'Almeerders moeten lopen met hun afval en per kilo betalen'

ALMERE • Do 6 juli 2017 | 23:34 • Donderdag 6 juli 2017 | 23:34
Almeerders moeten met hun restafval naar een centraal inzamelpunt lopen en dan voor dat afval per kilo betalen. Zo ziet de Almeerse wethouder Frits Huis het afvalbeleid het liefst. Volgens hem is dit namelijk de beste manier om mensen aan te moedigen hun afval te scheiden. De hoeveelheid restafval kan zo flink worden verminderd, denkt de wethouder. 

Verzet in de wijk
In Almere wordt al lange tijd geëxperimenteerd met de manier waarop het vuilnis wordt opgehaald. Een centrale ondergrondse afvalcontainer was ook onderdeel van een proef in de Filmwijk en de Sieradenbuurt waarbij inwoners met hun vuilniszak moesten lopen. Na protest van bewoners is de proef stopgezet. Toch maakt een centraal inzamelpunt deel uit van de plannen van de wethouder. "We hebben in het voorstel ook een aantal varianten opgenomen. Als de inwoners echt niet met hun afvalzak willen lopen dan ben ik de laatste om te zeggen dat we dat toch gaan doen." 

Lopen met je afvalzak
"Desondanks heeft het aanbieden van restafval op grote afstand de voorkeur", zegt de wethouder. De gedachte is dat als je een paar honderd meter met je afvalzak moet lopen je je afval beter gaat scheiden. Voor het restafval dat je nog wel wegbrengt betaal je per kilo. "Daarmee kun je de hoogte van je afvalstoffenheffing zelf beïnvloeden," aldus Huis. "Je ziet dat dit in andere gemeenten goed werkt."

De doelen zijn niet gehaald
Een nieuwe manier van afval inzamelen moet de gemeente helpen om de berg restafval te verkleinen. Volgens onderzoekers die het huidige afvalbeleid van Almere bekeken, is de stad goed op weg maar worden de doelen niet gehaald. Almere wil dat bewoners in 2020 maximaal 50 kilo restafval per persoon per jaar aan de straat zetten. Op dit moment is dat nog 170 kilo. De wethouder geeft toe dat de gemeente te ambitieus is geweest. Hij streeft nu naar de norm van het Rijk, 100 kilo restafval per persoon per jaar.   

Afval dumpen in plaats van betalen
Volgens de onderzoekers is het systeem waarbij je betaalt voor wat je aan de straat zet omstreden. In het begin gaan mensen namelijk hun afval dumpen, want op die manier hoef je er niet voor te betalen. Om dit te voorkomen moet de gemeente investeren in extra toezicht en handhaving, zeggen de onderzoekers. 

Of het plan van de wethouder doorgaat, is aan de gemeenteraad. Die praat na de zomer over het afvalbeleid. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (123)

 • Rick

    Ma 15 juli Maandag 15 juli

  Kijk daarom pleurt iedereen zn afval in kleding containers

  reageer
 • R

    Di 4 september 2018 Dinsdag 4 september 2018

  Het is al een tijdje terug, maar hier in Poort zijn ze opeens ondergrondse containers aan het plaatsen, geen brief of wat gehad erover, alleen dat de straat afgesloten wordt ivm asfaltering

  reageer
 • Hans

    Di 29 mei 2018 Dinsdag 29 mei 2018

  Iemand met ervaring. Zet zo'n afvalverzamelpunt voor het huis van Frits Huis. Dan is hij snel genezen.

  reageer
 • Paul

    Wo 12 juli 2017 Woensdag 12 juli 2017

  Helemaal eens. Beste Frits, zoals het bij jou en mij in Haven nu is geregeld is prima. 2 of 3 bakken aan huis. Ondergronds verzamelpunt op strategische plek. Zichtbaar en maximale sociale controle door de buurt op evt. misbruik. De wijk blijft zo schoon. Als de mensen verder moeten lopen weet ik nu het resultaat wel te voorspellen. Dumpen bij de buren of in het openbaar groen. Kortom, geen slim idee.

  reageer
 • Joyce

    Wo 12 juli 2017 Woensdag 12 juli 2017

  Had een ambtenaar weer niet te doen????? Betalen we al niet voor vuil ophalen?? Of hoeven we dat dan niet meer te betalen???

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Djai

    Di 11 juli 2017 Dinsdag 11 juli 2017

  Een domme actie van een slimme wethouder 😭😂😂😂 Geen goed plan!!

  reageer
 • Karel

    Di 11 juli 2017 Dinsdag 11 juli 2017

  Zei u 'slimme' wethouder?

 • Deb

    Zo 9 juli 2017 Zondag 9 juli 2017

  De straat lijkt helaas hier al op vuilnisbeld terwijl wij ook bakken!! Dit word we niet beter op!!

  reageer
 • Ruud.

    Zo 9 juli 2017 Zondag 9 juli 2017

  Helaas kan ik het (toch) niet laten alsnog even een reactie te geven op de eerdere reactie van de heer Huis zelf. Als (na onderzoek) inderdaad blijkt dat je niet met je hoofd tegen de verkeerde punt van de tafel bent gevallen, begrijp ik niet dat je niet eerst even nadenkt voordat je dit soort achterlijke ideeën ventileert, je ziet wat voor boze reacties dat allemaal oproept onder de inwoners. Nogmaals, ga je nou toch eens bezig houden met veel belangrijkere zaken om (je) Almere gezonder en vooral bewoonbaar te maken en te houden zonder al die zwerftroep en rotzooi in de straten en bebossing. Zo zijn er nog veel meer milieuzaken die nodig aangepakt dienen te worden, maar als je niet communiceert met je inwoners zal ook dit opruimen nooit wat gaan worden, en je eigen plan trekken?, daar is helemaal (n)iemand bij gebaat.

  reageer
 • Karel

    Zo 9 juli 2017 Zondag 9 juli 2017

  Precies, veel wijken verloederen steeds verder omdat het simpelste onderhoud (straten en groen) en het ophalen van afval niet meer of niet tijdig gebeurt. Houd je daar eens mee bezig, meneer Huis, in plaats van dit soort flopideeën de media in te slingeren. Journalist Marco Penninkhof twittert regelmatig al over niet geleegde vuilcontainers aan de Hengelostraat. Ook nu weer. Het afval wordt natuurlijk niet door de mensen mee teruggenomen, want dan moeten ze nog een keer lopen. Het vuil ligt er dagenlang te verrotten omdat de containers niet tijdig worden geleegd. Als je deze problemen nu eerst eens gaat oplossen, Frits. Daar betalen wij namelijk voor, en dus niet dat onderhoudsgeld in de Flopriade stoppen, waar jij ook een voorstander van schijnt te zijn.

 • Guustine

    Zo 9 juli 2017 Zondag 9 juli 2017

  Beste gemeente, komt er een oplossing voor mensen die gehandicapt of slecht ter been zijn en geen 100 meter kunnen lopen, laat staan met hun afval? Gaan we er echt weer naartoe dat we afhankelijk moeten zijn van anderen, nu om het afval te laten opruimen? Ik zit in deze situatie, werk en ben zelfstandig. Ik wil voor mezelf kunnen zorgen, ook als het gaat om mijn afval. Nu lukt dat prima, met het plan voor centrale opvang van afval niet meer. Stap terug in de tijd m.i. #gehandicapt #zelfstandigheid #extramantelzorgnietwenselijk #nietachterdegraniums

  reageer
 • Peter

    Zo 9 juli 2017 Zondag 9 juli 2017

  Hoe doe je dan je boodschappen. Je haalt boodschappen met je scootmobiel, kan je toch ook 1x per twee weken een zakje restafval wegbrengen? Zie het probleem niet

 • MarkS90

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Gevoelig onderwerp. Lang geleden dat ik zoveel reacties heb gezien. Volgens mij ook een teken dat de politiek niet nadenkt en maar gewoon wat aanrommelt.

  reageer
 • Piet

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Ik heb alleen restafval bakken in de buurt en mijn appartement pand heeft het biet eens voor de deur. Waar betalen we zo veel afvalstofheffing voor dan ? Dan ook nog meer betalen. Voedsel duurder verpakkingen groter slaat nergens op. Doet gemeente almere nog wat anders dan geld over de bank gooien voor stropdasjes idee

  reageer
 • Peter Z

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Dit is alleen weer goed voor het vullen van de gemeente kas en ervoor zorgen dat je meer dump/zwerf afval gaat krijgen met dit soort regels en beleid. Lopen om je afval te dumpen en dan ook nog eens gaan betalen per kilo afval? En dat werkt in andere gemeentes wel goed? Zolang de fabrikanten de goederen in groot dubbel onzinnige verpakkingen blijven aanleveren veranderd er helemaal niets per persoon in Almere, de wethouder snapt even niet waar het probleem ligt, tijd voor een andere functie zal hem goed doen, misschien tuintjes aanharken wat voor hem.

  reageer
 • Avd

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Wat is er mis. " Vroeger" werd het vuil eens per week opgehaald. Ons gezin had voldoende aan 2 plastic zakken. Nu staan er vier containers voor de deur. Pak niet de bewoners aan, maar degene die ons het extra afval bezorgd. Dat zijn de fabrikanten. Kan ik er wat aan doen, dat alles bijna drievoudig is verpakt. Misschien moeten wij met z'n allen die extra verpakkingen maar terug sturen of alle zooi dumpen bij de supermarkt waar wij onze spullen hebben gekocht.

  reageer
 • Annemarie Maas

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Als of we de hele dag niks anders te doen hebben dan afval hondederden meters verderop weg te brengen. Misschien kan de overheid eens kijken naar de bedrijven die hun producten aanbieden in bepaalde verpakkingen. Sommige producten worden in plastic en dan weer in plastic of dozen aangeboden. Dat dubbelop beleid moeten ze aanpakken. Dat zou al veel afval schelen.

  reageer
 • vdergraftcl

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Ik vind het zo goed gaan wij scheiden ons afval goed en we hebben containers genoed niet aan fe gang blijven met veranderen heben jullie niks anders te doenwat wel belangrijk is.

  reageer
 • Frits Huis

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  De reacties op het raadsvoorstel zijn massaal. Daarom wil ook ik graag reageren. Het voorstel kent als voorkeursvariant de methode die op dit forum vrijwel unaniem wordt verworpen. Dit is met het oog op afvalscheiding de meest effectieve methode. In het voorstel staat een reeks andere varianten, die minder vergaand zijn en dus ook minder effectief. Dit is dus niet een besluit en al helemaal niet iets dat bewoners door de strot wordt geduwd. Ik vind draagvlak een voorwaarde voor een besluit over hoe wij het afval gaan inzamelen. Zonder draagvlak wordt dat niets. Het voorstel zal door de gemeenteraad worden behandeld en ik ben er van overtuigd dat de kritiek die hier massaal is losgebarsten daarin een belangrijke rol zal spelen. Verder zit ik lekker in mijn tuin, ben ik niet met mijn hoofd tegen een tafel gevallen en ben ik vast van plan mijn uiterste best te blijven doen om iets te betekenen voor de stad waar ik meer dan veertig jaar woon. En dat doe ik altijd in samenspraak met mijn stadgenoten. Dus als 1 van u met mij over dit onderwerp van gedachten wil wisselen, staat mijn deur wagenwijd open.

  reageer
 • Johan

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Ach menheer Huis, wat een mooie woorden maar wat een onzin. Mijn huis staat open voor een gesprek. Wij zijn al jaren bezig om die afzichtelijke plastic containers uit het straatbeeld te krijgen. Ach u voorgangers zeiden dat het een test was van 5 jaar. Helaas er is nooit een evaluatie geweest, nu 7 jaren later. Teven blijkt gat plastic scheiding veel makkelijker en sneller en goedkoper kan bij scheiding achteraf. Vandaar ook dat er minder afval is maar de kosten gelijk blijven, en ach het wordt toch doorberekend aan de burger dus who cares. Nee probleem is dat er een stel eigenwijze ambtenaren werken bij de afvaldienst die hun baan niet willen verliezen dus houdt u aub op met de beste oplossingen want wat u zegt is onzin, er is vast komen te staan dat scheiding achteraf veel efficenter en goedkoper kan

 • Hannes

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  De deur wagenwijd openzetten, dan zou het maar zo kunnen zijn dat er alleen kraaien binnen vliegen; wat door al het zwerfvuil, zonder zelfrespect niet is uit te roeien! Laat het afval scenario met alle logistieke verbeteringen nog zijn gang gaan; en de nieuwe technologieën maken het mogelijk, om het afval probleem verder op te lossen! "Gebruik ook de nieuwe media waar het vroeger niet zo makkelijk ging, om met u ware kennis het scenario goed in te kunnen schatte! "Waar u nu ook rijkelijk gebruik van maakt!" "Daar kan geen wagenwijde open deur tegenover staan! Succes met uw kennis en ervaring om de juiste beslissing te nemen! Gr Hannes

 • Karel

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Het is niet vreemd dat de woorden beleid en debiel uit dezelfde letters zijn opgebouwd. Dumpen elders of naast de afvalcontainer wordt zo lonend en ouderen en gehandicapten hebben helemaal een probleem in dat geval.

  reageer
 • pieter den ouden

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Pampushout is uitermate geschikt voor gratis verwerking.

 • fox

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Hoe wordt het industriële en restarant afval gescheiden? Ook betalen voor restafval per kilo net zo duur als consumenten? Of hebben zij kiloknallers voordeel?

  reageer
 • Ryanne

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Achterlijk voorstel. Hoe moeten ouderen/gehandicapten dat doen.. lijkt mij niet haalbaar

  reageer
 • Herrieman

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Naast dat het idee absurd is, immers je betaald al afvalstoffenheffing per "vervuilingseenheid", dan ook nog eens betalen voor restafval per kilo? Dat klinkt als dubbelop, en dat mag naar mijn weten niet (zomaar). Inmiddels zijn er ook al machines in test welke afvalscheiding, in de vorm van nascheidingsinstallatie, beter kunnen doen dan wij mensen, weliswaar met hulp van bronscheiding vooralsnog: https://www.afvalonline.nl/bericht?id=23673 Dus, waarom dan de burger nog verder "pesten"? Concentreer liever op verbeteren nascheidingsinstallaties ipv burger gebruiken als "gratis dienstverlener" om het werk op te knappen waarvoor de burger al "betaald" in de vorm van afvalstoffenheffing. Daarnaast betaald de burger ook al voor diverse producten een "verwijderingsbijdrage". Een beloningssysteem helpt hier eerder dan straffensysteem. Daarnaast, doe eens gek: wordt innovatiever met IoT icm afvalscheiding. Simpel voorbeeld: apparaat welke barcode/rfid leest van verpakking welke direct aangeeft tot welk type afval dit behoort. Via bron- of nascheiding kan dit (deels) geautomatiseerd gescheiden worden. En zo kunnen er nog meer zaken ontwikkeld worden om afvalscheiding te optimaliseren en gereed te maken voor recycling.

  reageer
 • B.sminia

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  In de molenbuurt hebben wij de groene en blauwe bakken,werkt heel goed,alleen bij de flats hebben zij containers werkt niet echt,het grote afval staat er naast,de gemeente heeft nu grote borden geplaatst zin loos,stonden al kleine borden dus twee borden,hoe verzin je het,zet daar grote betonnen containers voor het grof vuil.

  reageer
 • Miek

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Ik zie dat de bv groene bakken flink worden gevuld. Maar als ik mijn 1/3lege bak aan de straat zet wordt hij wel gevuld door anderen die NIET scheiden... en vetalen voor de restafval.... kunnen jullie ons nogmeer kaalplukken????😢 pak de mensen aan die het vertikken te scheiden!

  reageer
 • ...

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Extra motivatie om het vuil niet te scheiden en zelfs op straat te gooien met deze belachelijke ideeen

  reageer
 • Don

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Ach jee, weer zo'n haantje dat ergens zijn stempel op moet drukken terwijl ze geen idee hebben waar ze het over hebben. De recycle bedrijven kunnen al die "grondstoffen" helemaal niet kwijt en bovendien kunnen zaken zoals papier en plastic helemaal niet zo vaak gerecycled worden. En dan moeten wij nog meer gaan recyclen?!? Misschien moet deze "wethouder" zich eerst eens wat meer in de zaken gaan verdiepen voor hij weer zo nodig burgertje moet gaan pesten.

  reageer
 • Frank

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Sjongejonge, wat een gezeur hier. Scheid gewoon je afval en die rare regels hoeven niet ingevoerd te worden.

  reageer
 • Ed

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Geen gezeur maar terechte kritiek op het flut-ideetje van een bestuurder die kennelijk totaal de weg kwijt is. Regelgeving moet wel effectief en redelijk zijn. Dit zou alleen maar leiden tot illegale afvaldumpingen.

 • Marijke

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Afval scheiden prima doen wij nu ook. Slepen met je zakken afval belachelijk. Heeft de heer Huis ook naar alle ouderen en vewoners gekeken die dit door gezond heidsproblemem niet kunnen. En 1 ding is zeker er komt veel meer zwerfvuil. Slechte oplossing dus!!!

  reageer
 • Sophia

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Daar denkt meneer Friets niet aan die is bezig met vriendjes politiek en vergunningen uitdellen. Schande

 • Dr. Jake

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  En na ee floPriade is het per kilo duurder dan een berdifmatige grote container te huren met je buren en daar maar alles in te dunmpen zonder te scheiden. Ik ga echt niet scheiden,zeker niet zo ver lopen en al helemaal niet per kilo betalen. Want dit is gewoon onder foute/andere voorwendselen zodadelijk de verliezen van de floPriade weer binnenhalen met keer op keer de kiloprijs afval verhogen. .

  reageer
 • lekker makkelijk

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Gewoon je afval dumpen op een willekeurige parkeerplaats langs de weg. Wordt vanzelf opgeruimd, net als al die Mc Donalds verpakkingen die daar zo vaak liggen.

  reageer
 • Burger

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Beleidsmakers wonen in Overgooi waar de volgende buren 100 meter verderop wonen, maar als je op driehoog woont op 25 vierkante meter is afval scheiden lastiger, je gaat niet binnen drie bakken neerzetten en op de hal worden ze gevuld door de buren. Daarbij komt dat nascheiding (afval laten scheiden door een machine) een veel hoger rendement oplevert dan wanneer iedereen drie afvalbakken heeft. Aan de andere kant is het goed om mensen bewust te maken, maar dat gaat niet werken als het ene gezin vrijstelling voor gemeentelijke lasten krijgt en het andere gezin per kilo wordt aangeslagen. Ik voorzie veel illegale dumpingen. Dan betaal ik liever iets meer.

  reageer
 • Hannes

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Afval is in de toekomst helemaal niet meer nodig te scheiden; in velen landen en zelfs provincies in Nederland, laat de nieuwe technologieën, het al toe, dat het weer in één bak kan worden opgehaald! Voor flatbewoners ligt het systeem natuurlijk anders, maar dat is al jaren het geval." Maar voor kilo's afval te gaan betalen is een bureacratische waanzin!" (Hoe belangrijk kan de Floriade nog zijn!)

  reageer
 • Hannes

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Als het afval scenario al hoog opspeelt bij de bewoners; dan is de Floriade over vijfjaar, voor een halfjaar geen knip voor de neus waard! "Waarbij de gemeentelijke beleidsmakers met alle nieuwe technieken achter de feiten blijven aanlopen!"

 • Tim

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Ik reageer normaliter nooit op dit soort dingen maar dit doet m'n bloed koken. en om in gemeentelijke termen te spreken. De OID's oftewel ondergrondse inzameling depots.. Zijn een doorn in het oog.. Met regelmaat stuur ik de troep die eromheen te vinden is naar de gemeente, dan al. Niet te spreken over de afhandeling ervan. Betalen voor je afval per kg doen ze al ergens in de polder en is alleen maar narigheid. En zorgt alleen maar voor meer dumpingen! Deze gemeente meneer probeert ergens geld te besparen en zijn geweldige idee erdoor te drukken, om vervolgens te kunnen zeggen dat heb ik bedacht. En de Almere burger uiteindelijk er mee opzadelen. Ik zeg van tafel vergen die rare kronkel!

  reageer
 • Rene

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Sinds Frits Huis wethouder is is het aardig in zijn bol geslagen. Wanneer zijn er weer verkiezingen? Tijd om de Almere Partij een flinke afstraffing te geven. Hou de eer aan jezelf en stap op meneer Huis.

  reageer
 • Fengzi

    Za 8 juli 2017 Zaterdag 8 juli 2017

  Waar zit de gft-bak? In de groene klio samen met het restafval.

 • EdK

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Ambtenaren bedenken dit soort regeltjes van achter hun bureau en belasten de burgers daarmee die hun loon betalen. Zal deze ambtenaar zelf dat restvuil wegbrengen? Ja, met zijn auto misschien? Lekker milieuvriendelijk. Meeste mensen gaan het gewoon op straat gooien en persoonlijke dingen met naam en adres verbranden. Vuilnis is trouwens BIG business waar veel geld mee wordt verdiend! Heb ik ergens ook eens gelezen. Hou toch eens op met dit soort rare ideeën! Er zijn ook al plaatsen waar je een pas nodig hebt! Of 5 euro per zak moet betalen, naast je gemeentelijke afvalbelasting. Knettergek!

  reageer
 • Boels

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Ik heb ook zo'n pasje en kreeg een Joseph Joseph afvalbak winkelwaarde €215 als "genoegdoening". Het betreft overigens een "proef" die €100.000 euro kost. De proeftijd zal wel levenslang worden.

 • Johan

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Totale waanzin eerst blijkt dat de er minder wordt aangeleverd maar dat kosten gelijk blijven. Tevens heeft de gemeente geen idee hoe dit in te voeren bij appartementen waar scheiding niet mogelijk is door gebrek aan ruimte. Misschien moeten ze het afval een tijdje bij de wethouder dumpen. Komt hij zeker op andere gedachte. Onzalige idee komt overigens van D66. Het kan in Almere

  reageer
 • obbens

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  zeker dat de florade daar moet geld voor koomen ze hebben weer wat gevonden de burgers geld uit de zakken kloppen wat volgt

  reageer
 • Fengzi

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Het is ook wel erg warm he Frits. Zeker niet gedacht aan mensen met kinderen. Die volle luiers zijn erg zwaar.

  reageer
 • John

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Luiers mogen in de GFT bak. Is dus geen restafval en hoef je dus niet mee te slepen.

 • Claartje

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Ik vermoed dat Frits Huis bevangen is door de warmte en toe is aan vakantie. Het is ook niet altijd makkelijk in Almere, hoor, met al die inwoners met een eigen mening. Ga er maar aan staan, politiek bedrijven in deze stad. Dus tijd voor een break, Frits, en daarna het boetekleed aantrekken voor deze slip of the tongue.

  reageer
 • ratje

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  ja hoor... weer een project dat niet goed doordacht is... te ambitieus noemen ze dat dan he... van 170 kilo naar 50? ehm... tja ach laat maar

  reageer
 • Ed Meijer

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Helaas weer z'n voorstel wat uitsluitend negatief werkt op het storten van vuil. Want wat gebeurd er de vuilniszakken worden gewoon langs de kant van de weg gedumpt wat de gemeente uitsluitend maar geld kost. Dus meneer Huis denk eerst na wat de gevolgen zijn van dit soort voorstellen en hoe wilt u dit gaan handhaven terwijl er nu al geen Handhavers zijn.

  reageer
 • E assmann

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Dit is geen goed idee!!! Bij mij in de straat wordt al alles op de hoek gezet, zonder grof vuil te bellen! Dan is het leed niet meer te overzien en komen we straks om van de ratten!!

  reageer
 • JJ

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Scheelt betalen per kilo pfffff bermen liggen straks vol met vuil toppie Almere 🖓👎

 • w.kok

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  wat ik het aller gekste vind dat er in 1 gemeente verschillende manieren afval inzamelen worden gehouden.Sommige wijken mogen gewoon alles bij elkaar gooien rest en gft bij elkaar. Als wij 1x het "verkeerd" doen krijgen wij een gele kaart.!! Wat ga je krijgen dat mensen vuil gaan dumpen of meenemen naar een andere gemeebte als ze dat kunnen

  reageer
 • HH

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Vandaag in het journaal: plastic/verpakkingsmateriaal dat door mensen in grijze huisvuilzakken in de container gestopt wordt, wordt alsnog met het restafval swmen verbrand. De recyclingbedrijven kunnen dan namelijk niet zien wat er in de grijze zak zit... Hoeveel netjes gescheiden Almeers afval is zo alsnog verbrand, meneer Huis? En had dat voorkomen geworden met nascheiding, zoals in Friesland?

  reageer
 • pieter

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Fritz is toch van ONLEEFBAAR Almere, ? een afsplitsing van de VVD, die alleen maar denkt, wat gaat het afval de gemeente opleveren en het volgens mij niets interesseert dat het afval na de invoering overal wordt gedumpt, in het verleden van Amsterdamse Fritz werd het in de (Pvda) Bijlmerflats gewoon naar beneden ge kiepert.

  reageer
 • Dirk

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  klopt of gewoon in de fik gestoken gebeurde wekelijks stond de binnestraat van de flat weer blaauw van de rook , of de hele container ruimte stond in de fik , was je wasmachine kapot en woonde je op de 10 de pleurde je m gewoon naar beneden . en of er een auto stond o dat boeide niet was t kaboem .

 • HH

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Afvalscheiding na inzameling is veel goedkoper en effectiever. Dat is al lang gebleken in Friesland en uit universitair onderzoek. Voer dat systeem gewoon overal in! En stop met dat krampachtige forceren van scheiden aan de bron. Wie wil er nu honderden meters lopen met een zak vieze kattenbakvulling?

  reageer
 • Desiree

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Kliko's moet je ook wegbrengen naar het verzamelpunt. Wat is het probleem?

  reageer
 • John

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Dat kliko-verzamelpunt is over het algemeen erg dichtbij. Maar het probleem hier is dat afvalbeleid in Almere vooral politiek is - men wil de burger opvoeden. Plastic kan ondertussen beter achteraf uit het restvuil worden gehaald, aldus nogal wat experts en andere gemeenten in het land. Zou dus weer een bak in de tuin schelen en een ronde met de vuilwagen. Als je voor elke kilo apart moet gaan betalen gaat echt niet iedereen ineens naar de het recyclingperron met het grotere restafval, dat verdwijnt dan wel op andere plekken. Als je ziet hoeveel afval er nu al gedumpt wordt in Almere, terwijl er legio mogelijkheden zijn om er probleemloos af te kunnen, dan kun je nagaan wat er gaat gebeuren als mensen het direct in de portemonnee voelen. Want zelfs als de algemene heffing omlaag gaat, die paar centen per keer maken meer indruk.

 • Greet van pareren

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Aardig bedacht , hoe gaat dat met de niet mobiele en oudere mens die niet goed ter been zijn?

  reageer
 • Yvonne velting

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Sorry Frits is een aardige man maar nu last van een zonnesteek, dit slaat helemaal nergens op er is nu al geen capaciteit om de ondergrondse containers te controleren, dan is almere binnen een paar maanden een wandelende vuilnis belt .

  reageer
 • Tilly

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Belachelijk. Ik scheid mijn afval altijd en nu zou ik (terwijl ik met krukken loop), mijn afval weg moeten brengen en er ook nog eens extra voor betalen. Dit is echt te gek voor woorden.

  reageer
 • Jet

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Al jaren doe ik heel strikt mijn afval scheiden, want er werd ooit gezegd dat de afvalstoffenheffing dan lager zou worden. Maar ook voor het milieu sorteer ik strikt. En nu gaan betalen voor restafval? Gewoon te gek voor woorden!! Hoe krijg je invaliden, bejaarden of mensen die slecht ter been zijn met zakken lopen sjouwen! Hoe krijgt deze man het idee uberhaupt in zijn hoofd?? Laat gemeente eerst maar eens zijn belofte na komen dat we minder zouden gaan betalen. En mensen die niet goed scheiden , voor extra kosten betalen

  reageer
 • LISCHA

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Deze man heeft toch geen idee van wat er onder de mensen leeft. Afval verder wegbrengen en betalen, hoe verzin je het. Kan die man niet zelf weggebracht worden?

  reageer
 • Ruud.

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Vraag mij werkelijk af tegen welke hoek van de tafel deze wethouder Huis nu weer gevallen is. Wel weer extra kosten gaan maken voor toezicht op illegale dumpingen?, half Almere ligt al jaren vol met allerlei rotsooi en troep wat nooit opgeruimd wordt, ga je daar nou toch eens mee bezig houden, het zou de stad een stuk opknappen. Wij scheiden hier al vele jaren keurig ons afval, grote dingen brengen we direct weg naar een van de afvalperrons, ga mij nu niet weer op extra kosten jagen om jouw bonus einde jaar te waarborgen.

  reageer
 • Andreas

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  we betalen toch belasting om de vuil te laten afhalen. Bovendien denk ik dat als de kosten hoog zijnde gevaar bestaat dat mensen hun vuil gewoon ergens laten liggen.

  reageer
 • Yoshua

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Wij hebben helemaal geen restafval alles is plastic of karton of blik.

  reageer
 • HH

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Verpakkingsmateriaal van gecombineerd plastic en aluminiumfolie, zoals veel verpakkingen van snacks, chips en koekjes, moet bij het restafval. Volle stofzuigerzakken ook. Of stofzuigen jullie niet?

 • Pzaal

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Tijd dat Frits ophoepeld. Flopriade. Afval per kilo. Kunnen we bij de rekening komen heffen voor het opruimen van al die extra kilo's gedumpte afval? Dan is meneertje zeker niet thuis?

  reageer
 • Ans

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Zeggen ze nou dat we lui zijn?

  reageer
 • Nico

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Geachte Hr F.Huis.. Misschien is het wat moeilijk om verder te kijken dan uw ondergronds inzameldepo lang is. Maar dommer dan dom kunt u niet zijn met uw afval. Denk eens aan invalide mensen en de oudere die slecht te been zijn. Als ze al hulp hebben voor de huishouding die mogen geen vul wegbrengen . Gebruik uw verstand en praat met de inwoners misschien gaat er 1 lampje branden. Gr nico

  reageer
 • Jury Roest

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Sorry hoor, maar begrijp ik nu goed dat wethouder Huis wil dat we in plaats van betalen voor ophalen, we nu gaan betalen voor zelf wegbrengen? Is dat een nieuwe manier om de kosten voor de Floriade te dekken?

  reageer
 • Nieuwenhuis

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Frits is de realiteit met de werkelijke al een poosje kwijt

  reageer
 • Mark

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Niet raar opkijken als straks veel zwerfafval in Almere ligt, Frits.

  reageer
 • Hennie

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Tja weer zo een stom idee van Almere zie echt de ouderen niet gaan lopen met hun afvalzak

  reageer
 • Rob van der Weijden

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Is hier wel goed over nagedacht of is het gewoon een visje uitgooien en kijken hoe hierop wordt gereageerd? - is er een goede onafhankelijke kosten/batenanalyse - hoe wordt omgegaag met minder valide mensen - ik betwijfel of afval dat gescheiden wordt aangeboden wel gescheiden wordt verwerkt - gescheiden verwerking NA aanbieding is stukken goedkoper (gemeente amsterdam AEB) - meer handhaving van huidige wijze van aanbieding afval Etc

  reageer
 • grondstof

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Enkele honderden meters ermee moeten lopen om het afval te kunnen storten? Waar gaan die verzamelplaatsen dan in vredesnaam komen om iedereen er even ver af te laten wonen? Dat wordt nog een hele puzzel om die plek te vinden.

  reageer
 • Herman

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Op deze manier word dus het afval gewoon op straat gedumpt. En de mensen die boetes willen voorkomen sparen hun vuil dan thuis op. Omdat niet iedereen er financieel goed bij zit. Wederom iets dat word bedacht door mensen die niets te klagen hebben.

  reageer
 • Elly

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Ik scheidt alles prima. Als ik er straks mee moet gaan lopen stop ik ermee. Lopen met je vuilnis. Dhr Frits lijkt wel gek geworden.

  reageer
 • Constantia manigrasso

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Pff.. nobelhorst nw wijk waar het 1 puinhoop is met zwerf afval. sloten en wegen liggen vol met afval . (chips zakken, kaas verpakking, luiers, enz.) Mensen moeten hier met 6 verschillende zakken over straat hun afval weg brengen. Mensen die invalide zijn moeten dat ook. Hoe met de rolstoel? 2 jaar bezig met een pilot nog steeds geen oplossing. Gewoon bakken scheiden in je tuin. Gemeente geeft geen gehoor want in nobelhorst heb je een bestuur waar je alles mee moet bespreken. 25 mensen hebben in het begin gekozen voor ondergrondse. De rest wat later is komen wonen mogen hun mening niet geven. Eigen belang van het bestuur die alleen maar uit eerste bewoners bestaat... Na 41 almere heb ik zelf nog nooit zoveel zwerf puin gezien als in nobelhorst. Frits huis oude bekende van je. Ik wil wel een gesprekje aan met je....

  reageer
 • Henk

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Het geld is natuurlijk voor de Floriade, wat linksom of rechtsom, de burger moet je uitknijpen om de Almeerse versie van de Keukenhof te kunnen betalen. Dit is slechts het begin.

  reageer
 • jw

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Klinkt leuk wat de wethouder zegt, maar met een gezin zit die gft bak, plastic en papierbak zo vol. en dan??? dan moet ik maar meer betalen? terwijl ik alles netjes sorteer?

  reageer
 • Puttencity

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Grappig hoeveel tijd er gestoken wordt in al uitgevonden systemen. Dit idee gaat weer na veel geld over de balk op de schop. Bejaarden, gehandicapten enz gaan of kunnen soms niet lopen. In putten is het systeem met zakken die je koopt via de gemeente. Alleen die zakken worden afgehaald. Restafval is de duurste zak en als je veel verbruikt betaal je ook veel. Maar evengoed krijg je afval dumpers. Dus begin bij de bron... de producten met doosjes en daarin zakjes etc. Dat kan met de helft minder.

  reageer
 • Cor Pouwen

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  en wat gaat Meneer Huis doen aan het dumpen van tuin en snoeiafval in de bosjes,cq speelplaatjes voor de kids, ga eens langs de Jarenweg lopen Meneer Frits en kijk eens in de bosjes daar

  reageer
 • Thomas

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Dan moet de wethouder wel de afvalstoffenheffing terugbrengen tot maar een tientje of twee per jaar. Dat doet recht aan de verslechtering van de dienstverlening. Verder is de ervaring dat dit dumping van afval veroorzaakt, omdat mensen doorhebben dat het goedkoper is om hun afval te dumpen, dan om dubbel te betalen voor dit slechte systeem.

  reageer
 • Fenna

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Sjonge jonge, hoppa! Ga ze maar weer "straffen"! Flink die controle over iedereen opvoeren! Heb al n hele tijd het gevoel richting rusland beleid jaren 80 af te stormen.. Pedagogen leten om het kind te belonen voor goed gedrag. Dat schijnt beter te werken! POSITIEVE benadering DUS! Beloon de mensen die het al doen! Hebben die ook eens een doorslag. Dat Nederland wordt hoe langer hoe chagerijniger om in te leven

  reageer
 • HM

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Zou deze man begrijpen dat hij er voor de burger is? Dat hij zijn functie uitsluitend en alleen aan die burger te danken heeft? En dat hij zijn salaris krijgt van het belastinggeld van die burger?

  reageer
 • Saskia

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Huis is echt niet meer van deze tijd. Hij leeft nog in de jaren 70, toen zoiets wel mogelijk zou zijn. Met dit soort domme ideeën, kan je erop wachten dat iedereen zIjn vuil gaat dumpen! Ook door per kilo betalen krijg je mensen niet enthousiast!

  reageer
 • Roel

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Zelf lopen met je afval maar de afvalheffingen wel verhogen ,dan ben je echt van het padje af. Huisvuil wordt de nieuwe melkkoe van de gemeente. Ze hadden ook een beloningssysteem kunnen invoeren wie scheid wordt dan beloont . Leuker kan de gemeente het niet maken wel duurder

  reageer
 • Whoknows

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  afval is goud waard. Wij betalen om de afval op te halen, het liefst zo gescheiden mogelijk. En ons afval wordt hergebruikt, plastic wordt omgetoverd tot paaltjes, papier en karton voor karton, metalen wordt weer omgesmolten, en het restafval. Dat gaat de verbrandingsoven, als brandstof voor electriciteitsturbines of stadsverwarming en daar betalen wij ook weer veel geld voor.

  reageer
 • Gina

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Wat een domme actie! In Almere nemen veel mensen het al niet zo nauw met hoe het straatbeeld eruit ziet (inclusief de gemeente zelf). Ik ben bang dat er veel wijken in een dumpplaats gaan veranderen. Afval blijft! En zal er altijd blijven!!!

  reageer
 • Wim

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Wat een vreselijk idee, ik ga echt niet met mijn afval lopen leuren. Want hoe ver komen die plekken waar het heen moet. Heb geen auto maar wel heel veel park om mij heen en savonds is het goed donker. Of het gaat zoals Heel veel asocialen al doen in de ondergrondse papiercontainer. Op deze manier wordt wonen in Almere een straf!

  reageer
 • Steven Stedenwijker

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Die centraal inzamelpunten zitten gewoon in de eigen straat. Net als nu in sommige wijken. Klaarblijkelijk hebben de meesten liever een stinkkliko bij de voordeur staan. En betalen zal de boel goed remmen. Nu produceren mensen meerdere kliko's per week aan afval. Dit is niet normaal. De dwazen die denken met afval naar het werk kunnen zijn eigenlijk de grote asocialen van deze maatschappij. Werkgevers moeten trouwens al lang betalen en zullen de vuiligheid van werknemers echt niet accepteren.

  reageer
 • John

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Een stinkende kliko komt door gft afval. En dit wegbrengen gaat enkel over restafval. Dus dat stinken blijft wel en kon wel eens eger worden, want als het tussenschot uit je groene container gaat, kan het ophalen worden teruggebracht naar 1 x in de maand...

 • Marianne

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  En oude mensen, minder valide mensen. Ik zie ze al. Lopen met een vuilniszak voorop de rollator.

  reageer
 • Barbara

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Vreemde gedachtes houd Huis er op na. Ik beginnend de voedsel industrie aan te pakken en supermarkten wijzen op de verkoop van grote hoeveelheden in plastic verpakt voedsel. Voedsel dat dagelijks in plastic gekocht en gebruikt wordt, waarvan het plastic in de container beland. Aan preventie wordt zoals op veel terreinen het minst gedaan!

  reageer
 • Flevoburger

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Tjonge die is wel echt iedere realistische binding met de maatschappij kwijt. Wegbrengen en betalen voor iets wat ook ergens gewoon in een sloot / bos of wat dan ook gekieperd kan worden. En meneer Frits denkt dat mensen die er thuis al geen energie in steken om afval te scheiden dit wel gaan doen als ze er voor moeten betalen? Echt Naïef.... Je begint overigens meteen met betalen / bestraffen. Misschien zou je het goede gedrag eens aantrekkelijk moeten maken meneer Frits in plaats van meteen met een soort van "boete" te komen? Misschien mensen belonen die goed met hun afval omgaan? Als dit het niveau van wethouders is in Almere dan wordt veel van de problematiek aldaar ineens heel goed te begrijpen.....

  reageer
 • KC

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Je hebt helemaal gelijk. De natuur krijgt weer overlast en komen de kosten voor het opruimen voor rekening van SBB, Natuurmonumenten, Flevolandschap, e.d.

 • EJ

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Mooi gezegd. Les 1 in opvoeden: geef aandacht aan het goede i.p.v. aan het slechte.

 • Jan

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Deze zeer domme uitspraak gaat na invoering weer ten koste van de natuur

  reageer
 • Groenlinks pfffff

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Gewoon iedereen zijn restafval bij Huis in de tuin gooien .Dit gaan we in Dronten ook bij Aat doen .

  reageer
 • Barbara

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Geen gek idee om delen afval je tuin in te doen en daar gezellig wat kipjes rond te laten lopen die dan zorgen voor de opruiming.

 • René

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Túúúrlijk wethouder Huis! Wereld idee. Laat de mensen die wèl gewoon doen wat er van hen gevraagd wordt maar weer eens slachtoffer worden van de aso's. Zoals gebruikelijk. Makkelijkste weg nietwaar.

  reageer
 • jolanda

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  zo dom krijg je nog meer zwerf afval!!!

  reageer
 • Marjan

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Ook een manier om uit de kosten te komen flopiade en verbouwing raadzaal kunnen wij burgers ophoesten door voor ons afval te gaan betalen nee dhr Huis je was een leuke vent maar dat kan ik nu niet meer zeggen sorry mijn stem verlies je met dit soort malle fratsen.

  reageer
 • Pablo

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Goede zaak, de meeste mensen die gebruik maken van zo'n gezamenlijke afvalbak of genoeg ruimte hebben in hun container voor restafval, zijn te beroerd om papier plastic en glas even te scheiden. Misschien dat ze het nu wel doen als het op geld aan komt. Nou heef zowat de helft van Almere al vrijstelling van deze kosten omdat ze in een uitkering of de bijstand zitten dus draait de gemeente waarschijnlijk nog grotendeels voor de kosten op lijkt mij. Of wordt er dan niet gewogen?

  reageer
 • Steven Stedenwijker

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Wij hebben al lang gescheiden bunkers voor alle fracties en de scheiding gaat hier hartstikke goed. De plastic-containers lopen regelmatig en snel vol. Alleen zijn er wat mensen die langs komen uit andere buurten en er hun tapijten en tuinmeubelen in douwen. Ook de restafvalbunker wordt frequent door bezoekers die speciaal omrijden bezocht. Heel aso van de klikovrienden.

 • wilma

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  wat zal het een puinhoop worden met al het afval wat gedumpt wordt. Wat een ondoordacht plan, en de oudere mensen dan, echt hoe krijgt ie het voor elkaar

  reageer
 • kees d.

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Het scheiden van afval door de burger is er nog steeds niet goedkoper op geworden voor die zelfde burger terwijl de gemeente hier aan verdiend. Maar goed het is één manier om de Floriade betaald te krijgen.

  reageer
 • Arie

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Wie heeft er tijd om te lopen? Ik betaal liever dat iemand het op komt halen!

  reageer
 • Nicky

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Wat zal het gaan stinken in de trein! Ik neem mijn restafval wel mee naar mijn werk 😉

  reageer
 • Ellen

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Dit wordt weer opruimen voor de boswachter...helaas...

  reageer
 • Ruud

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Men vergeten gemakshalve dat de burger nu al behoorlijk veel betaald voor afval, alternatief je huisvuil door een particulier ophaal bedrijf laten verzorgen, dit mag wettelijk als je maar kan bewijzen dat je een dergelijk bedrijf hebt ingehuurd. daar heeft meneer de wethouder natuurlijk nietmedegedeeld want zijn plan is heilig, want hij wil tenslotte natuurlijk ergens burgemeester worden via zijn politieke vriendjes.

  reageer
 • Dumpie

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Het is wel erg naïef van Huis om te denken dat mensen hun restafval gaan wegbrengen en daar ook nog voor moeten betalen. Het wordt gewoon elders gedumpt of bij het gft-afval gedaan.

  reageer
 • z

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Wat een lieve brave naïeve man moet het zijn. Denken dat mensen minder restafval zullen hebben als ze ermee moeten lopen. Minder restafval? Ze zullen er niet in de winkel al aan denken hoor. Dus wat te doen met diezelfde hoeveelheid restafval. Ermee gaan lopen? Ze zullen de auto pakken en gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. Of het op straat, in buurtuinen, of onderweg uit de auto in de berm dumpen. Of het nu best aardige scheidingspercentage omlaag halen omdat ze het in de verkeerde bakken erbij doen.

  reageer
 • Marco

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Hoeveel banen gaat dit nou weer kosten bij de afvalverwerkingsbedrijf. De mensen die weer niet geleerd hebben en nu daar een baan hebben zijn weer de dupe. Nieuwe banen zijn er niet voor deze mensen. Daar wordt nooit bij stil gestaan. Ja, het is vies werk maar ze hebben tenminste werk

  reageer
 • Karel

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Misschien moet Huis eens wat verder zijn oor te luister leggen bij politie en handhavers. Handhaving is namelijk HET probleem in Almere, ze komen al handen tekort en dan moeten ze ook nog toezien op illegaal dumpen van afval, want dat gaat dan zeker gebeuren. En wie ruimt de troep op? Wat kost dat? Dit Huis-plannetje niet lukken, kan ik u verzekeren. Ik vraag me werkelijk af hoe ze op het stadhuis deze grote onzin voor serieus kunnen nemen. Als men al wil investeren in handhavers, dan moeten deze ingezet worden op criminaliteit en op de vele overlast veroorzakende hangjongeren die Almere onveilig maken. Dat lijkt me een betere investering dan dit onzinplan.

  reageer
 • Wim Kanis

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Is het schoon wanneer mensen de auto pakken om hun restafval centraal in te zamelen? De zelfredzaamheid van ouderen komt ook hier mee in gevaar, worden weer meer afhankelijk af de "mantel" die ook al hun handen vol hebben aan de zorg. Ik ben trots op het unieke afval ophaal systeem dat we in Nederland hebben. Kijk eens verder in de wereld, waar de overheid het vuilnis probleem niet aan kan en alles overal gedumpt wordt. Minder afval en recyclen ben ik voor, maar hou alsjeblieft wel het ophaalsysteem in tact.

  reageer
 • Rob.Erto

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Wat een dom idee. Industrieel scheiden achteraf is goedkoper en efficienter. Maar als Frits dit er zo graag doorheen wil drukken, dan een proef bij Frits Huis thuis. Kom op Frits, lopen met die afvalzak.

  reageer
 • meyer

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Dit was vroeger ook een ingesteld , slot op de containers en een pasje ,maar ook dat werkte niet .EN wat te denken van de OUDJES die halen de afstanden niet Belachelijk .Nee Almere is niet vriendelijk voor de OUDJES

  reageer
 • Martin

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Beetje dom van Frits Huis ! Let op wat er gebeurd : meer zwerf vuil en iligale stortingen in de natuur.

  reageer
 • Peter

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Ik mis in het hele plaatje wat er dan met de gemeentelijke belastingen gebeurd, we betalen toch al voor afvoer huisvuil? En dan dat lopen naar een verzamelpunt, hoe doe je dat als je slecht ter been bent?

  reageer
 • John

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Huis denkt, mensen willen niet luisteren, dus ik ga ze straffen. Bij die containers komt troep te staan, onvermijdelijk. Zwerfafval gaat toenemen. En dat allemaal voor een waanidee. Nu ineens 100 kilo, vorige keer was het nog 'stad zonder afval'. En per kilo betalen, dus voor het zwaardere kleine restafval kun je met je auto naar de werf? Ook goed voor het milieu. Of je dumpt het natuurlijk. Mensen willen best mewerken, maar dwang wekt vooral ergernis op. Je tuin vol bakken en dan dit er nog bij... Er zijn grotere problemen in Almere, Frits. Besteed liever daar energie aan.

  reageer
 • Buitenaar

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Denkt Frits ook aan de ouderen die nu al moeite hebben de kliko naar de inzamelplek te rollen vanwege pijn in benen ect...? Laat ze niet nog verder lopen en afhankelijk worden van een niet functionerende participatiemaatschappij. Kortom, laat ze niet nog verder sjouwen met die afvalZAK!

  reageer
 • Piet

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Dit gebeurt straks ook in Dronten. Mensen gaan geheid spullen ergens anders heen brengen dan waar het eigenlijk hoort.

  reageer
 • Hekking

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Ik las laatst dat de afvalstoffenheffing te hoog was in Almere. En dat daar onderzoek naar zou worden gedaan. Nu komt Frits Huis met dit onzalige idee. Praktijk heeft al uitgewezen dat de inwoners het niets vinden. Waarom dan toch er door proberen te krijgen. Gebrek aan creativiteit om tot een goede oplossing te komen. Dit is de politiek in Nederland, niet luisteren maar gewoon eigen oplossing er door drukken. Gelukkig zien we Frits na de verkiezingen niet meer terug. Het jammere is dat er dan weer een andere politicus komt die ook ver van de samenleving afstaat.

  reageer
 • Nellie de Groot

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Nou nou..........., En uit welke pot betaald de gemeente dan de compensatie aan SBB? Want die moeten extra personeel inhuren voor het verwijderen van afval dumpingen in bos en natuurgebieden. Zeer slecht idee !

  reageer
 • .\/\/.

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Bepaalde Almeerders zullen hun afval gewoon gaan dumpen. Kijk maar hoe sommige tuinen er uit zien. Dat zegt al genoeg over de bewoners. Geen respect voor de omgeving.

  reageer
 • Evros

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Frits Huis is volgens mij niet goed bij zijn kokosnoot ! Onze plaatselijke en landelijke regering , smijten met ons geld en door al die heffingen, vullen zij de door hun gemaakte gaten in de begroting. Lekker gemakkelijk he ! Ze denken zeker dat de burger achterlijk is maar geloof mij, ze hebben het beter op een rij dat de zittende wijsneuzen die denken dat ze ons ongestraft het leven zuur kunnen maken. Mooi niet !

  reageer
 • michael

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  tja de burgers moeten aan de wandel met hun zakken met huisvuil, l en de bedrijven in Almere hoeven alleen maar papier apart aan te leveren... weer de burgers aanpakken en de bedrijven maar containers vol dumpen !!

  reageer
 • Wilma

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  En de ouderen dan? Krijgen ze een scootmobiel met aanhanger om hun vuil weg te brengen? Of zullen de mantelzorgers nog meer werk op hun dak krijgen? Volgens mij is de wethouder nooit thuis en spreekt hij niet vanuit de praktijk. Maar ja dat heb je vaker beleids-bedenkers Zijn we klaar mee🤐

  reageer
 • Jansen

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Zeldzaam eigenwijze man wil waarschijnlijk de landelijke pers halen met kijk mij eens wat ik bedacht heb Ik zou er niet trots op zijn wat het is een dom idee Sjouwen met afval hoe kom je erop

  reageer
 • Wiebe

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Je hebt toch ook met die spullen gesjouwd om ze in huis te krijgen? Daar hoor ik geen protesten over.

 • Ed Molenaar

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Een groot percentage afval zal elders terecht komen. Dan lijkt het net een succes, want weinig afval. Hierdoor lagere inkomsten, dus kiloprijs omhoog. Politiek blij omdat ze zo fantastisch zijn, burger heeft weer minder vertrouwen. Bedankt politiek. Ipv keuze pvv/sp in 2018 wordt het zoeken naar woonplaats met minst slechte politiek.

  reageer
 • Boels

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  De omgekeerde wereld: de gemeente bepaalt wat de burger moet doen. Toch is het echt zo dat ambtenaren zijn ingehuurd om de burger ten dienste te zijn en niet om de eigen dwaze bedenksels door te drukken. Hetzelfde geldt voor wethouders en raadsleden: laat je niet piepelen door de slecht functionerende gemeentelijke diensten en externe (grofbetaalde) "adviseurs". Wat zijn de onderdetafel afgesproken deals met de afvalverwerkers en de ondernemers die het nieuwe milieuplatform gaan bevolken? Afvalscheiden in appartementen is ongezond en kostenverhogend voor de burger. Industriële afvalscheiding is veel effectiever en goedkoper. Als de burger per kilo moet betalen voor afvoeren van afval wordt illegaal dumpen aantrekkelijk.

  reageer
 • Karel

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Hear hear! Er is volgens mij niemand bij de gemeente die nog weet dat ze er gewoon voor de burgers horen te zijn, voor de inwoners dienstbaar moeten zijn en niet voor zichzelf, zonder idiote ideeën de media in te gooien of miljoenen verlieslijdende prestigeprojecten erdoorheen te jassen.

 • Hans

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Is gewoon weer kosten verhogen voor de burger onder de mon een schoner nl Almere kan niet met geld om gaan en ja wie moet dit betalen laat hem op stappen er zijn belangerijker dingen.

  reageer
 • Pieter

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Wat is er mis met alle mensen een container voor rest/groente/papier en dan gewoon vuilniswagens laten rijden door Almere. En voor het plastic voor kleine vergoeding te verkrijgen zakken bij de gemeente. Ook hiervoor 1x in de 3 weken een vrachtwagentje rond laten rijden. De burger wil gerust scheiden maar om nou honderden meter te moeten lopen das onzin. Wedden dat bij deze beste man het inzamelpunt voor zijn eigen huis is. Oh sirry iets ernaast anders stinkt het zo bij meneer thuis.

  reageer
 • Hans K

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Ik lees dumpen, maar ook zal dan meer afval worden verbrand in de openhaard. In begin jaren 90 is "DIFTAR" ingevoerd als 1e in Heerenveen. Buren stopten afval bij een ander in de kliko, daarna kwamen de slotjes die eenvoudig te kraken waren en daarna andere kliko's. Frits kijk eerst om je heen. Dit gaat niet werken.

  reageer
 • Job

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Het is net hoe hoog je de doelen stelt. Pak de afvalberg bij de bron aan. Fabrikanten en productleveranciers en wellicht ook wetgeving. Producten zijn soms verpakt in 3 lagen, waar is dat voor nodig?

  reageer
 • kaat

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Precies dat zou al een hele boel afval schelen!

 • Poe

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  De norm is 100 kilo en dan ga je 50 kilo als eigen norm aanhouden..en dan over "te ambitieus" beginnen..wat een drama zeg..totale vergrijzing in de samenleving maar mensen moeten gaan lopen met hun afval? Zijn zoveel betere manieren te vinden om de restberg te verminderen..

  reageer
 • almeerder

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Flor iade zeker weer sponseren Grote blunder

  reageer
 • Mark

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Die gasten hebben ook alleen verstand van bitterballen. Zodra mensen moeten betalen wordt het afval gedumpt en verbrand. Uit onderzoek blijkt ook dat veel plastic niet hergebruikt kan worden en dat achteraf scheiden goedkoper is. Doe eens wat aan de echte problemen. Zoals al het micro plastic dat overal inzit en dat in ons watet en voedsel terecht komt. Verbied die smerige houtkachels en scooters. Geef goede subsidie op zonnepanelen. Maar oude mensen met afval laten slepen dat is treurig. Pak dan de fabrikant aan met al die onzinnige verpakkingen. Hier wordt altijd de burger gestraft en niet het echte probleem aangepakt. Tja dat moet den haag doen maar die hasten hebben vakantie of ziin aan het sleutelen aan hun motor die ons ook alleen maar ellende gaat brengen.

  reageer
 • Flevo Flevo

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  En uiteindelijk op lange termijn zullen ze elk jaar de kosten per kg restafval heel stilletjes verhogen dat het straks heel veel duurder is dan het ooit bedacht is en zal het een melkkoe worden om extra belastingen binnen te halen. Maar stel nou dat ik mijn bak aan de staat zet en buren die niet veel willen betalen voor hun zware afval dumpen hun zware afval in mijn bak, dan betaal ik. Dat valt niet te controleren of je moet de bakken op straat op slot zetten. Gewoon een vast bedrag per gezinssamenstelling is veel eerlijker en maakt het niet zo omslachtig en ingewikkeld.

  reageer
 • M. Janssen

    Vr 7 juli 2017 Vrijdag 7 juli 2017

  Volgens mij moeten we blij zijn dat al het afval in de prullenbak beland en niet op straat of ergens gedumpt. Als we dat zo goed mogelijk kunnen scheiden is dat fijn, maar geen doel op zich. Mensen halen niet met opzet afval in hun huis, dat is vaak om ervoor te zorgen dat producten niet beschadigen of vers blijven zodat we er langer mee kunnen doen, dat is juist goed voor het milieu, dus haal dat afval gewoon netjes op en probeer zo veel mogelijk te recyclen waar dit kan, maar zorg alsjeblieft dat we dit niet op straat of in het bos dumpen omdat dit financieel aantrekkelijk is.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert