Opzeggen visverdrag door Engeland nog zonder gevolgen

Urk 3 juli 2017
De donkerblauwe streep langs de kust is de 12-mijls-zone
Brexit brengt waarschijnlijk wel grote gevolgen met zich mee
Het opzeggen van een oud visserijverdrag door Groot-Brittannië heeft geen directe gevolgen voor de Urker en Nederlandse vissersvloot. Dat zegt VisNed, de belangenorganisatie van Nederlandse vissers. Wel maakt VisNed zich grote zorgen over wat er nog komen gaat rondom de Brexit-onderhandelingen. 
 
12-mijlszone 
De Britse minister Michael Gove maakte dit weekend bekend dat hij een streep zet door een verdrag uit 1964, dat vissers van sommige Europese landen toegang geeft tot een zone van 6 tot 12 mijl vanaf de Britse kust. VisNed zegt dat dit de Nederlandse vissers niet treft, omdat die toch al niet actief zijn in dat gebied.
 
‘Rampscenario’
Urker kotters vissen wel volop in het gebied vanaf 12 mijl uit de Britse kust. Op het moment dat Groot-Brittannië uit de EU stapt, krijgt het ook de zeggenschap over dat gebied terug. Huidige afspraken in EU-verband gelden dan niet meer. Volgens VisNed kan dat rampzalige gevolgen hebben. Mogelijk staat Groot-Brittannië dan alleen nog maar eigen vissers in het gebied toe. Het gaat dan om ongeveer de helft van de Noordzee. 
 
Deal
Aangezien Britse vissers minder afhankelijk zijn van toegang tot Europese wateren dan andersom, staat Groot-Brittannië volgens VisNed erg sterk bij onderhandelingen over het gebied. 

VisNed hoopt dat er in het totaalpakket aan afspraken rondom de Brexit toch een deal mogelijk is. Bijvoorbeeld door de Engelse visserijsector alleen toegang te geven tot de Europese afzetmarkt als Engeland de Europese vissers toch in zijn wateren toelaat.

Geert Meun van VisNed over de gevolgen: 


© omroep flevolandsitemap | disclaimer