Opzeggen visverdrag door Engeland nog zonder gevolgen

URK
Het opzeggen van een oud visserijverdrag door Groot-Brittannië heeft geen directe gevolgen voor de Urker en Nederlandse vissersvloot. Dat zegt VisNed, de belangenorganisatie van Nederlandse vissers. Wel maakt VisNed zich grote zorgen over wat er nog komen gaat rondom de Brexit-onderhandelingen. 
 
12-mijlszone 
De Britse minister Michael Gove maakte dit weekend bekend dat hij een streep zet door een verdrag uit 1964, dat vissers van sommige Europese landen toegang geeft tot een zone van 6 tot 12 mijl vanaf de Britse kust. VisNed zegt dat dit de Nederlandse vissers niet treft, omdat die toch al niet actief zijn in dat gebied.
 
‘Rampscenario’
Urker kotters vissen wel volop in het gebied vanaf 12 mijl uit de Britse kust. Op het moment dat Groot-Brittannië uit de EU stapt, krijgt het ook de zeggenschap over dat gebied terug. Huidige afspraken in EU-verband gelden dan niet meer. Volgens VisNed kan dat rampzalige gevolgen hebben. Mogelijk staat Groot-Brittannië dan alleen nog maar eigen vissers in het gebied toe. Het gaat dan om ongeveer de helft van de Noordzee. 
 
Deal
Aangezien Britse vissers minder afhankelijk zijn van toegang tot Europese wateren dan andersom, staat Groot-Brittannië volgens VisNed erg sterk bij onderhandelingen over het gebied. 

VisNed hoopt dat er in het totaalpakket aan afspraken rondom de Brexit toch een deal mogelijk is. Bijvoorbeeld door de Engelse visserijsector alleen toegang te geven tot de Europese afzetmarkt als Engeland de Europese vissers toch in zijn wateren toelaat.

Geert Meun van VisNed over de gevolgen: 


reacties (5)

 • Desiree

   

  Gisteravond 3/7 wist een oude urker bij nieuwsuur in een antwoord van 1 minuten wel 10 keer het woord ramp te gebruiken. Klaarbijkelijk verschilt men van inzicht. De vissers moeten maar niet gaan pokeren want ze knipperen meteen met de ogen.

  reageer
 • August

   

  Een deel van de opzet van de EU was na WOII om te voorkomen dat er wederom een nieuwe oorlog zou uit breken met uiteindelijk alleen maar verliezers. Met deze opzet zou het mogelijk zijn om verenigd Europese unie eenheid te worden na mijn mening zoals de verenigde staten, waar ook een oorlog voor nodig was. Met het uiteenvallen van lidstaten zie ik alleen maar het slechte ervan in, binnen 10 of 20 jaar gaan mijn zonen of kleinzonen opnieuw onder de wapenen niet wetend wat dit voor hun menselijk einde is.

  reageer
 • Desiree

   

  De EU is pas veel later opgericht. Er vallen geen lidstaten uitéén. De UK splitst zich per ongeluk af en dat is het enige wat er speelt. Het volk heeft zich laten misleiden door bejaarden met waanideeën over de grootheid van hun straks failliete land.

 • HH

   

  Vroeg of laat zal de Europese samenwerking beperkt worden tot de enige echte vrijhandelsassociatie, de EVA/EFTA. Nederland kan daarbij een koploper zijn,of het achterhoedegevecht voeren.

 • HH

   

  De EU staat alleen ten dienste van de globalisering en mondiale bedrijven, en leidt tot een conflict tussen miljardairs enerzijds en jan modaal anderzijds. De EU heeft nog geen aantoonbare oorlog voorkomen, maar wel tot miljarden uitgaven geleid om de euro te redden en tal van banken te redden. Overigens is de EU vooral opgericht door de Fransen die koste wat kost hun 'superieure taal' over Europa wilden verspreiden. Die strijdt is gelukkig al verloren ten gunste van het Engels. Nu ook nog de overbodige EU-zetel Straatsburg afschaffen. En de EU beperken tot vrijhandelsafspraken tussen autonome landen, en geen andere fratsen.

 • .VV.

   

  Die Engelsen moeten niet denken dat ze even heel de Noordzee naar hun hand kunnen regeren, wij als EU zullen zeker in de aanval gaan als zij dit denken dit grote deel van de Noordzee naar hun wil toe te eigenen. Dit hebben wij bewezen tijdens de VOC periode maar ook tijdens de WW1.

  reageer
 • jan

   

  ik zou nog een extra lesje geschiedenis nemen.

 • HH

   

  Zijn toch echt gewoon Britse territoriale wateren. Algemeen internationaal erkend. Net zoals dat Nederland ook zijn deel van het continentaal plat heeft. VOC had overigens niets met de Noordzee te maken, maar met de handel met Azië. En tijdens WW1 was Nederland neutraal.

 • Desiree

   

  Ja de brexit onderhandelingen moeten vooral opgehangen worden aan belangen van groepjes boeren en vissers. Al kost het miljarden. Er zijn geen onderhandelingen, zij hebben de EU nodig en de EU hen niet. Zij zijn lid en willen er uit. Wat denkt men?

  reageer
 • ruud

   

  Engeland wil uit de de EU, dit is een van de voorspelde acties, laat de rest van de EU nu ook maar eens de tanden laten zien en niet het halfbakken beleid van het zal wel weer meevallen. Nee gewoon ook keihard uithalen naar de arogante UK en men denkt daar dat zij het wel even kunnen doen, en de rest van europa moet op de knieen, die tijden zijn allang verleden tijd. Laten wij nu ook maar alle banden met UK verbreken niemand zal dit echt merken. In het verleden waren zij ook al het buitenbeentje; geen vrij personen vervoer en goederen (schengen) geen euro ingevoerd geen migranten overleg, maar wel roepen wel hebben al zoveel diverse groepen, dit kont alleen maar door het verleden met al die kolonies over ter wereld, ook hierrvoor geldt eigen schuld dikke bult.

  reageer
 • HH

   

  Alle banden met het VK verbreken? Daar zullen Unilever, Shell, Tata Steel en zulke Brits-Nederlandse fusiebedrijven wel anders over denken. En die bepalen binnen de EU en de Nederlandse overheid toch meer wat er gebeurt dan de gewone man.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert