Bedoeling is dat ambulances sneller ter plaatse zijn
In totaal worden dertien ambulances door de computer over Flevoland verdeeld
De GGD experimenteerde eerder al hiermee
Computer zet ambulances slimmer in
Vroeger bepaalde de centralist in de meldkamer in Lelystad hoe de dertien Flevolandse ambulances over de zes posten werden verdeeld. Maar dankzij uitgekiende wiskundige software kan de computer dat beter.
Niet inzetbaar
De wet zegt dat ambulances in 95 procent van de gevallen binnen een kwartier bij een incident moeten zijn. Die norm werd in het verleden niet gehaald.
Het idee achter het systeem is het volgende: een ambulance die op een melding afgaat, is niet inzetbaar voor andere incidenten. Zo kan ergens een gat in de paraatheid ontstaan.
Het programma kan op basis van eerdere data uitrekenen waar de kans op een volgend incident het grootst is. Als bijvoorbeeld in Almere weinig ambulances vrij zijn, laat de de computer een wagen uit Lelystad of Zeewolde leeg naar Almere rijden.
GGD experimenteerde al
Met het systeem is in 2015 door de GGD in Flevoland uitvoerig geëxperimenteerd. De uitkomsten waren zo positief dat het programma aan het einde van dat jaar werd ingevoerd. Volgens voorlopige berekeningen is vorig jaar de norm gehaald dat bij 95 procent van de incidenten de ambulance binnen vijftien minuten aanwezig was.
De ontwikkelaar van het programma verwacht dat andere regio's in de toekomst het systeem ook zullen invoeren.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Sportclubs in gevaar door gebrek aan vrijwilligersFLEVOLAND
FLEVOLAND •Ruim de helft van de sportverenigingen in Nederland dreigt te verdwijnen vanwege een gebrek aan vrijwilligers, stijgende kosten en teruglopende ledenaantallen. Dat zegt het Register voor Verenigingsbe...
-
Tien maanden cel voor mishandeling en dealen van drugsURK
URK •Een 20-jarige Rotterdammer moet tien maanden de cel in, omdat bewezen is dat hij een Urker heeft mishandeld. Ook dealde hij in harddrugs op Urk en in andere dorpen in de Noordoostpolder. In eerste ins...
-
Zorgen over slechte wegen in OosterwoldALMERE
ALMERE •De gemeente Almere maakt zich zorgen over mogelijk slechte wegen in Oosterwold. De nieuwbouwwijk waar bewoners alles zelf zouden doen, blijkt een nog groter hoofdpijndossier te worden. Naast het aanle...