Incassobureau zet wanbetalers op YouTube

FLEVOLAND • Do 13 juli 2017 | 8:48 • Donderdag 13 juli 2017 | 8:48
UPDATE vrijdag: Het plan om video's online te zetten is van de baan.

Wanbetalers opzoeken en filmen. Het Flevolandse incassobureau Straetus zet wanbetalers vanaf vrijdag op YouTube. 

Het is volgens het bedrijf een nieuwe manier om wanbetalers aan te pakken, naast aanmaningen via telefoon en post. Straetus gaat met draaiende camera op wanbetalers af. Ze krijgen dan nog één kans om te betalen voordat het filmpje op internet belandt. Dat gebeurt alleen bij notoire oplichters die al door de rechter zijn verplicht om te betalen maar dat toch niet doen. Het gezicht van de wanbetaler is niet te zien.  

Volgens Straetus is het een extra drukmiddel. Ook worden mensen gewaarschuwd om geen zaken met degene in het filmpje te doen. 

Het Openbaar Ministerie laat weten dat deze aanpak alleen strafbaar is, als er sprake is van belediging, laster of smaad. Als daar aangifte van wordt gedaan, dan zou het OM het incassobureau kunnen vervolgen.

De branchevereniging van incassobureaus noemt de nieuwe methode uiterst onwenselijk. De directeur van de Straetusholding, waaronder het bureau in Dronten valt, neemt er ook afstand van. Hij vindt dat deze methode van incasseren niet onder de vlag van van Straetus kan.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel