'Heide-transplantatie' levert succes op

NOORDOOSTPOLDER
Een heide-transplantatie in het Kuinderbos in Noordoostpolder heeft twee jaar na dato alsnog succes opgeleverd. Boswachter Harco Bergman meldt dat hij kiemplantjes heeft gevonden in de buurt van het Schoterveld.

Twee jaar geleden kreeg Bergman gemaaide heide van de Veluwe en van een natuurgebied bij het Groningse Opende. Daarin zaten zaadjes van de heideplanten. Deze 'heide-transplantatie' leek niet eerst te werken. "Ik dacht nog het is mislukt," zegt de boswachter, totdat hij de planten zag opkomen. 

In Flevoland komt niet zo veel heide voor. In het Kuinderbos wordt geprobeerd daar verandering in te brengen. Er is kalkgrond afgegraven en langs een nieuwe beek tussen het Schoterveld en Kuinderplas moet veel heide komen. Hiervoor hoopt Bergman op hulp van de schaapskudde. Schapen kunnen via hun vacht en door mest met zaden te verplaatsen de heide verspreiden.

reacties (4)

 • Rudi

   

  Ongelooflijk waar zon boswachter druk mee is. Is dat een betaalde baan?

  reageer
 • Jan

   

  Serieus? Jij denkt dat dit het enige is waar hij druk mee is?? Er zijn zat beter betaalde banen waarvoor mensen veel minder werk verrichten!

 • kees d.

   

  Vorige week zelfs Zonnedauw plantjes gezien. Naar mijn mening het meest gevarieerde bosgebied in Flevoland. Complimenten aan SBB zijn best op z'n plaats.

  reageer
 • Dhe

   

  Dat zeg ik....opheffen die provincie en heel Flevoland terug naar de natuur.

  reageer
 • Jaap

   

  Dit is toch weer zo'n dom experiment, waarom zou je heide willen op de Flevolandse klei? Gaan we ook zwarte beren in het Voorsterbos los laten of Flamingo's in de Oostvaardersplassen? Laat de natuur gewoon de natuur, maar maak geen nepnatuur!

  reageer
 • kees d.

   

  Beste Jaap je moet misschien eens om je heen kijken. Er fourageert al velen jaren 's zomer een grote groep Europese Flamingo's in het Veluwemeer (ook Flevoland). Verder bestaat de bodem van het Kuinderbos en omgeving uit zand waar heide groei heel goed mogelijk is. Dus liever geen commentaar geven maar genieten van wat Flevoland je kan bieden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert