'Almeerders moeten lopen met hun afval en per kilo betalen'

ALMERE • Do 6 juli 2017 | 23:34 • Donderdag 6 juli 2017 | 23:34
Almeerders moeten met hun restafval naar een centraal inzamelpunt lopen en dan voor dat afval per kilo betalen. Zo ziet de Almeerse wethouder Frits Huis het afvalbeleid het liefst. Volgens hem is dit namelijk de beste manier om mensen aan te moedigen hun afval te scheiden. De hoeveelheid restafval kan zo flink worden verminderd, denkt de wethouder. 

Verzet in de wijk
In Almere wordt al lange tijd geëxperimenteerd met de manier waarop het vuilnis wordt opgehaald. Een centrale ondergrondse afvalcontainer was ook onderdeel van een proef in de Filmwijk en de Sieradenbuurt waarbij inwoners met hun vuilniszak moesten lopen. Na protest van bewoners is de proef stopgezet. Toch maakt een centraal inzamelpunt deel uit van de plannen van de wethouder. "We hebben in het voorstel ook een aantal varianten opgenomen. Als de inwoners echt niet met hun afvalzak willen lopen dan ben ik de laatste om te zeggen dat we dat toch gaan doen." 

Lopen met je afvalzak
"Desondanks heeft het aanbieden van restafval op grote afstand de voorkeur", zegt de wethouder. De gedachte is dat als je een paar honderd meter met je afvalzak moet lopen je je afval beter gaat scheiden. Voor het restafval dat je nog wel wegbrengt betaal je per kilo. "Daarmee kun je de hoogte van je afvalstoffenheffing zelf beïnvloeden," aldus Huis. "Je ziet dat dit in andere gemeenten goed werkt."

De doelen zijn niet gehaald
Een nieuwe manier van afval inzamelen moet de gemeente helpen om de berg restafval te verkleinen. Volgens onderzoekers die het huidige afvalbeleid van Almere bekeken, is de stad goed op weg maar worden de doelen niet gehaald. Almere wil dat bewoners in 2020 maximaal 50 kilo restafval per persoon per jaar aan de straat zetten. Op dit moment is dat nog 170 kilo. De wethouder geeft toe dat de gemeente te ambitieus is geweest. Hij streeft nu naar de norm van het Rijk, 100 kilo restafval per persoon per jaar.   

Afval dumpen in plaats van betalen
Volgens de onderzoekers is het systeem waarbij je betaalt voor wat je aan de straat zet omstreden. In het begin gaan mensen namelijk hun afval dumpen, want op die manier hoef je er niet voor te betalen. Om dit te voorkomen moet de gemeente investeren in extra toezicht en handhaving, zeggen de onderzoekers. 

Of het plan van de wethouder doorgaat, is aan de gemeenteraad. Die praat na de zomer over het afvalbeleid. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel