Zekerheid over unieke visweer in bodem

ALMERE • Do 6 juli 2017 | 16:37 • Donderdag 6 juli 2017 | 16:37
Het was al de verwachting maar nu weten archeologen het zeker: in de bodem van industrieterrein Stichtse Kant in Almere ligt een eeuwenoude visweer. 

Al in 2013 werd een handjevol oude palen gevonden, die 4500 jaar geleden geplaatst waren in een groot, nu lang verdwenen meer. Tot nu toe was niet 100 procent zeker of die deel uitmaakten van vanginstallaties voor vogels of voor vissen. Daarom is de afgelopen weken verder archeologisch onderzoek gedaan.

Vis levend bewaard
Met de houten constructie konden bewoners in de Steentijd niet alleen vissen vangen, maar ze ook levend bewaren om ze later op te eten. Een dergelijke constructie uit de Steentijd is in Europa nog niet eerder gevonden.

Er zijn ongeveer 2500 houten palen gevonden en met zekerheid kan nu worden gesteld dat ze gezamenlijk een visweer vormden. Inmiddels is de installatie over een lengte van bijna 90 meter blootgelegd. Stadsarcheoloog Willem-Jan Hoges leidde de pers donderdag over de opgraving.

​De archeologen vermoeden dat de visweer diende om vissen te vangen die seizoensmatig het zoete water opzochten voor de jaarlijkse paai. Het ging waarschijnlijk om vissen zoals zalmen, harders en finten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel