Nieuwe regels voor Markerwaarddijk bij harde wind

LELYSTAD
Gedeputeerde Staten van Flevoland willen nieuwe regels voor de Markerwaarddijk bij harde wind. Het kan op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen erg gevaarlijk worden voor bestuurders als het hard waait.

Nu is het zo dat als het stormt de dijk bij windkracht 9 dicht gaat. Bij windkracht 8 mogen auto's er nog wel overheen, terwijl dat niet altijd veilig is. Dit voorjaar bijvoorbeeld schaarde een lege vrachtwagen op de dijk. Dit ongeluk was de aanleiding om de hulp van TNO in te schakelen. Uit het onderzoek is het volgende voorstel gekomen: 

Bij windkracht 7
Een inhaalverbod en weggebruikers mogen minder hard rijden;

Bij windkracht 8
De weg dicht voor vrachtwagens en auto's met aanhangers;

Bij windkracht 9
De weg dicht voor alle verkeer.

Het nieuwe protocol kan volgens Gedeputeerde Staten binnen enkele weken van start gaan.

reacties (13)

 • HH

   

  Windkracht 7 komt gemiddeld 30 dagen per jaar voor op de dijk. Gebeurt niets bij die windsnelheid, al tientallen jaren niet. Willen Provinciale Staten daar rekening mee houden? Overigens is het niet de windsnelheid die het verkeer hindert, maar windstoten. Het voorgestelde beleid slaat ook op dat punt de plank volkomen mis. Neem een voorbeeld aan hoe Rijkswaterstaat omgaat met de Afsluitdijk, Zeelandbrug en de dammen in Zeeland. Worden hooguit voor aanhangers en vrachtwagens afgesloten. De provincie heeft heel wat uit te leggen bij de rechter als ze zonder goede motivatie een openbare weg voor alle verkeer afsluit. Dat mag namelijk niet zo maar. En volgens mij gaat de burgemeester van Lelystad over de openbare orde en veiligheid, niet de provincie.

  reageer
 • HH

   

  Wat een waanzin. De Afsluitdijk wordt ook niet afgesloten bij storm, en bij de Waddenzee heb je toch echt nog zwaardere winsdstoten. Dit soort windkrachten (vanaf 7) zijn er heel vaak op de dijk naar Enkhuizen. Het was nooit een probleem. Allemaal onzinregels vanwege een enkel incident met een vrachtwagen. Jaap Lodders is nu echt helemaal van het padje af. Als hij dit doorvoert, mag hij bij de volgende verkiezingen zijn koffers pakken. Of hopelijk eerder. Provinciale Staten, grijp in!

  reageer
 • Chauffeur

   

  Ik rij dagelijks over de dijk s'morgens heen en s'avonds terug, hoe willen ze het inhalen gaan handhaven? Ik zie dagelijks vele vele malen dat er over de doorgetrokken streep wordt ingehaald, snelheden die er niet om liegen140/150 km/ uur is geen uitzondering. Een totaal inhaal verbod over de gehele dijk zou beter zijn. Het zelfde doen als je in Duitsland veel ziet, kunststof paaltjes midden op de weg. Dan laat je het wel om in te halen.

  reageer
 • HH

   

  Doe doorgetrokken strepen liggen ook op heel onlogische plaatsen. Lange rechte stukken met goed zicht waar je niet in mag halen. Bochten waar je niets ziet en wel in mag halen. De strepen zijn tijdens de wegwerkzaamheden een paar jaar terug op andere plaatsen gelegd dan vroeger. Klopt gewoon niets van. Maar eigenlijk moet deze hele weg gewoon verbreed worden. Alleen verbrast de provincie het geld liever aan landschapskunst en overbodige subsidies. Besteedt de provinciale opcenten waarvoor ze bedoeld zijn!

 • Barbara

   

  Denkvermogen van de weggebruiker word aangezien voor nul..

  reageer
 • Dirk Buiswater

   

  Dit is veelal terecht.

 • Lex

   

  We gaan toch helemaal naar Amerikaanse maatstaven leven.. Alles draait om cijfers ipv menselijke input. Zorg is al drastisch hier.. Zelfs de koffie heeft een waarschuwing. Caution HOT..

  reageer
 • MKM

   

  Zou dat kunnen komen doordat we er heel goed in zijn om de schuld van allerlei voorvallen bij anderen te leggen? Verkeersongeval want het gras was te hoog, te laat op mijn werk want de trein had vertraging, afval laten slingeren want er zijn te weinig prullenbakken, etc, etc, etc...

 • laat alle reacties zien
 • Mac Duck

   

  komen ze nu mee na tig jaar!

  reageer
 • Boels

   

  De ontwerpers van de dijk hadden natuurlijk nooit iets gehoord over de wind die over een wateroppervlakte kan razen. Grote flop die dijk.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Beetje naïeve reactie beste Boels. Deze dijk is destijds aangelegd om het huidige Markermeer droog te leggen en dat is een heel ander ding dan zomaar een dijk. Waar ik overigens best wel blij mee ben. Stel je voor iedere keer van de Flevopolder / Noord Holland over de afsluitdijk of via A'dam.

 • Nico

   

  Bij toepassing van deze criteria zal de weg naar Enkhuizen erg vaak worden afgesloten. Zeker wanneer men dit al op basis van verwachtingen uit voorzorg al uren van te voren doet en vervolgens de dijk nog lange tijd dicht houdt terwijl het stormveld al uren geleden is doorgetrokken. De langdurige afsluiting enkele weken geleden was erg overdreven. Gaan we dan ook de Hollandse brug en Ketelbrug afsluiten?

  reageer
 • Dick sr

   

  Vroeger werd de dijk pas afgeslooten bij windkracht10 of 11 je moest alleen je snelheid aanpassen.

  reageer
 • kees d.

   

  Maar tegenwoordig wil toch NIEMAND zijn of haar snelheid aanpassen. Ook op deze dijk wordt ik als ik honderd rij ingehaald als of ik stil sta. Misschien toch tijd voor matrix borden met traject controle op de Houtribdijk.

 • Desiree

   

  Je moet gewoon de trucks en auto's met aanhanger weren. Afsluiten is gewoon onzin. De rijwind is permanent orkaankracht. Daar kan een auto wel tegen.

  reageer
 • Hendrk

   

  Hoop dan wel dat er ook adequate controle op komt en het liefst torenhoge boetes bij het negeren van de verboden en waarschuwingen. Elke overtreder verplicht op een emv cursus sturen of zo iets, of een maandje rijontzegging.

  reageer
 • Desiree

   

  De boetes zijn voorgeschreven en niet afhankeklijk van de opinie van andere burgers.

 • KC

   

  Hele goede maatregelen

  reageer
 • Danny

   

  Als mensen eens hun verstand gaan gebruiken...... lijkt wel of we met z'n allen steeds dommer en dommer worden :( Je ziet het overal, meer en meer disclaimers op producten tot het idiote aan toe nu dit weer.

  reageer
 • Dick

   

  Dat is het gevolg van ons "er is iets ergs gebeurd, dat mag niet weer gebeuren, er moeten maatregelen getroffen worden". We zijn in Europa verworden tot een "Rubberentegelparadijs". We verzinnen allerlei maatregelen waardoor we juist in slaap gesust worden. Neem nou art. 185 in de Wegenverkeerswet. Het aantal ongevallen tussen fietsers en automobilisten is eerder gestegen dan gedaald. Waarom? We hebben fietsers door dit artikel "bescherming zwakke verkeersdeelnemer" te noemen. Elke fietser en/of voetganger ontleent het recht op voorrang aan dit artikel. En ja, zolang we dit soort onzin blijven uithalen wordt dat domgedrag alleen maar erger.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert