli 2017 | 15:58 • Maandag 3 juli 2017 | 15:58
Ambulances in Flevoland worden slimmer ingezet. Sinds enige tijd wordt de spreiding van de ziekenwagens over de provincie namelijk door de computer gestuurd. De bedoeling is dat ze daardoor sneller op de plaats van een melding aankomen.

Vroeger bepaalde de centralist in de meldkamer in Lelystad hoe de dertien Flevolandse ambulances over de zes posten werden verdeeld. Maar dankzij uitgekiende wiskundige software kan de computer dat beter.

Niet inzetbaar
De wet zegt dat ambulances in 95 procent van de gevallen binnen een kwartier bij een incident moeten zijn. Die norm werd in het verleden niet gehaald.

Het idee achter het systeem is het volgende: een ambulance die op een melding afgaat, is niet inzetbaar voor andere incidenten. Zo kan ergens een gat in de paraatheid ontstaan. 

Het programma kan op basis van eerdere data uitrekenen waar de kans op een volgend incident het grootst is. Als bijvoorbeeld in Almere weinig ambulances vrij zijn, laat de de computer een wagen uit Lelystad of Zeewolde leeg naar Almere rijden.

GGD experimenteerde al 
Met het systeem is in 2015 door de GGD in Flevoland uitvoerig geëxperimenteerd. De uitkomsten waren zo positief dat het programma aan het einde van dat jaar werd ingevoerd. Volgens voorlopige berekeningen is vorig jaar de norm gehaald dat bij 95 procent van de incidenten de ambulance binnen vijftien minuten aanwezig was.

De ontwikkelaar van het programma verwacht dat andere regio's in de toekomst het systeem ook zullen invoeren.

Deel artikel

reacties (4)

 • erik

    Ma 3 juli 2017 Maandag 3 juli 2017

  nog meer werkelozen kweken

  reageer
 • Steven Stedenwijker

    Ma 3 juli 2017 Maandag 3 juli 2017

  Interessant maar zorg eerste maar eens voor voldoende capaciteit op de Eerste Hulp. NRC heeft een groot artikel over gebrekkige capaciteit waardoor er met patiënten geleurd moet worden.

  reageer
 • K

    Ma 3 juli 2017 Maandag 3 juli 2017

  Wat gebeurd er als de computers uitvallen?

  reageer
 • .\/\/.

    Ma 3 juli 2017 Maandag 3 juli 2017

  Dan moeten de werkwoordsvervoegingen handmatig gecorrigeerd worden.

 • Piet

    Ma 3 juli 2017 Maandag 3 juli 2017

  Dan sturen ze een ambulance om ze te reanimeren denk ik

 • z

    Ma 3 juli 2017 Maandag 3 juli 2017

  Je zou denken dat dit een nieuwsbericht uit 1995 is. Maar nee, echt waar, dit word op de meeste plekken nog steeds door een mens ingeschat. Ongelooflijk, wat een ouderwets gekluns. Natuurlijk is de computer beter.

  reageer
 • Steven Stedenwijker492821

    Ma 3 juli 2017 Maandag 3 juli 2017

  Vreemd om te denken dat computers zaken NATUURLIJK beter kunnen. Dat is niet zo.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert