Wethouder Huis wil zo het restafval beperken
Wethouder Huis wil zo het restafval beperken
'Almeerders moeten lopen met hun afval en per kilo betalen'
Verzet in de wijk
In Almere wordt al lange tijd geëxperimenteerd met de manier waarop het vuilnis wordt opgehaald. Een centrale ondergrondse afvalcontainer was ook onderdeel van een proef in de Filmwijk en de Sieradenbuurt waarbij inwoners met hun vuilniszak moesten lopen. Na protest van bewoners is de proef stopgezet. Toch maakt een centraal inzamelpunt deel uit van de plannen van de wethouder. "We hebben in het voorstel ook een aantal varianten opgenomen. Als de inwoners echt niet met hun afvalzak willen lopen dan ben ik de laatste om te zeggen dat we dat toch gaan doen."
Lopen met je afvalzak
"Desondanks heeft het aanbieden van restafval op grote afstand de voorkeur", zegt de wethouder. De gedachte is dat als je een paar honderd meter met je afvalzak moet lopen je je afval beter gaat scheiden. Voor het restafval dat je nog wel wegbrengt betaal je per kilo. "Daarmee kun je de hoogte van je afvalstoffenheffing zelf beïnvloeden," aldus Huis. "Je ziet dat dit in andere gemeenten goed werkt."
De doelen zijn niet gehaald
Een nieuwe manier van afval inzamelen moet de gemeente helpen om de berg restafval te verkleinen. Volgens onderzoekers die het huidige afvalbeleid van Almere bekeken, is de stad goed op weg maar worden de doelen niet gehaald. Almere wil dat bewoners in 2020 maximaal 50 kilo restafval per persoon per jaar aan de straat zetten. Op dit moment is dat nog 170 kilo. De wethouder geeft toe dat de gemeente te ambitieus is geweest. Hij streeft nu naar de norm van het Rijk, 100 kilo restafval per persoon per jaar.
Afval dumpen in plaats van betalen
Volgens de onderzoekers is het systeem waarbij je betaalt voor wat je aan de straat zet omstreden. In het begin gaan mensen namelijk hun afval dumpen, want op die manier hoef je er niet voor te betalen. Om dit te voorkomen moet de gemeente investeren in extra toezicht en handhaving, zeggen de onderzoekers.
Of het plan van de wethouder doorgaat, is aan de gemeenteraad. Die praat na de zomer over het afvalbeleid.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gevluchte Turkse bakker boekt nu succes in Almere met traditionele baklava
ALMERE • Zo 23 maart • Zondag 23 maartIn de Almeerse bakkerij van Davut Cayan is het momenteel extra druk. De ramadan zorgt voor een enorme toename in de verkoop van zijn baklava. Samen met zijn gezin en werknemers draait de bakker momenteel...
-
Advies aan Lelystad: 'Denk goed na over contract met afvalverwerker HVC'
LELYSTAD • Zo 23 maart • Zondag 23 maartDe gemeente Lelystad doet er goed aan om uit te zoeken of en hoe zij volgend jaar verder wil met afvalverwerker HVC. De gemeente betaalt waarschijnlijk te veel aan HVC, terwijl het bedrijf er financieel...
-
Op Oostvaardersdijk fietsen tegen kanker ter voorbereiding op Alpe d'HuZes
FLEVOLAND • Zo 23 maart • Zondag 23 maartHonderd leerlingen uit de provincie doen, onder de naam Flevoland Fietst Tegen Kanker, in juni mee de Alpe d'HuZes in Frankrijk. Zondag maakten ze een trainingsrit op de Oostvaardersdijk van Lelystad...